Vijenac 486

Književnost

Kroatisti u Pečuhu

Marica Petrović

U organizaciji Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj, Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Slavističkoga odbora Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti i Hrvatskoga kazališta u Pečuhu, 12. i 13. listopada održan je u Pečuhu XI. međunarodni kroatistički skup.

Potpora skupu bili su Fond za razvoj ljudskih potencijala Ministarstva ljudskih resursa, Filozofski fakultet Sveučilišta u Pečuhu i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Pečuhu (u osobi generalne konzulice Ljiljane Pancirov).

Kroatistički skup imao je šezdesetak sudionika-izlagača podijeljenih u tri sekcije. Prvom su sekcijom predsjedavali Ernest Barić i Đuro Blažeka (prvi dan) te Sanja Vulić i Marica Petrović (drugi dan). Izlagane su teme iz povijesti hrvatskoga jezika, od najstarijih spomenika do suvremenih lingvističkih ilustracija. Rasprave su bile zanimljive i u području hrvatskoga jezika i u području mađarsko-hrvatskih i drugih dvojezičnih odnosa.

Drugom su sekcijom predsjedavali Robert Bacalja i Željko Predojević (prvi dan) te Janja Prodan i Ivan Trojan (drugi dan). Obrađivale su se teme iz književnosti od najstarijih pjesmarica do suvremene mađarske i hrvatske poezije i proze, a kako se ove godine slavi dvadeseta obljetnica Hrvatskoga kazališta Pečuh, velik broj sadržaja bio je posvećen dramskome stvaralaštvu toga teatra.

Trećom su sekcijom predsjedavali Tomislav Žigmanov i Dinko Šokčević i ta je sekcija radila samo prvi dan. Tematski se vezala za književnost, bibliografiju i povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata. Lokalne su teme iznimno važne kao sukus skupa koji se održava u prostoru u kojemu Hrvati stoljećima žive izolirani, ali nacionalno vrlo osviješteni. Uvečer prvoga dana u Hrvatskome kazalištu u Pečuhu za sudionike je izvedena komedija Fadila Hadžića Državni lopov. Režiju i dramaturgiju potpisao je Stipan Filaković, a glumili su Stipan Đurić, Goran Smoljanović i Arčon Rafael.

Ako se jedan kroatistički skup održava jedanaesti put i okupi Hrvate, intelektualce iz više zemalja u kojima žive pa ako se pritom organizira na zavidno visokoj razini, onda zadovoljstvo treba biti obostrano: i na strani organizatora i na strani sudionika.

A ono što je najvažnije – opće dobro i opće vrijednosti za aktualni trenutak u kroatistici – to je ono što opravdava postojanje Međunarodnoga kroatističkog skupa u Pečuhu. Ove godine na poseban način.

Vijenac 486

486 - 18. listopada 2012. | Arhiva

Klikni za povratak