Vijenac 484

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Dubrovnik u Beču


KLAGENFURT/BEČ – Dubrovački simfonijski orkestar priredit će tri koncerta u okviru projekta Dubrovnik Gala te nastupiti 18. rujna u Dubrovniku, 20. rujna u Klagenfurtu i 21. rujna u Beču. Na programu bečkog koncerta u Musikvereinu bit će djela W. A. Mozarta i L. van Beethovena, a orkestrom će ravnati talijanski dirigent Francesco La Vecchia. Gostovanje je organizirano uz potporu grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH te Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba.


Elena Moşuc u Zagrebu


ZAGREB – Spletom arija, zborova i uvertira iz opera talijanskoga skladateljskog trolista Rossinija, Bellinija i Donizzettija zagrebačku će publiku nagraditi rumunjska sopranistica Elena Moşuc, kraljica belkanta, kako je nazivaju mediji i organizatori. Riječ je o zamjenskom koncertu za u prošloj godini otkazano gostovanje Eline Garanča. Moşucova će nastupiti uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Ive Lipanovića, i to 22. rujna u KD Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Lisinski subotom.


Varaždinci u baroknom ozračju


SLAVONSKI BROD – Nakon što su prošle godine oduševili slavonskobrodsku publiku probranim programom barokne orkestralne glazbe, Varaždinski komorni orkestar ponovno će nastupiti u crkvi Presvetog Trojstva, 23. rujna, s početkom u 19.30 sati, kao prvi u novoj glazbenoj sezoni organizatora Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. Varaždinci će nastupiti pod umjetničkim vodstvom Krešimira Lazara, a kao posebna gošća pridružit će im se sopranistica Ivana Lazar. Vrstan program, koji će izvesti i na Varaždinskim baroknim večerima, činit će moteti Antonija Vivaldija i Niccoloa Jommellija, koncerti Georga Muffata i kantata Su le sponde del Tebro Alessandra Scarlattija.


Recital mladog pijanista Ante Sladoljeva


ZAGREB – Mladi pijanist Ante Sladoljev, koji je prošle godine magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Katarine Krpan, kod koje je trenutačno na poslijediplomskom studiju, održat će cjelovečernji koncert 24. rujna u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Sladoljev je dobitnik niza nagrada na međunarodnim natjecanjima u Italiji i Hrvatskoj, a od 2009. sudjeluje u HR-projektu, koji se bavi popularizacijom hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, za koji je dobio i posebnu Rektorovu nagradu. Na koncertu će svirati četiri skladbe Krešimira Seletkovića (Postludium, Tri komada za klavir, What’s the time? i Neurosis), Varijacije na međimursku temu Mladena Tarbuka i Sonatu u B-duru, D. 960, Franza Schuberta.


Početak ciklusa novog Kvarteta


ZAGREB – Novu sezonu od šest koncerata u Hrvatskome glazbenom zavodu Zagrebački će kvartet otpočeti u novom sastavu, s obzirom da je mjesto prvoga violinista od Gorana Končara preuzeo Sergej Evseev. Na šest koncerata ciklusa Kvartet će izvesti cjelokupne opuse za taj sastav Johannesa Brahmsa i Sergeja Prokofjeva, što planiraju iduće godine objaviti kao diskografsko izdanje. Prvi koncert održat će 2. listopada s početkom u 20 sati, a svirat će Prokofjevljev op. 50 br. 1 i Brahmsov op. 67 br. 3 te Četiri strofe Mladena Tarbuka i Quartettsatz Franza Schuberta.


Glazbene veze Hrvatske i Austrije


VARAŽDIN – Zbor bečkih dječaka i Bach Consort iz Beča svečano će otvoriti 42. varaždinske barokne večeri 21. rujna u varaždinskoj katedrali te ponovno okupati taj grad baroknim ozračjem i vrhunskim koncertnim programima, koji će trajati do 2. listopada. „Partnerstvom Varaždina i Republike Austrije, koja je ove godine zemlja partner VBV-a, produbljuju se u sadašnjosti povijesne veze koje su vezivale mali Beč, kako se od milja naziva Varaždin, s Austrijom“, istaknuo je ravnatelj festivala Davor Bobić. Dvadesetak programa priređeno je za izvedbu u Varaždinu i izvan njega, pri čemu su uvijek najatraktivniji koncerti u Trakošćanu, ali i u inozemstvu. Među istaknutijim gostima bit će Zbor Domkantorei i ansambl Musica Coeli iz Graza, ansambli Ars Antiqua Austria, Triagonale, London Händel Players, Unicorn, Tirolski barokni orkestar, ali i naši poput Hrvatskoga baroknog ansambla, Varaždinskoga komornog orkestra, ansambla Responsorium, zatim lutnjista Darka Karajića, orguljaša Andrzeja Bialka, a posebna poslastica bit će komična opera Antonija de Literesa u izvedbi španjolskog ansambla Le tendre amour.


Vijenac 484

484 - 20. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak