Vijenac 485

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

10. ZFF


Od 14. do 21. listopada održava se 10. zagrebački filmski festival, jedan od najvažnijih domaćih filmskih festivala tijekom čijega će jubilarnog izdanja biti prikazano čak stotinu filmova. Projekcije će se kao i dosad održavati u kinima Europa i Tuškanac, u Muzeju suvremene umjetnosti i u Zagrebačkom plesnom centru, a od ove godine nova je festivalska lokacija kino Grič, u kojem će se prikazivati neovisna dokumentarna produkcija.


slika Drama Vila


U glavnom natjecateljskom programu za Zlatna se kolica natječe jedanaest dugometražnih i deset kratkih igranih filmova, kao i petnaest probranih dokumentarnih ostvarenja, a tu je i program Kockice, u kojem se promovira i potiče produkcija hrvatskih kratkih igranih filmova. Pored dosadašnje sekcije Moj prvi film, u sklopu koje će biti prikazani prvijenci Michaela Hanekea (TV-film After Liverpool) i Ulricha Seidla, od ovoga se festivala uvodi i program Moj treći film, u kojem će posjetitelji moći pogledati humornu dramu Vila, zasad posljednji projekt dvostrukih festivalskih pobjednika Dominiquea Abela, Fione Gordon i Bruna Romyja. Zacijelo je najprovokativniji naslov festivala egzistencijalna teen-drama Klip scenaristice i redateljice Maje Miloš, snažno socijalno ambijentirana storija o životu beogradskih tinejdžera formiranih pod utjecajem konzumerizma, turbofolka i internet-pornografije koji se olako upuštaju u seksualne odnose. Ti su odnosi prikazani vrlo realistično, iako autorica tvrdi da je isključivo riječ o filmskim trikovima, a zahvaljujući svojoj subverzivnosti i radikalizmu Klip je ljetos u Motovunu osvojio nagradu Bauer za najbolji film regije. U igranoj je selekciji i hvaljena i nagrađivana drama Vulkan, dugometražni prvijenac Islanđanina Rúnara Rúnarssona, intrigantna i atmosferična priča o ljubavi starog bračnog para iz predgrađa Reykjavika, a među dokumentarcima svakako vrijedi izdvojiti film Marina Abramović: The Artist Is Present Matthewa Akersa, u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinalea i na Sarajevskom filmskom festivalu nagrađen portret osebujne konceptualne umjetnice i performerice realiziran tijekom njezinih tromjesečnih priprema za postavljanje retrospektivne izložbe u njujorškoj MOMA-i.


Snima se Šegrt Hlapić


Na lokacijama u Baranji odnedavno se snima prva igranofilmska adaptacija antologijskoga dječjeg romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić.


slika


Nakon što je prije petnaest godina u produkciji Croatia filma realiziran dugometražni crtić Milana Blažekovića, prema kojem je naknadno nastala i televizijska animirana serija, režije igranih pustolovina plemenitoga mladog junaka koji je „malen kao lakat, veseo kao ptica i hrabar kao kraljević Marko“ prihvatio se Silvije Petranović, autor ambiciozne, ali ne i osobito uspjele ekranizacije romana Družba Isusova Jiřija Šotole. Pustolovine dobroga postolarskog šegrta koji pogrešno osumnjičen za krađu čizmica pobjegne od majstora Mrkonje te uz pomoć djevojčice Gite odluči dokazati svoju nevinost gledat ćemo i kao kinofilm i kao TV-seriju, u glumačkoj su postavi Goran i Bojan Navojec, Milan Pleština, Hristina Popović i Livio Badurina, direktor je fotografije Mirko Pivčević, a projekt koji se realizira uz ključnu potporu HAVC-a kao producentica potpisuje Maydi Mervar Petranović.


Japanski film u Tuškancu


Do 10. listopada u sklopu Filmskih programa u kinu Tuškanac traje reprezentativan ciklus kinotečnoga japanskog filma. Ciklus otvara epska biografska drama Legenda o Genjiju Kôzaburôa Yoshuimure iz 1951, a među osam su izabranih naslova također Yoshimurina socijalno-politički intonirana povijesna drama Prije zore, remek-djela Zašto ne? i Zegen Shôheija Imamure te vrlo zanimljiva obiteljska drama Žene u izmaglici Heinosukea Goshoa iz davne 1936. Ljubitelji klasičnoga japanskog filma znaju što im je činiti.

Vijenac 485

485 - 4. listopada 2012. | Arhiva

Klikni za povratak