Vijenac 484

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Novi Ganz novi festival u Teatru &TD


Početkom rujna u &TD-u gostuje talijanska umjetnička grupa Anagoor, dok će se Novi Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnoga kazališta u Teatru &TD, zbivati od 18. do 23. rujna i okupiti umjetnička imena mlađe generacije kao što su Florentina Holzinger i Vincent Riebeeka (Kein Applaus für Scheisse), Mala Klina (premijera predstave Eden), Naja Lee Jensen (premijera Mobile Homes), Zrinka Šimičić Mihanović (Titraji), Matthias Kranebittera, Dora Budor i Maja Čulo. U sklopu programa najavljeni su i koncerti Drvoreda i Atentata, na programu su i produkcije Teatra &TD, a predavanje i razgovor Vodič kroz gledanje predstave vodit će Nataša Rajković.


Crossings u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci


Međunarodni projekt Crossings bit će premijerno izveden u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca 19. rujna. Predstava je nastala u suradnji riječkoga Trafika i The Necessary Stagea iz Singapura te koprodukciji riječkog HNK-a i Esplanade – Theatres on the Bay, kao dio programa The Studios (Singapur).


slika


Multidisciplinarna suradnja hrvatskih umjetnika s umjetnicima iz Singapura propituje bolne točke suživota i miješanja različitih kultura temama doma, domovine i pripadanja. Izvođači predstave su Chuang Xiu’er, Sharda Harrison, Edvin Liverić, Najib Soiman i Žak Valenta, a redatelj Alvin Tan.


I opet Miffy u Kazalištu Trešnja


Kao prvu premijeru u sezoni Kazalište Trešnja 21. rujna izvest će dječji mjuzikl I opet... Miffy, koji je kao i predstava Miffy, nastao prema istoimenim slikovnicama Dicka Bruna o maloj i nestašnoj zečici Miffy. Predstavu postavlja nizozemski redatelj Bruun Kuijt, a uloge u njoj tumače Aleksandra Naumov, Sanja Hrenar / Nera Stipičević, Vanda Vujanic Šušnjar / Daria Knez Rukavina, Ivana Bakarić, Tvrtko Jurić te Richard Dick Simonelli u alternaciji s Hrvojem Barišićem. Predstava je namijenjena djeci vrtićkog i najranijega školskog uzrasta.


Medeja Tomaža Pandura u zagrebačkom HNK-u


Nakon uspješne premijere na Dubrovačkim ljetnim igrama 2. kolovoza i nedavnoga gostovanja na festivalu Ljubljana od 11. do 13. rujna, Euripidovu Medeju u prijevodu Lade Kaštelan i režiji Tomaža Pandura te koprodukciji HNK u Zagrebu i Pandur.


slika


Theatres zagrebačka publika premijerno će moći pogledati 28. rujna. U jednom od najdojmljivijih grčkih klasičnih tekstova redatelj Pandur našao je dovoljno aktualnih komponenti da ga „podvrgne“ svom osebujnom čitanju, a ansambl predstave čine Alma Prica u naslovnoj ulozi, Bojan Navojec, Livio Badurina, Ivan Glowatzky, Romano Nikolić, Damir Markovina i zbor Argonauta/Korinćana sastavljen uglavnom od mladih studenata ADU i pokojega člana ansambla HNK-a.


Gospođa ministarka u Kerempuhu


Satiričko kazalište Kerempuh započinje sezonu premijerom Nušićeva najpoznatijega dramskog teksta, komedije Gospođa ministarka u režiji Olivera Frljića. Nakon Frljićeve režije Dantonove smrti, koja je u Dubrovniku radikalnim pretvaranjem publike u element scenografije i prolijevanjem kokošje krvi uzburkala javnost, bit će zanimljivo pogledati njegovo redateljsko čitanje klasika srpske komediografije. U predstavi glume Elizabeta Kukić, Linda Begonja, Maja Posavec, Borko Perić, Edo Vujić, Ana Maras, Hrvoje Kečkeš, Dean Krivačić, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Nina Erak Svrtan, Kostadinka Velkovska, Velimir Čokljat i Mia Begović, a adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Dora Delbianco.


Vijenac 484

484 - 20. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak