Vijenac 486

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Hrvatski skladatelji

na BEMUS-u


BEOGRAD – Djela dvoje hrvatskih skladatelja predstavljala su hrvatsko stvaralaštvo na ovogodišnjim Beogradskim muzičkim svečanostima (BEMUS-u), koje se po četrdeset četvrti put održavaju 11–20. listopada. Skladba White Line Fever Ivana Josipa Skendera predstavlja Muzički biennale Zagreb u projektu MusMA (Music Masters on Air). Projekt okuplja neke od najvažnijih europskih festivala, sa svrhom razmjene skladatelja iz zemalja sudionica te promoviranja suvremenoga stvaralaštva mladih autora. Na koncertu toga projekta na BEMUS-u, 12. listopada, Skenderovu skladbu izveli su udaraljkaši Srđan Palačković, Ivan Marjanović, Miloš Vesić i Aleksandar Radulović pod dirigentskom palicom Rade Pejčića. Na ovogodišnjem BEMUS-u izvedena je i skladba Four Sketches Sare Glojnarić. Narudžba je stigla od sama festivala za zbor flauta, a djelo je 13. listopada praizveo ansambl Lola Classic pod umjetničkim ravnanjem Ljubiše Jovanovića.


Belgijski nacionalni orkestar


ZAGREB – Ruski dirigent Andrej Borejko u Zagreb će doći s Belgijskim nacionalnim orkestrom, u kojem trenutačno obnaša funkciju šefa dirigenta. Izvrsni europski orkestar koji gradi reputaciju polako, ali sigurno, već više od sedamdeset pet godina, u jednakoj je mjeri posvećen simfonijskom repertoaru i suvremenoj glazbi. Zagrebačkoj će publici 20. listopada u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 predstaviti izvedbe Berliozove Fantastične simfonije i Brahmsova Koncerta za violinu i orkestar u D-duru, op. 77.


slika


Koncert je dio ciklusa Lisinski subotom.


Duo Chelfi i Ivančić


ZAGREB – Violončelist Jasen Chelfi i pijanistica Zrinka Ivančić nastupit će 25. listopada u sklopu koncertnoga ciklusa koji u Hrvatskom glazbenom zavodu priređuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.


slika


Koncert će započeti u 20 sati, a na programu će biti djela Sergeja Prokofjeva, Berislava Šipuša i Dmitrija Šostakoviča.


Izvedba Mozartova Rekvijema


ZAGREB – U sklopu ciklusa Virtuoso Zagrebački zbor i orkestar mladih pod ravnanjem Igora Tatarevića priredit će izvedbu Mozartova Rekvijema. Kao solisti pridružit će im se Nikolina Pinko, sopran, Jelena Kordić, alt, Josip Čajko, tenor, i Filip Sever, bas. Koncert će biti održan 21. listopada u dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda s početkom u 20 sati.


Recital Anne Semkine


SPLIT – Udruga mladih akademskih glazbenika iz Splita, aktivnog promicatelja glazbene umjetnosti u drugom po važnosti gradu u Hrvatskoj, zaslužna je za organizaciju pijanističkoga recitala Anne Semkine, mlade kazahstanske umjetnice koja je 2008. doselila u Hrvatsku te od tada radi kao nastavnica klavira u OGŠ Lovre pl. Matačića u Omišu te kao honorarna korepetitorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Glazbenica će nastupiti 22. listopada u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta s početkom u 19.30 sati, a njezin program činit će djela Johanna Sebastiana Bacha, Frédérica Chopina, Aleksandra Skrjabina i Franza Liszta.


Cantus i Cage


ZAGREB – Na svom prvom ovosezonskom koncertu u ciklusu Cantus & Lisinski ansambl Cantus odlučio je odati počast velikanu glazbe 20. stoljeća Johnu Cageu, čiju 100. obljetnicu rođenja ove godine obilježava čitav svijet. Kantusovce će voditi dirigent Adriano Martinolli d’Arcy, a kao solist sudjelovat će pijanist Filip Fak.


slika


Na programu koncerta 22. listopada u Maloj dvorani Lisinski u 20 sati bit će Cageova djela Glazba za puhačke instrumente, Thirteen i Koncert za klavir i orkestar, kojima će pridružiti Debussyjev Preludij za poslijepodne jednog fauna u obradi Bennoa Sachsa za komorni ansambl.

Vijenac 486

486 - 18. listopada 2012. | Arhiva

Klikni za povratak