Vijenac 487

Druga stranica

Obnovljeno pročelje Jelačićeve rodne kuće

Banu na dar

Goran Galić

Obnovljeno pročelje rodne kuće u Petrovaradinu najveći je dar banu Josipu Jelačiću kojim su Hrvati u Vojvodini 16. listopada proslavili njegov 211. rođendan. Čitavo stoljeće Jelačićeva je kuća propadala, ali zahvaljujući diplomatskim naporima Hrvatske u Srbiji i prethodnom gradonačelniku Novoga Sada Igoru Pavličiću, pročelje je kuće napokon rekonstruirano. Iako bi trebao biti stavljen u funkciju očuvanja kulturnog nasljeđa hrvatske zajednice, Jelačićev dom još ne pripada Hrvatskom nacionalnom vijeću, niti je proglašen spomenikom kulture.


slika Jelačićev dom u Petrovaradinu


Ravnatelj zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov podsjetio je kako je ban Jelačić najvažnija hrvatska politička figura s prostora Vojvodine, ali se početkom devedesetih, kao i sve drugo hrvatsko, njegovo ime pokušalo izbrisati iz memorije javnosti. „Mnogi danas zaboravljaju da je upravo ban Jelačić ukinuo kmetstvo, da se borio za izgradnju hrvatskoga kazališta, izdavanje školskih udžbenika na hrvatskom jeziku, da je proveo modernizaciju unaprijedivši industriju i željezničku infrastrukturu.“ Svečanoj akademiji u čast bana Jelačića prethodila je misa zadušnica u crkvi Sv. Jakova, gdje je Jelačić kršten i sjednica HNV-a u njegovu obnovljenu domu. Proslava obljetnice odvijala se u znaku obilježavanja Godine hrvatskih velikana u Vojvodini, a u toj je prigodi na akademiji predstavljena knjiga Prognanik iz svijeta svjetlosti – život i djelo Stanislava Prepreka uz 30. godišnjicu smrti velikoga skladatelja i pjesnika.

Danas u Petrovaradinu, kao i u cijeloj Vojvodini i Srijemu, ne živi ni upola Hrvata koliko ih je bilo prije devedesetih, a tri profesionalne institucije Hrvata koje je osnovala Republika Srbija (Hrvatska riječ, Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata) još nemaju osiguran prostor za rad. Usprkos tomu, Hrvati u Vojvodini čuvaju svoj jezik i kulturu, a manifestacije poput netom održane svjedok su njihove ustrajnosti.

Vijenac 487

487 - 1. studenoga 2012. | Arhiva

Klikni za povratak