Vijenac 484

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Objavljen popis finalista

za nagradu Booker


VELIKA BRITANIJA – Will Self i Hilary Mantel favoriti su u užem izboru za nagradu Man Booker 2012, koja se predaje sredinom listopada.

Na popisu šestero finalista nalaze se uz Hilary Mantel, dobitnicu Bookera za roman Wolf Hall 2009, s novim romanom Bring Up the Bodies, Will Self s Umbrella, koji je prvi put na popisu finalista za nagradu, još dvoje debitanata, a pola naslova izašlo je u izdanju nezavisnih izdavača. Na popisu su s prvim romanima Alison Moore s The Lighthouse, meditacijom o rastanku, te Jeet Thayil s Narcopolis, pričom o opiju u Bombaju sedamdesetih godina. Na popisu su i Tan Twan Eng s The Garden of Evening Mists, o japanskoj okupaciji Malajskog poluotoka, i Deborah Levy sa Swimming Home, studijom depresije i starenja u kontekstu obiteljskog odmora u jugozapadnoj Francuskoj. Dobitnik najpoznatije britanske književne nagrade, vrijedne 50.000 funti, koju je lani dobio Julian Barnes s The Sense of an Ending, bit će objavljen 16. listopada u Londonu.


Objavljeni finalisti

za Njemačku književnu

nagradu


NJEMAČKA – U Frankfurtu je objavljen popis šestero finalista za Njemačku književnu nagradu, među kojima su vrlo raznorodna djela.

Wolfgang Herrndorf, ovogodišnji dobitnik Lajpciške književne nagrade, u utrci je s romanom Sand. Ostali su finalisti Ernst Augustin s Robinsons blaues Haus, Ursula Krechel s Landgericht i Clemens J. Setz s romanom Indigo. Osim toga, žiri je na popis uvrstio i roman Fliehkräfte Stephana Thomea i novu knjigu Ulfa Erdmanna Zieglera Nichts Weißes. Nagrada se predaje 8. listopada na otvaranju Frankfurtskog sajma knjige i dotirana je s 25.000 eura. Finalisti su izabrani od dvadeset nominiranih autora, a ispali su primjerice Rainald Goetz i Sten Nadolny. Lani je nagrada dodijeljena Eugenu Rugeu za istočnonjemačku obiteljsku sagu In Zeiten des abnehmenden Lichts.


Philip Roth žali se

Wikipediji


SAD – Američki pisac Philip Roth napisao je otvoreno pismo Wikipediji zbog članka na toj internetskoj stranici koji se odnosi na njegov roman The Human Stain.


slika


U pismu objavljenu u časopisu The New Yorker Roth kritizira to što Wikipedia navodi kako je roman nadahnut životom njujorškog autora i kritičara Anatolea Broyarda. Prema Rothu, inspiracija za lik profesora Colemana Silka bio je njegov pokojni prijatelj Melvin Turin. Roth je navod pokušao korigirati na stranici, no, kako navodi, na njegovo veliko čuđenje, rečeno mu je da za ispravak treba podastrijeti „još jedan vjerodostojan izvor“. O pozadini knjige inače već je raspravljalo više književnih kritičara.


Gallimard kupio

konkurenta


FRANCUSKA – Pariška izdavačka kuća Gallimard kupila je za 250 milijuna eura svog konkurenta, izdavača Flammarion, čime je završena neizvjesnost oko četvrtog po veličini francuskog nakladnika.

Gallimard ovom kupnjom postaje treći najveći izdavač, iza kuća Lagardère i Editis. Nakladnik, koji se već stotinu godina nalazi u obiteljskom posjedu, tim se preuzimanjem, kako je javljeno, nada udvostručenju godišnjega prometa sredstava. Tradicijsku kuću Flammarion, koja je dosad bila u posjedu zaduženoga talijanskog medijskog koncerna RCS MediaGroup, 1876. je osnovao Ernest Flammarion. Kuća izdaje više francuskih hit-autora, među njima i Michela Houellebecqa.


Dubravka Ugrešić

nagrađena u Njemačkoj


NJEMAČKA – Dubravka Ugrešić dobitnica je ovogodišnje nagrade Jeana Améryja za esejistiku.

Kako stoji u obrazloženju žirija, njezine eseje odlikuju „briljantne intelektualne analize suvremenih problema koji se tiču svih nas“, no njezini su tekstovi istodobno lako čitljivi jer je „majstorica oštroumnog vica, premda taj smijeh ponekad zapne u grlu“. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade bio je i nobelovac Imre Kertész. Nagrada vrijedna 12.000 eura bit će joj predana 11. listopada u Frankfurtu.


Vijenac 484

484 - 20. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak