Vijenac 484

Kazalište

Kazališni globus - svijet

Jasen Boko

Judin poljubac položio popravni


London – Judin poljubac Davida Harea na praizvedbi 1998. u Londonu nije dobro prošao. Svi su zapazili kvalitetu drame, ali produkcija je ocijenjena neuspješnom.


slika


Popravni ispit prošao je znatno bolje: drama o posljednjim danima Oscara Wildea i izdaji njegova ljubavnika, ovaj put u režiji Neila Armfielda i produkciji kazališta Hampstead dobila je iznimno pohvalne kritike. Za razliku od loše glumačke podjele na praizvedbi, koja je okrivljena za lošu izvedbu, ovaj put upravo su glumci izvedbu učinili vrhunskom. Uloga Oscara Wildea u kreaciji Ruperta Everetta ocijenjena je kao uloga njegove karijere, a i Freddie Fox kao Bossie, Wildeov ljubavnik, zaslužio je pohvalne kritike. Odlična režija, raspoloženi glumci i najuvjerljivija drama o Wildeovu životu ikad napisana očigledno su ovaj put bili formula za potpuni uspjeh.


Nova imena ruske drame


Moskva – Ljubimovka, ruski festival čitanja novih dramskih tekstova, nakon gotovo petsto pročitanih drama završen je prošloga tjedna u Moskvi. Kao i svake godine i ovaj je put na festivalu koji se održava u Teatru.doc bilo nemoguće naći slobodno mjesto u publici, a baš kao i svake godine i ove su godine rasprave nakon čitanja znale biti vrlo energične. Ljubimovka, događaj koji privlači golemu pozornost dramaturga i kazališnih ravnatelja – jer se novi dramski tekst itekako traži u ruskim kazalištima – ocijenjen je laskavim ocjenama. Sudeći po ovogodišnjem festivalu rusko suvremeno dramsko pismo vrlo je živo i kvalitetno, a rasprave i kritike ukazale su na nekoliko drama i novih autora koji bi mogli ostaviti traga u ruskom kazalištu. Nova su spisateljska imena koja bi trebalo zapamtiti Ksenija Dragunska, Aleksej Kuličkov, Sergej Ševčenko, Konstantin Koževnikov, Valerij Šergin, Aleksander Arkipov, Maksim Kuročkin i Pavel Priažko.


Vizionari suvremenoga kazališta


Vilnius – Deveto izdanje međunarodnoga kazališnog festivala Sirene održat će se od 26. rujna do 7. listopada u litavskom Vilniusu.


slika


Međunarodni program ovogodišnjega festivala koji se održava pod geslom Vizionari suvremenog europskog kazališta čine kontroverzna produkcija Romea Castelluccija O konceptu Lica, s obzirom na Sina Božjeg, Smrt i reinkarnacija kauboja Rodriga Garcije i O kratkoći života Michaela Schrödera. Ono što je svake godine posebno zanimljivo jest što se prvoga vikenda festivala održava i showcase litavskoga kazališta, koji okuplja najvažnije produkcije te baltičke zemlje u posljednje dvije godine. Zvijezda je i opet Koršunovas s čak trima režijama (Na dnu Maksima Gorkog, Ivaškevičiusovo Isključenje i Miranda, nastala po motivima Shakespeareove Oluje), a bit će prikazane i nove predstave redatelja Gintarasa Varnasa, Yane Ross, Jonasa Vaitkusa i Arturasa Areime.


Krivi ili nevini?


Nitra – Osim sezona, u rujnu tradicionalno započinje i serija festivala, pa 21. Divadelna Nitra u Slovačkoj započinje 21. rujna da bi u sljedećih šest dana okupila brojne predstave iz čak deset europskih zemalja, ne i Hrvatske.


slika


Ovogodišnja je tema Krivica/nevinost, a produkcije, kroz sve kazališne forme, od dokumentarizma do plesa, govore o bitnim društvenim i političkim problemima. Predstavit će se Forced Entertainment, slovenski Janez Janša, Viktor Bodo s produkcijom Anamnezija, Marcin Liber iz Poljske s punk-predstavom III furije, ali i poznati koreografi s plesnim produkcijama. Festival započinje dodjelama nagrada najboljim slovačkim predstavama, a nominirane produkcije bit će prikazane u službenom programu. Najviše nominacija ima produkcija Pogani, u režiji Mariana Amslera, mlade ukrajinske autorice Anne Joblonske, koja je poginula u terorističkom napadu u moskovskoj zračnoj luci. U favorite ubraja se i Siromaštvo Ive Ditte Jurčove u produkciji kazališta Pôtoň iz Bátovca, brutalna priča o propasti slovačke obitelji.

Vijenac 484

484 - 20. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak