Vijenac 484

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Papićev Cvjetni trg u kinima


Najnoviji film doajena hrvatske kinematografije Krste Papića, socijalna krimi-drama Cvjetni trg za koju je scenarij napisao redateljev stalni suradnik Mate Matišić, 27. rujna kreće u redovitu kinodistribuciju.


slika


Premijerno prikazan na pulskom festivalu, Cvjetni trg uvršten je i u konkurenciju nedavnog 36. međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, gdje je ovjenčan nagradom Freedom of Speech za „odvažan prikaz globalnog problema korupcije i organiziranog kriminala koji sistemski ulaze u sve društvene pore“. Riječ je o filmu nadahnutu istinitim događajem, ubojstvom slučajnoga prolaznika Zorana Dominija u mafijaškom obračunu na zagrebačkom Cvjetnom trgu u studenom 1999, o čemu je Papić već snimio desetominutni dokumentarac Građani na Cvjetnom trgu. U središtu je zbivanja neafirmirani sredovječni glumac Filip (Dražen Kühn), čiji je sin priveden zbog posjedovanja dva jointa, pa on mora pristati na zahtjev policije da im pomogne u istrazi protiv najmoćnijega domaćeg mafijaša Macka (Mladen Vulić). Filipova je zadaća prerušiti se u svećenika i ispovjediti Macka te tako doznati važne detalje o njegovim kriminalnim operacijama.


Snima se Zagonetni dječak


Nakon velikoga komercijalnog i nešto umjerenijega kritičarskog uspjeha obiteljske pustolovne krimi-komedije Koko i duhovi Daniela Kušana, Zlatnim Arenama za najbolju montažu i glazbu, Nagradom publike i nagradom Breza ugasloga Vjesnika ovjenčane adaptacije dječjeg bestseler-romana Ivana Kušana, ovih je dana započelo snimanje drugog filma iz planirane tetralogije temeljene na zimzelenoj Kušanovoj prozi. Ovaj put posrijedi je roman Zagonetni dječak prema kojem je scenarij napisala Hana Jušić u suradnji s Danielom Kušanom i Draženom Žarkovićem, a u redateljski je stolac sjeo upravo Žarković, autor koji je filmovima Ajmo žuti i Trešeta, kao i radom na humorističnim serijama Odmori se, zaslužio si, Bitange i princeze te Stipe u gostima dokazao da mu leže komedije i humorno intonirane egzistencijalne drame. Priča Zagonetnog dječaka ambicioznija je i opširnija od one u Koku i duhovima, krimi-zaplet složeniji je, a čitav film više oslonjen na dječje likove. Zbog snimanja na većem broju lokacija zahtjevnija je i između 5 i pol i 6 milijuna kuna teška produkcija Ankice Jurić-Tilić i HAVC-a, a očekuje se da bi film u kina trebao krenuti potkraj veljače sljedeće godine. U ulozi Koka opet nastupa Antonio Parać, njegovu sestru Milicu tumači Nina Mileta, a roditelje Dijana Vidušin i Ozren Grabarić, tu je i Almira Osmanović, ali i niz novih likova u interpretacijama Karla Maloče, Vanje Markovinović, Tome Budanka, Filipa Ružića i ostalih.


Ljudožder vegetarijanac hrvatski kandidat za Oscara


U izboru sedamnaestero članova povjerenstva Hrvatskoga društva filmskih djelatnika za hrvatskog kandidata za Oscara tajnim je glasovanjem tročetvrtinskom većinom izabran film Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta, na istoimenom romanu Ive Balenovića temeljena socijalna drama s elementima trilera.


slika


Ostvarenje ljetos u Puli nagrađeno Zlatnim Arenama za režiju, najbolju glavnu mušku ulogu Renea Bitorajca, kameru Dragana Ruljančića, scenografiju Ivane Škrabalo i masku Jasne Rosini razorna je slika mračnoga naličja hrvatskog društva i jednog njegova segmenta koji se obično naziva elitnim. Zajedno s Balenovićem, koji je razočaran stanjem u zdravstvu liječničku profesiju u međuvremenu zamijenio onom pisca, te koji će uskoro objaviti i zaključno poglavlje trilogije o turobnom domaćem prezentu, pričom o korumpiranom i s kriminalom povezanom ginekologu Danku Babiću Schmidt stvara dinamično režirano, kamerom iz ruke snimljeno, naturalističko i vizualno šokantno djelo.

Vijenac 484

484 - 20. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak