Vijenac 485

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Nagrade 42. varaždinskih baroknih večeri


– Žiri 42. VBV odlučio je nagradu Ivan Lukačić za najvažniji muzikološki rad i najviši izvodilački domet dodijeliti ansamblu Le tendre amour iz Barcelone za ostvaraj barokne komične opere Los elementos Antonija de Literesa.


slika Ansambl Le tendre amour iz Barcelone


Nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju žiri je dodijelio sopranistici Ivani Lazar za tumačenje kantata talijanskih baroknih majstora (Vivaldija, Scarlatija...) na koncertu s Varaždinskim komornim orkestrom pod vodstvom Krešimira Lazara i izraelskom ansamblu Naya, koji je pod umjetničkim vodstvom kontratenora Yaniva d’Ora ostvario Koncert uz baroknu kavu u Trakošćanu.


Novi ciklusi KDZ-a


– Koncertna direkcija Zagreb ovu sezonu otpočinje u novom programskom ruhu, s novim ciklusima u poznatim zagrebačkim prostorima. Uz ciklus Molto cantabile, koji podrobnije predstavljamo na ovoj stranici, to je i ciklus Anno della fede, koji će se odr×avati u crkvi Sv. Katarine, a započet će ga duet Ivana Srbljan, mezzosopran, i Ivana BiliÜko, harfa, s programom djela C. Debussyja, G. Faurea, M. Ravela i B. Brittena.


Dani Milka Kelemena


– Od svoga utemeljenja 1995. Dani Milka Kelmena najvažnija su kulturna manifestacija u Virovitičko-podravskoj ×upaniji. OvogodiÜnji festival bit će odr×an od 5. do 7. listopada u Slatini, Novoj Bukovici i Suhopolju, a svečano će ga otvoriti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića, kada će biti izvedena Kelemenova Simfonija. Dan poslije Bartolomej Stanković priredit će pijanistički recital. Posljednji festivalski dan, nedjelja, bit će vrlo bogata programom, jer će u Novoj Bukovici s početkom u 11.30 sati nastupiti violinist Goran Končar i violončelistica Ljerka Končar-Gamulin, u Suhopolju će u 12 sati koncert odr×ati Gudački kvartet Rucner, a zatim će se u večernjim satima na svečanom zatvaranju u Slatini Rucnerima pridružiti Dennis Tini, klavir (SAD), Peter Soave, harmonika i bandoneon (SAD) i Madeleine Maddy Soave, harmonika (Francuska).


Solisti počinju sezonu


– Zagrebački solisti 9. listopada otpočet će svoju 59. koncertnu sezonu, koju će i ove godine činiti Üest koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu te niz gostovanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. S početkom u 20 sati, na prvom će ovosezonskom koncertu izvoditi djela A. Ivančića, J. Haydna, L. E. Larssona i P. I. Čajkovskog. Kao solisti nastupit će francuski violončelist Marc Coppey, ujedno umjetnički voditelj ansambla, i kontrabasist Mario Ivelja.


Nagrađen Lisjakov

Concerto za eufonij


– Vanja Lisjak, trombonist Simfonijskog orkestra HRT-a i jedan od osnivača Hrvatskoga brass kvinteta, dobitnik je ovogodiÜnje nagrade za izvrsnost u kompoziciji Harvey Phillips, koju dodjeljuje Međunarodna udruga za tubu i eufonij (ITEA). Nagrađen je za Concerto za eufonij, koji je 2009. napisao za Stevena Meada, koji je djelo snimio na albumu Croatian Euphonic Brass. Nagrada je poznata po tome što odaje priznanje skladbama najviše kvalitete, a Lisjaku će svakako biti poticaj za nastavak bogatog autorskog i aran×erskog anga×mana.


Zagreb kom 7


– Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe ove će jeseni od 12. do 20. listopada organizirati tematske glazbene večeri Osam godišnjih doba, Bečka noć, Mozartova matineja, Contemporary Music Lounge, Johannes Brahms & Friends, Americano i Ruska noć. Uz Susannu Yoko Henkel, osnivačicu i ravnateljicu festivala, zagrebačkoj će se publici u Hrvatskom glazbenom zavodu, uvijek s početkom u 20 sati, predstaviti Vilde Frang (NorveÜka), Boris Brovtsyn (Rusija), Stefan Milenković (Srbija, Italija), Guy Ben-Ziony (Izrael), Hartmut Rohde (Njemačka), Kristina Blaumane (Litva), Trey Lee (Kanada, Hong Kong), Teemu Kauppinen (Finska), Lauma Skride (Litva), Ian Fountain (Velika Britanija), Srebrenka Poljak (Hrvatska), Radovan Vlatković (Hrvatska), Ria Ideta (Japan).

Vijenac 485

485 - 4. listopada 2012. | Arhiva

Klikni za povratak