Vijenac 486

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Nepromjenjiv oblik

Gordane Bakić


Osijek – Izložba Nepromjenjiv oblik Gordane Bakić otvorena je u osječkoj galeriji Waldinger.


slika


Kako piše Marina Viculin, radovi iz tog ciklusa beskonačno su privlačni, zavodljivi, afirmativni, živi i neodoljivi i njihova zadržana silina, kao u užarenim tijelima što emitiraju, ne napada, već je zaustavljena iza nevidljivoga zaštitnog polja koje nas štiti od prodora imaginarnog u opipljivu svakodnevnicu. Ona ujedno zaključuje kako Gordana Bakić pripada među vrlo rijetke koji danas slikaju. Organizator izložbe koja traje do 21. listopada su Gradske galerije Osijek.


Dimenzije humora


Zagreb – Do 21. listopada u Klovićevim dvorima otvorena je izložba Dimenzije humora. Izložba predstavlja radove koji različitim medijskim prezentacijama i izvedbama sudjeluju u problematiziranju slojevitih razina funkcioniranja i značenja humora u suvremenoj medijskoj praksi hrvatske suvremene umjetnosti. Među umjetnicima nalaze se Željko Badurina, Igor Eškinja, Ivan Fijolić, Alen Floričić, Danijel Kovač, Ines Krasić, Denis Krašković, Siniša Labrović, Viktor Popović, Goran Škofić. Autorica izložbe je Blaženka Perica, a kustosica Ana Medić. Više na www.galerijaklovic.hr.


Zbirka Hanžeković


Rovinj – Multimedijalni centar Rovinj predstavlja izložbu Krajolici hrvatske moderne iz zbirke Hanžeković. Od Medovića do Babića, krajolici na izložbi odražavaju sam početak izdvojene linije hrvatskoga slikarstva što se tematski izražava u pejzažu dosežući sve do suvremenoga trenutka, a upravo zbog snažna i suverena zamaha na početku, neslućene razmjere specifičnog autohtonog nacionalnog identiteta. Od ostalih umjetnika tu su djela Kovačevića, Crnčića, Tišova i Vidovića. Izložba je otvorena do 23. listopada te na www.pou-rv.org.


Kuduzova klasa


Zagreb – Galerija Studentskog centra priredila je izložbu Kuduzova klasa na kojoj izlažu Danijel Jaška, Jelena Kovačević, Igor Kuduz, Tonka Maleković, Ines Matijević, Martina Miholić i Maja Rožman.


slika


Izložba kao posveta prof. Kuduzu okuplja umjetnike iz njegove klase na mjestu na kojem su imali svoje prve samostalne nastupe i na kojima ih je profesor tako predano pratio od pripreme do realizacije izložbe. Uloga profesora ovdje je nadišla uobičajene okvire prenošenja znanja i upućivanja u grafiku i umjetnost općenito. Izložba je otvorena do 23. listopada. Više na galerija.sczg.hr.


Prostor za publiku


Dubrovnik – U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba Prostor za publiku Božene Končić Badurina. Umjetnica je to koja, umjesto konvencionalnih postava fizičkih eksponata, najčešće organizira žive izvedbe u galerijskim i drugim prostorima koji uključuju interakciju autorice kao izvođačice / performerice i publike te od umjetnice angažiranih statista. Na izložbi u Dubrovniku umjetnica će, uz prezentaciju dosadašnjih performansa, organizirati nove interakcijske radove. Izložba traje do 4. studenoga.


Naše po Europi


Stockholm / St. Pölten – Naše dvije umjetnice ovih tjedana izlažu u Europi. Ivana Franke u Gallery Niklas Belenius u Stockholmu izlaže optokinetički rad Onset, gdje se koristi pokrenutim vizualnim poljem kako bi promijenila naš osjećaj okoline, šireći našu percepciju same stvarnosti, dok Koraljka Kovač sudjeluje s dvanaest radova iz ciklusa Snaga sunca na izložbi Svijet boja – tri pozicije iz podunavskih zemalja u Landhausgalerie Ausstellungsbrücke u St. Pöltenu u Donjoj Austriji uz umjetnike iz Mađarske i Bugarske.

Vijenac 486

486 - 18. listopada 2012. | Arhiva

Klikni za povratak