Vijenac 484

Književnost

U Francuskoj započeo festival Croatie, la voici /Hrvatska, ovdje

Hrvatska u hramovima kulture

Goran Galić

Na pragu ulaska u Europsku Uniju, Francuska je Hrvatskoj posvetila kulturnu manifestaciju kojom će našu umjetničku osobnost premjestiti u srce međunarodne scene. Festival Croatie, la voici dosad je najambicioznije predstavljanje zemlje u inozemstvu, a ono najbolje od Hrvatske francuska će javnost do kraja godine upoznati zahvaljujući više od šezdeset programa na 45 lokacija. Uz bogatu hrvatsku baštinu (lošinjski Apoksiomen bit će izložen u Louvreu, Meštrović u Muzeju Rodin, srednjovjekovna remek-djela u Muzeju Cluny) Francuzi će imati priliku upoznati i hrvatsko suvremeno stvaralaštvo, od likovne i scenske umjetnosti, do kinematografije, dizajna, mode i žive tradicije. Mladen Stilinović izlaže u Galeriji GB Agency, Damir Očka u Palais de Tokyo, Igor Eškinja i Sanja Iveković u Muzeju MAC/VAL. Ivana Sajko predstavit će svoju dramu uz bok Držiću i Krleži, a u programu je i ciklus performansa suvremenih hrvatskih umjetnika, predstavljanje hrvatskoga stripa, karikature i filma te glazbe domaćih autora na Radio France. Tijekom jedne od najvažnijih fotografskih manifestacija u svijetu, Mois de la Photo, u izboru uglednoga fotografa Petera Knappa bit će izložene fotografije vodećih hrvatskih fotografa, Matija Ferlin i Saša Božić predstavit će suvremeni ples, a škole diljem Francuske Hrvatskoj će posvetiti školski sat.


slika Ministrice kulture dviju zemalja: Andrea Zlatar Violić i Aurelie Filippetti


Festival su koncipirale izbornice dviju zemalja Isabelle Delage i Seadeta Midžić, a otvoren je 12. rujna u Parizu svečanim primanjem u Ministarstvu kulture i komunikacija. Prethodio mu je susret hrvatske ministrice kulture Andree Zlatar Violić s francuskom kolegicom Aurelie Filippetti te sudjelovanje hrvatskih dizajnera na Pariškom dizajnerskom tjednu. Andrea Zlatar naglasila je kako senzibiliziranje francuske javnosti za hrvatsko kulturno stvaralaštvo i identitet postaje važna misija uoči ulaska u europsku obitelj. „Festival Hrvatske u Francuskoj događaj je od velike važnosti, prilika bez premca za promidžbu hrvatske kulturne baštine i predstavljanje suvremenih umjetnika francuskoj stručnoj javnosti. Podsjeća nas da u Europsku Uniju ulazimo u potpunosti svjesni svojeg prinosa europskoj i svjetskoj kulturi kao članica koja ima mnogo toga reći, kako u političkoj, tako i u kulturnoj i umjetničkoj domeni.“ Ministrice su također razgovarale o glavnim izazovima kulturne politike, autorskim pravima, nižoj stopi PDV-a na knjige, odnosu interneta i umjetnosti te konkretnim suradnjama, poput ugovora o filmskim koprodukcijama i predstavljanja Hrvatske u Marseilleu, koji će iduće godine biti Europska prijestolnica kulture. Govorilo se i o hrvatskoj kandidaturi za tu prestižnu titulu, koja je predviđena u 2020.

Već sama najava festivala, kao i prva zbivanja, privukli su veliku pozornost francuske javnosti i medija. Očekivano, u središtu su pozornosti izlaganje lošinjskog Apoksiomena u Louvre te Meštrovićeve skulpture, no, zanimljivo, kao jedna od važnih manifestacija izdvojena je i izložba Muzej prekinutih veza u kulturnoj ustanovi Centquarte, predstavljena kao koncept rođen u Hrvatskoj koji se uzdiže u prve redove univerzalne baštine. Istaknuti su i hrvatsko-francuski kulturni kontakti. Uz trinaest Meštrovićevih skulptura u Rodinovu muzeju, njegova će korespondencija s jednim od najvećih kipara u povijesti i Meštrovićeve pisane uspomene na Rodina pokazati veze između ta dva umjetnika. Autorski i eksperimentalni film predstavit će se u Centru Georges Pompidou presjekom filmova, od avangardnih ostvarenja Oktavijana Miletića 30-ih godina prošlog stoljeća, preko filmova Vlade Kristla, Tomislava Gotovca i Ivana Martinca, do suvremenih autora Ivana Ladislava Galete, Brede Beban i mlade Ane Hušman, a tijekom filmskog festivala u Amiensu u studenom održat će se hommage Branku Baueru i predavanja o Zagrebačkoj školi crtanog filma. Za vrijeme Nuit Blanche i FIAC-a u listopadu bit će prikazano poznato putovanje Simplon Expressa iz 1989. od Pariza do Zagreba, ponovljeno u lipnju 2012, koji je tada prevozio umjetnike iz Francuske i bivše Jugoslavije. U sklopu Festivala predstavit će se umjetnik Boris Bućan, na Sorbonni će predavati hrvatski profesori, a održat će se i okrugli stol hrvatskih i francuskih književnika i filozofa, hommage Ivanu Picelju te niz znanstvenih, sportskih i gastronomskih manifestacija.

Festival Croatie, la voici, oblikovan poput putopisa, isprepleće hrvatsku povijest, suvremeno stvaralaštvo, umjetničke doživljaje i bogatu, ali još nedovoljno valoriziranu baštinu, koja će se u sljedećim mjesecima useliti u hramove francuske kulture. Prilika je to za uspostavu partnerskih veza dviju zemalja i za, što je i najvažnije, još jaču međunarodnu afirmaciju hrvatske umjetničke scene, koja prema riječima Isabelle Delage ima izvrsne izglede postati kultnom.


Vijenac 484

484 - 20. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak