Vijenac 482

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Majstorski tečaj Dunje Vejzović


RAB – Majstorski tečaj operne interpretacije pod pedagoškim vodstvom prof. Dunje Vejzović održava se i ove godine na Rabu od 31. kolovoza do 13. rujna. Sudionici tečaja priredit će 6. rujna koncert u kinu Rab, u okviru Rapskih glazbenih večeri, a najbolji pjevači majstorskog tečaja svoje će umijeće predstaviti i 13. rujna, na gala koncertu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, uz pratnju riječkog opernog orkestra pod ravnanjem Nade Matošević. Na koncertu će kao gosti nastupiti primadona Melanie Diener i Hans Georg Wimmer, sudionik prošlogodišnjega majstorskog tečaja, s izvedbom ljubavnog dueta iz Wagnerova Tristana i Izolde. Sudionici ovogodišnjeg tečaja su Tanja Ružđak, Mila Soldatić, Morana Pleše i Božo Lovrić iz Hrvatske, Blaž Gantar, Sebastian Podbregar, Tanja Rupnik, Marta Močnik i Maja Majcen iz Slovenije, Ulrike Andersen, Martina Langenbucher, Barbara Felicitas iz Njemačke, Susanne Hagen i Daniel Mauerhofer iz Švicarske, Junhyog Kim iz Koreje, Farida Mamedova iz Azerbajdžana te Ingrid Vetlesen iz Norveške. U radu će ih pratiti pijanisti Paul Plummer iz Londona i Paolo Troian iz Milana.


Novi barokni festival


KORČULA – Hrvatska glazbena scena od ove je godine bogatija za još jedan festival. To je Korčulanski barokni festival, međunarodni festival posvećen baroknoj glazbi, koji će se prvi put održati od 7. do 16. rujna na Korčuli. Umjetnički ravnatelj festivala je Saša Britvić. Na festivalu će nastupiti istaknuti svjetski i domaći ansambli i solisti, specijalizirani za izvedbu barokne glazbe, a među njima će biti The Academy of Ancient Music (Velika Britanija), Laurence Cummings (Velika Britanija), Le Parlement de Musique (Francuska), Currende i Eric van Nevel (Belgija), La Venexiana (Italija), Red Priest (Velika Britanija) i Hrvatski barokni ansambl (Hrvatska). Dvanaest večernjih koncerata pratit će bogati popratni program i predavanja s temom barokne glazbe. Kao svrhu festivala organizatori ističu unapređenje hrvatskoga turizma privlačenjem turista iz cijeloga svijeta, nudeći im kvalitetnu, visoko umjetničku glazbenu ponudu, promociju korčulanskih crkava kao spomenika kulture, ali i grada u cjelini kao jedinstvenog arhitektonskog kompleksa. Svečano otvaranje festivala očekuje se 7. rujna u 20.30 sati ispred Gradskih vrata zanimljivim programom barokne moreške.


Orguljski zvuci diljem Hrvatske


ŽUPANJA/DARUVAR – Orgulje Heferer i ove su godine odlučile proći čitavom Hrvatskom te u provjerenoj kombinaciji glasa ili instrumenta uz orgulje oživiti zvuke kraljice instrumenata u raznim sakralnim prostorima. Nakon nekoliko koncerata tijekom ljetnih mjeseci, rujan će biti najbogatiji festivalski mjesec. Nakon nastupa u Splitu, Omišu i Krapini, slijedit će dva kontinentalna koncerta. Trubač Ivan Đuzel i orguljašica Ljerka Očić muzicirat će 15. rujna u Župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji te 16. rujna u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru.


Zatvaranje večeri u Eufrazijani


POREČ – U zdanju porečke Eufrazijeve bazilike, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u srpnju i kolovozu održano je devetnaest koncerata klasične glazbe u izvedbi glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, Poljske i Rusije.


slika


Riječ je o već pedeset prvoj godini održavanja koncerata u spomeniku kulture koji je od 1997. pod zaštitom UNESCO-a. Za kraj sezone, 7. rujna, organizatori su pripremili gostovanje austrijskog Kvarteta Adams.


Barok u Lisinskom


ZAGREB – Silvio Richter na baroknoj violini i Krešimir Has za čembalom otvorit će novu glazbenu sezonu u KD Vatroslava Lisinskoga zajedničkim nastupom 17. rujna s početkom u 20 sati. Priredit će program sastavljen od djela Johanna Heinricha Schmelzera, Georga Muffata, Luke Sorkočevića, Jean-Marie Leclaira i Johanna Sebastiana Bacha.

Vijenac 482

482 - 6. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak