Vijenac 485

Glazba

Molto cantabile u Glazbenom zavodu

Novi raspjevani ciklus

Jana Haluza

Posljednjih smo se desetljeća opetovano žalili kako u šarolikom spletu koncertnih i festivalskih ponuda u Hrvatskoj kronično nedostaje vokalne lirike te suptilne intimističke komorne vrste kojom obiluje hrvatska i svjetska glazbena literatura. Nekoć je na hrvatskoj glazbenoj sceni redovito uz instrumentalne koncerte i kazališne operne produkcije postojao i niz solističkih recitala naših uglednih pjevača uz klavirsku pratnju, od kojih su posljednji izdanci bile večeri mezzosopranistice Dunje Vejzović ili baritona Josipa Lešaje.


slika Tomislav Mužek otvara Molto cantabile u subotu 6. listopada


Kao podsjetnik da su solo pjesme itekako važan čimbenik svekolikoga glazbenog svijeta stizale su vijesti s Dubrovačkih ljetnih igara. Među domaćom publikom izvan Dubrovnika možda se mogla proširiti predrasuda da mlađi pjevači ne vole, ne znaju ili nisu kadri izvoditi solo pjesme, vrstu koja uistinu i zahtijeva drukčiji pristup interpretaciji, tonu, fraziranju i gestikulaciji. Inicijativa koju je u tom pogledu pokrenuo glazbeni pisac i radijski voditelj Zlatko Madžar u okviru Koncertne direkcije Zagreb u tom je smislu od iznimne važnosti. Veliki odaziv mladih pjevača da uz svoje operne angažmane pripreme i po jedan cjelovečernji recital vokalne lirike dokazuje da im je jednostavno nedostajala prigoda i poziv organizatora. Bez daljeg traganja za pravim krivcem, možemo biti zadovoljni da će od ove sezone dosadašnja praznina u repertoaru koncertne ponude grada Zagreba biti popunjena sa šest programa solo pjesme u idealnom prostoru Hrvatskoga glazbenog zavoda sve s početkom od 20 sati, na kojima će se slaviti obljetnica ili uspomena na nekog od velikih opernih pjevača koji su obilježili glazbu 20. stoljeća. Ciklus Molto cantabile koji će zasigurno svojim koncertnim draguljima privući mnoge ljubitelje glazbe otvara tenor Tomislav Mužek već ove subote, 6. listopada, uz svoju redovitu suradnicu na klaviru, beogradsku pijanisticu Irinu Milivojević. Naslov njihova programa posvećena 70. rođendanu mezzosopranistice Ruže Pospiš Baldani je Njemački Lied i hrvatska popijevka, donosi devet Brahmsovih i šest Straussovih pjesama iz raznih opusa, te Narodne pjesme iz Međimurja Vladimira Ruždjaka. Sljedeći je program povjeren basu Lucianu Batiniću, koji 1. prosinca uz pijanisticu Juliju Palmovu pod naslovom Iz Rusije s ljubavlju izvodi ruske romance 19. i 20. stoljeća uz 95. rođendan bas-baritona Tomislava Neralića. Na trećem programu 12. siječnja iduće godine uspomenu na prošle godine umrlu sopranisticu Senu Jurinac bude naše dvije proslavljene Martine: sopranistica Martina Zadro i pijanistica Martina Filjak, kojima je prvi zajednički projekt izvedba Schumannova ciklusa Ljubav i život žene.

U čast svoje profesorice, primadone Dunje Vejzović, i njezina 70. rođendana, hrvatskoj se publici prvi put predstavljaju dvije zvijezde iz njezine pjevačke klase u Stuttgartu koje su danas u stalnim angažmanima prestižnih europskih opernih kuća: sopranistica Evelin Novak, koja je članica Berlinske državne opere i bas-bariton Krešimir Stražanac, solist Opere u Zürichu i pobjednik prošlomjesečnoga međunarodnog natjecanja u izvedbi solo pjesama Huga Wolfa u njegovu rodnom Slovenj Gradecu. Njih dvoje 2. veljače dijeli program Lieda i opernih arija uz klavirsku potporu Corneliusa Witthoeffta. Večer 18. travnja rezervirana je za najmlađe pjevače, koji će se okušati u novom natjecanju Mladi pjevač godine po izboru prosudbene komisije u sastavu Marija Barbieri, Mirjana Bohanec Vidović, Ivana Kocelj, Branimir Pofuk i Josip Nalis. Zbog toga se ciklus iznimno seli u dvoranu Muzeja Mimara, a pobjedniku će uz organizaciju samostalnoga recitala iduće sezone jednogodišnju stipendiju dodijeliti Lions Club Kontesa Nera. Ovogodišnji niz završava 17. svibnja u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje naša proslavljena vagnerijanka, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, uz pijanista Đorđa Stanettija izvodi Wagnerove solo pjesme i arije u čast svoje velike prethodnice u tom repertoaru, prve u nizu slavnih hrvatskih opernih diva, Milke Trnina.

Ove je godine red došao tek na dio zrelijih pjevača našega doba, dok će njihovi jednako uspješni mlađi kolege u tom ciklusu koji je osmišljen u dvogodišnjem opsegu nastupiti iduće godine: sopranistica Valentina Fijačko, mezzosopranistica Diana Haller, bas Goran Jurić, sopranistica Ivana Lazar i bas-bariton Marko Mimica. Uz večer pobjednika ovogodišnjega natjecanja Mladi pjevač godine, iduće se sezone pridodaje i program Dva stoljeća hrvatske solo popijevke uz predstavljanje diskografskog izdanja pod istim naslovom po antologijskom izboru akademkinje Koraljke Kos.

Vijenac 485

485 - 4. listopada 2012. | Arhiva

Klikni za povratak