Vijenac 485

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nacionalna književna

zaklada odaje počast

Elmoreu Leonardu


– Autor kriminalističkih romana Elmore Leonard dobit će u studenome priznanje Nacionalne knji×evne zaklade za izniman prinos američkoj knji×evnosti.


slika


Priznanje za životno djelo, među čijim su dobitnicima bili Toni Morrison, John Updike, Gore Vidal, Norman Mailer te Stephen King, što je svojedobno dovelo do kontroverzi, Leonardu će 14. studenoga u New Yorku predati Martin Amis. 86-godišnji Leonard karijeru je započeo pedesetih godina, pišući vestern-priče dok je radio za reklamnu agenciju, a 1969. posvetio se kriminalističkim romanima. Po više njegovih romana snimljeni su filmovi, među njima Get Shorty, Jackie Brown Quentina Tarantina, Out of Sight i drugi. Ove godine Leonard je objavio svoj 45. roman, Raylan.


Predstavljen novozelandski program u Frankfurtu


– Popratni program nastupa zemlje gosta Novog Zelanda na Frankfurtskom sajmu knjige nešto je manji nego onaj prijašnjih gostiju, ali ipak uključuje brojne umjetničke izlo×be, čitanja, filmove, jazz-koncerte i plesne performanse.

Ukupno stotinu priredaba na dvadeset lokacija u gradu prate nastup zemlje na najvećem svjetskom sajmu knjige od 9. do 14. listopada, a zahvaljujući takvim popratnim programima sajam se posljednjih godina razvio u pravi festival kulture, rekao je frankfurtski povjerenik za kulturu Felix Semmelroth. Između ostaloga, u frankfurtskom Kunstvereinu pod naslovom Contact – Artists from Aotearoa bit će predstavljena djela 25 suvremenih novozelandskih umjetnika. Na Sajam inače iz Novog Zelanda dolazi 68 autora, među kojima su Anthony McCarten, Alan Duff, autorica kriminalističkih romana Paddy Richardson i pjesnik Bill Manhire.


Pronađen rukopis

Džingisa Ajtmatova


– Četiri godine nakon smrti kirgiskoga pisca D×ingisa Ajtmatova (1928û2008) pronađen je rukopis njegova dosad neobjavljena romana.


slika


Rukopis pod naslovom Zemlja i frula pronađen je u ostavštini, a kako je javila njegova kći, parlamentarna zastupnica Širin Ajtmatova, roman će prvo biti objavljen na ruskom, pa na engleskom jeziku. Riječ je o ljubavnoj priči koja se vrti oko čovjeka koji četrdesetih godina prošloga stoljeća na gradilištu u Biškeku pronalazi statuu Buddhe.


Umro Herbert Rosendorfer


– Pisac, slikar i umirovljeni sudac Herbert Rosendorfer, podrijetlom iz južnog Tirola, umro je u 78. godini u Bolzanu.


slika


Rosendorf, koji je dugo živio u Bavarskoj, ostavlja opsežno djelo koje se velikim dijelom može ubrojiti u fantastičnu književnost. Pisao je kratke priče, romane, putopise i kazališne komade, a poznat je ponajprije po knjizi Briefe in die chinesische Vergangenheit (1983). Njegova posljednja zbirka priča Die Kaktusfrau bit će objavljena posthumno 8. listopada.


Švicarska zemlja gost Leipziga 2014.


– Švicarska će biti tematsko te×iÜte sljedećega LajpciÜkog sajma knjige u o×ujku 2014.

Kako je javljeno, nastup organizira švicarski Savez knjižara i izdavača, uz potporu švicarske kulturne zaklade Pro Helvetia i švicarskoga veleposlanstva u Berlinu. Pro Helvetia već od ove godine financijski potiče prijevod niza švicarskih djela s francuskog, talijanskog i retoromanskog, a cilj je nastupa, kako je rečeno, pokazati da Švicarska ima mnogo više ponuditi u polju književnosti od tekstova na njemačkom.Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 485

485 - 4. listopada 2012. | Arhiva

Klikni za povratak