Vijenac 486

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Njemačka književna

nagrada Ursuli Krechel


NJEMAČKA – Jedina autorica među šestero finalista, Ursula Krechel, dobila je za roman Landgericht Njemačku književnu nagradu za 2012.


slika


64-godišnja pjesnikinja i prozaistica u knjizi koja se temelji na istinitom slučaju slijedi priču židovskoga suca koji se nakon bijega iz nacističke Njemačke 1947. vraća u domovinu, gdje ponovno nailazi na odbijanje. „Poetski i lakonski, Krechelova crta preciznu sliku ranih godina Savezne Republike Njemačke“, stoji u obrazloženju žirija 25.000 eura vrijedne nagrade. Ursula Krechel je s trinaest zbirki poezije prije svega poznata kao liričakra, a Landgericht je tek njezin drugi roman. U romanu Shanghai fern von wo iz 2009. bavila se sudbinom Židova prognanih u Drugom svjetskom ratu. U utrci za Njemačku književnu nagradu Krechelova je pobijedila finaliste Wolfganga Herrndorfa, Ernsta Augustina, Clemensa J. Setza, Stephana Thomea i Ulfa Erdmanna.


Privatni sponzori spasili nagradu Orange


VELIKA BRITANIJA – Privatni donatori skupili su sredstva da bi spasili jednu od najpoznatijih britanskih književnih nagrada, koja se predaje isključivo spisateljicama.

Supruga bivšega britanskog premijera Cherie Blair i autorica Joanna Trollope među sponzorima su nagrade za 2013, nakon što je telekomunikacijska tvrtka Orange najavila da neće više sponzorirati nagradu koja već sedamnaest godina nosi njezino ime. Osnovana kako bi „slavila izvrsnost, originalnost i pristupačnost u ženskom pisanju diljem svijeta“, nagrada se svake godine predaje knjizi neke spisateljice na engleskom. Nagrada, među čijim su dobitnicama bile Barbara Kingslover, Chimamanda Ngozi Adichie i Zadie Smith, vrijedna je 30.000 funti. Premda je nagrada za sljedeću godinu spašena, to ne rješava problem njezina dugoročna opstanka.


Objavljeni finalisti nagrade Samuela Johnsona


VELIKA BRITANIJA – Od istraživanja indijskih slamova do povijesti Francova režima, šest knjiga našlo se na popisu finalista najvažnijega britanskog priznanja za publicistiku, Nagrade Samuela Johnsona, vrijedne 20.000 funti.

Na popisu, koji je preskočio memoare Salmana Rushdieja, našla se Katherine Boo s Behind the Beautiful Foreverse o životu u bombajskom slumu, Sue Prideaux s biografijom Augusta Strindberga i Wade Davis s Into the Silence, o osvajanju Mount Everesta i Prvom svjetskom ratu. Na popisu su i Paul Preston s The Spanish Holocaust, Steven Pinker s poviješću nasilja, The Better Angels of Our Nature i Robert Macfarlane s The Old Ways. Pobjednik će biti objavljen 12. studenoga.


Novi Tolkien sljedeće godine


VELIKA BRITANIJA – Dosad nepoznat i 200 stranica dug ep autora Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena bit će objavljen u svibnju 2013.


slika


Izdavačka kuća Harper Collins objavila je kako izdaje dosad neobjavljenu poemu The Fall of Arthur, koja se bavi legendom o kralju Arturu, a koju je Tolkien počeo pisati nekoliko godina prije romana Hobit. Knjiga je najnovija u seriji novih izdanja autora, među kojima su bila The Legend of Sigurd and Gudrún 2009. i nedovršena priča The Children of Húrin 2007.


Sirijska autorica dobila nagradu PEN/Pinter


VELIKA BRITANIJA – Samar Yazbek, autorica „dnevnika sirijske revolucije“, nagrađena je međunardnom nagradom PEN za hrabrost.

Nagrada PEN/Pinter, koja se dodjeljuje piscima koji „intelektualnom upornošću definiraju stvarnu istinu o našim životima i društvima“, predana joj je za knjigu o borbi protiv režima Bašara al-Asada ispričanu kroz dnevnik o životu usred krvavih sukoba u Siriji. Samar Yazbek u domovini se zbog knjige našla na meti prijetnji sigurnosnih snaga, zbog čega je bila prisiljena otići u inozemstvo s kćerkom. Lani je nagradu dobio dramatičar David Hare, koji ju je podijelio s Robertom Savianom.

Vijenac 486

486 - 18. listopada 2012. | Arhiva

Klikni za povratak