Vijenac 482

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

Kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Brotnju u organizaciji čitlučkog ogranka MH bit će otvorena 9. rujna. Program će započeti svetom misom u crkvi Krista Kralja u Čitluku, a u 20 sati održat će se predstavljanje knjige Stjepana Krasića Nastanak i razvoj školstva od antike do srednjeg vijeka. O knjizi će uz autora govoriti rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić, Ivan Sivrič, glavni tajnik MH u Mostaru te predsjednik Ogranka Andrija Stojić. (G. G.)

Dubrovnik

Novi broj Dubrovnika i dvije knjige poezije autora Danice Bartulović i Vinicija Lupisa predstavljeni su u izdanju dubrovačkog ogranaka Matice u klaustru Franjevačkoga samostana Male braće.


slika


Nazočnima se uvodno obratio Darijo Radović, predsjednik OMH-a u Podstrani, s kojim dubrovački ogranak ostvaruje kulturnu razmjenu, kazavši kako Podstranu i Dubrovnik veže Mate Uzinić, dubrovački biskup, ujedno počasni građanin Podstrane. Hrvojka Mihanović-Salopek osvrnula se na dvije zbirke poezije, istaknuvši kako nije riječ samo o suradnji dvaju ogranaka, već i o sponi na području duhovne poezije. „Oni su kao dan i noć. Lupis piše profinjenu i sofisticiranu poeziju, punu erudicije i povijesno-umjetničkih reminiscencija, dok je poezija Danice Bartulović poput noći, intuitivna, mistična, okrenuta duhovnim vibracijama“, kazala je Hrvojka Mihanović-Salopek.

Danica Bartulović istaknuta je pjesnikinja duhovne poezije s petnaest zbirki i više od dvije tisuće stihova uglavnom posvećenih duhovnim doživljajima. Uz duhovnost, Bartulovićeva se izražava i putem „ukopanosti u zemlju, zavičaj iz kojeg potječe“, ali i pjesmama kao moralnim sentencama te pjesmama antiratnog naboja. Za poeziju Vinicija Lupisa Hrvojka Mihanović-Salopek kazala je kako je riječ o svojevrsnim povjesnicama s bogatstvom opisa događaja i osoba, čak i naroda. Pjesme iz svojih knjiga poezije čitali su sami autori, a promociju su glazbeno uveličali glazbeni umjetnici Denis Ajduković i Slobodan Begić. (G. G.)

Lipovljani

OMH Lipovljani u subotu 1. rujna pokazao je u selu Piljenice kako se s mjesnom Udrugom žena Mlinarice uz tradiciju kolovoškog Ivanja može podići razina kulturnih zbivanja u seoskoj sredini. U Mjesnom domu Ogranak je priredio izložbu likovnih radova četrnaest autora: od završnog razreda osnovne škole do onih s diplomom Akademije likovnih umjetnosti. Raznovrsnim tehnikama sve do radova u tijestu, u selu mlinova na rijeci Pakri predstavili su se najvećim brojem slikari-amateri, članovi lipovljanskog OMH. Skupina djeluje pod mentorstvom Ivice Bilandžića, slikara iz Kutine, aktivnoga člana MH u tom gradu. Radove su izložili: Slavko Blažeković Kilaća, Ivana Kozina, Ivica Bilandžić, Nataša Tisaj, Vesna Vaclavek, Lidija Vaclavek Loborec, Marina Mikulić, Zdenka Grgurić, Sunčica Balažic Stjepanović, Nicole Debeljak, Zdenka Kokolek, Tamara Lukšić, Vlatka Vidiček Dam i Tatjana Šimunović. Predsjednica OMH Lipovljani Melita Lenička nazvavši izložbu Otkucaji zavičaja naglasila je kako ona ne dodiruje samo pejzaž već ukupan prostor iskonskog i skladnog seoskog življenja. Komentirajući radove, nastale prije svega iz znatiželje i ljubavi prema likovnom, tom dojmu nije se mogao oteti povjesničar umjetnosti Mladen Mitar, član OMH Kutina. Skup je u svom rodnom mjestu, koje priprema opsežnu monografiju o mjesnoj povijesti i bogatoj baštini, u ime Središnjice MH pozdravio Đuro Vidmarović, a stigla su i izaslanstva ogranaka MH iz Kutine i Kloštar Ivanića. (Dragutin Pasarić)

Jastrebarsko

U povodu Dana Vladka Mačeka OMH u Jastrebarskom 20. je srpnja organizirao predavanje Marija i Stjepan Radić – simboli hrvatsko-češkog prijateljstva povjesničara i novinara, predsjednika Hrvatskog-češkog društva Marijana Lipovca.


slika


Večer je nastupom obogatilo Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Doktor Antun Radić iz Okića. (G. G.)

Orebić

Susret s književnicima u organizaciji OMH u Orebiću i Galerije SMRJUHA održan je 6. kolovoza u Orebiću. Domaćini: Ivo Maričić, predsjednik Ogranka, i Tihomir Prižmić, voditelj galerije, pjesnike su pozdravili geslom „Pisati nije teško. Teško je znati pisati“. U Orebiću su gostovali književnici kojih su djela uvrštena u domaće i svjetske antologije poezije i proze, poput Fabijana Lovrića, Sabahudina Hadžialića i Ive Mije Andrića, a njihova su djela prevođena na brojne svjetske jezike. (G. G.)

Podstrana

U sklopu Podstranskoga kulturnog ljeta, Ogranak MH u Podstrani, obilježavajući deset godina uspješnog rada, kao sunakladnik je s Nakladom Bošković sredinom srpnja u bajkovitom ljetnikovcu Cindro u Strožancu predstavio drugu knjigu pjesama Krug Slobodanke Bobe Grljušić. O knjizi su govorili urednik Zoran Bošković, novinar i književnik Mladen Vuković i pjesnik Andrija Crnković, dok je stihove kazivala Ana Plosnić, a obrade slavnih šlagera nadahnuto pjevala mješovita klapa Slobodna Dalmacija. Zbirka donosi sedamdesetak pjesama koje su neformalno i neuobičajeno razdijeljene na šest poglavlja sa šest zanimljivih i lijepih citata, od kojih čak tri potpisuje suvremeni engleski pisac Hanif Kureishi. Autorica se služi sinestezijama, koristi se svježim i nerabljenim riječima, pjesme su joj na granici duhovnog haikua, pretežu intimističke, refleksivne, u kojima nema viška stihova, poruke su izbrušene na granici kada se čovjek dvoumi između mogućnosti i imperativa. (Ivica Luetić)


Vijenac 482

482 - 6. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak