Vijenac 484

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Kipkeovo Policijsko dvorište


Zagreb – Umjetnički paviljon priredio je izložbu Policijsko dvorište Željka Kipkea. Kustos izložbe Branko Franceschi piše kako izložba obuhvaća dvije skupine radova: postav recentnijih ciklusa Predatori, filmofili i boca vina, Nadzorna kamera te Bulevar devet života te grupu radova pod imenom Kratki vodič kroz sedamdesete i osamdesete. Radovi su fokusirani na vezu između filmskog medija i represivnoga društva. Ukupno će na izložbi biti izloženo dvadesetak slika te otprilike šezdeset printova i nekoliko filmova. Izložbu možete pogledati do 14. listopada te na www.umjetnicki-paviljon.hr.


O Dioklecijanu


Split – Izložba Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Pius Felix Invictus Augustus i njegova Palača u Splitu otvorena je u Muzeju grada Splita. Ona predstavlja lik i djelo cara Dioklecijana, tetrarhe i njegovu užu obitelj te njihovu povezanost sa splitskom palačom u nekoliko segmenata koji su, uz izložene originalne muzejske predmete, realizirani različitim prezentacijskim i muzeološkim instrumentima. Uz to ona istražuje malo poznate činjenice o Dioklecijanovu podrijetlu, životu, djelovanju, abdikaciji i okolnostima smrti. Izložba, kojoj je autor Joško Belamarić, trajat će sve do 17. listopada.


Kuliševih tridesetak godina


Zagreb – Klovićevi dvori jesensku sezonu započinju izložbom Vatroslava Kuliša Slike 1980–2012. Ona će predstaviti sažetak Kuliševa umjetničkoga djelovanja od samih početaka do najnovijih radova. Kustosica je izložbe Jasminka Poklečki Stošić, dok njezin autor Igor Zidić Kuliševo slikarstvo naziva solarnim romantizmom ili romantizmom svjetla. Izložba će objediniti cikluse koji su obilježili njegov opus: Valove, Kornate, Kute, Riffove, Metamorfoze mora, Herbarium pictorium... Izložbu možete pogledati do 21. listopada te na www.galerijaklovic.hr.


Mystic, magic, sweet


Rab – Rapska Galerija Knežev dvor predstavlja izložbu Mystic, magic, sweet Petre Grozaj. Kako piše kustosica izložbe Nataša Ivančević, Petra Grozaj kreirala je osobnu inačicu figurativnoga slikarstva, koja pokazuje da i u današnjim vremenima čestog odricanja od figuracije ono može ponuditi iskrenu i uzbudljivu, emocijama protkanu pustolovinu. Njezine su slike rezultat procesa uživanja u slikanju i znatiželje za bilježenjem promjena koje zapaža u svijetu koji je okružuje, stvarajući svojevrsni osobni dnevnik čija je središnja tema ljudski lik. Otvoreno do konca rujna.


Grdić u Puntu


Punat – Izložba Klasa Grdića otvorena je u Galeriji Toš u Puntu. Prema riječima Jasne Rodin, njegovo slikarstvo nosi svoju prepoznatljivost, konstantnost i jakost. Likovnim dijalogom s realnošću, filozofijom i umjetnošću on pruža svoju poetiku, izlažući nam svoj životni stav stvara vizualno jasne i slojevite prizore. Ono je ujedno i odraz kreativnosti, unutar koje autor suvremeno i autentično, smisleno i provokativno slijedi tijek misli vizualizirajući urbanu strukturu naših života. Izložba ostaje otvorena do 27. rujna.


Iz fundusa UGD-a


Dubrovnik – Dubrovačka Umjetnička galerija priredila je novu izložbu iz vlastitog fundusa. Riječ je o izboru iz zbirke moderne i suvremene umjetnosti u sklopu kojeg se možete upoznati s djelima gotovo svih najpoznatijih dubrovačkih i nacionalnih slikara, grafičara i kipara. Na izložbi je moguće pratiti obilježja i mijene koje je moderna i suvremena hrvatska umjetnost, u većem ili manjem dosluhu s aktualnim europskim događanjima, proživljavala u razdoblju od kraja 19. stoljeća do danas. Izložba koja je otvorena do listopada zasniva se na radovima domaćih, tj. dubrovačkih i hrvatskih, umjetnika te umjetnika s područja bivše države.


Meštrović kod Rodina


Pariz – U sklopu Croatie, la voici pariški Musée Rodin će, sve do 6. siječnja dogodine, ugostiti Meštrovićeva djela.


slika


Uz trinaest Meštrovićevih djela, od Joba i odljeva Zdenca života do Ivana Krstitelja i Rodinova portreta, posjetitelji će biti upoznati s korespondencijom između dvojice velikih umjetnika, čime se, kako kaže ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andre Krstulović, nadilazi priča o sljedbeništvu i otvara dimenzija suradništva, prijateljstva i kolegijalnog odnosa. Sve informacije možete potražiti na www.musee-rodin.fr.


Vijenac 484

484 - 20. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak