Vijenac 482

Matica hrvatska

U Podstrani održana tradicionalna kulturno-umjetnička manifestacija

Dobrojutro more Igoru Zidiću

Ivica Luetić

U povodu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, na ljetnoj pozornici u Gornjoj Podstrani 4. kolovoza, a u organizaciji Centra za kulturu općine Podstrana, Ogranka Matice hrvatske Podstrana i Društva hrvatskih književnika održana je 16. kulturno-umjetnička manifestacija Dobrojutro more posvećena hrvatskoj književnoj riječi, slobodi i moru, prostranstvu koje baštinimo i čuvamo kao vječni simbol slobode i kao nepresušni izvor umjetničkog nadahnuća.

U nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera, predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića, predsjednika Društva hrvatskih književnika Božidara Petrača, akademika Tonka Maroevića prošlogodišnjeg laureata Dobrojutro more, zatim počasnog građanina Općine Podstrana, akademika Nedjeljka Mihanovića i brojnih drugih uzvanika, nakon državne himne i minute šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu, okupljene je pozdravio predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač: „Ova manifestacija nastala je na humusu želje da se svake godine proslavi, kako ono što je postignuto časno Olujom, tako i ono što uznosi slobodu, a i ono što uznosi ljepote ovoga podneblja, ljepote ovoga zavičaja. Ovdje se izredalo petnaest laureata, redom, većinom pjesnika, ali i književnika, prozaika, bez kojih je zapravo nemoguće zamisliti bilo kakvu antologiju pjesništva ili proze. Osim toga, na ovoj su se pozornici izredali pjesnici, bez kojih također suvremeno hrvatsko pjesništvo ne bi bilo ono što jest, i koji još nisu laureati, ali će to jednoga dana biti. I na kraju, ovdje su se izredali mnogi zavičajni pjesnici, pjesnici koji su nas iz godine u godinu znali iznenaditi svojim lijepim stihovima, što u čakavštini, što u književnom standardu. Prijeti nam se ukidanjem ovoga, ukidanjem dotacija, ali ova manifestacija živi upravo po svojoj pjesničkoj riječi i kroz pjesničku riječ iskazuje sudbinu svoga naroda.“


slika Načelnik općine Podstrana Miran Tomasović i nagrađeni Igor Zidić


Slijedio je pjesnički susret posvećen uspomeni na istaknute hrvatske književnike Josipa Pupačića, Dragu Ivaniševića, Juru Kaštelana, Anđelka Novakovića i Nikolu Milićevića, koji su zavičajno, a i književnim stvaralaštvom, bili vezani uz kraj nekadašnje slobodne Poljičke republike.

Na pjesničkom susreti uz muške klape Šufit iz Splita i domaće Praske, u recitalu svojih pjesama sudjelovali su: Igor Zidić, Tonko Maroević (prošlogodišnji laureat), Mile Pešorda, Nedjeljko Mihanović, Ivo Klarić, Đurđica Tičinović, Ivan Šarolić, Marina Čapalija, Zlatko Juras, Maja Tomas i recitatori Osnovne škole Strožanac–Podstrana: Leonard Vuković, Ante Glavinović i Branimir Radović.

Nakon pjesničkog susreta proglašen je ovogodišnji laureat, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, čiji je životni put opisao akademik Nedjeljko Mihanović, a pročitao ga je u ime povjerenstva za izbor ovogodišnjeg laureata Dobrojutro more član povjerenstva i član organizacijskog odbora manifestacije akademik Tonko Maroević.

U podužem i sveobuhvatnom obrazloženju o proglašenju ovogodišnjega laureata Dobrojutro more pjesnika Igora Zidića kaže se kako je u više od pola stoljeća poetskog pisanja Zidić prošao različite faze, iskusio nemale morfološke mijene. Uz to, Igor Zidić bio je ozbiljno angažiran u kulturnim inicijativama proteklih desetljeća, sudjelovao je u organizaciji novina, časopisa i društva te podnio odgovarajuće mjere odmazde, a pravu energiju uložio je u promicanje hrvatske umjetnosti u zemlji i inozemstvu, što je pak dalo i njegovu pismu određenu kozmopolitsku crtu. Na kraju pročitanog obrazloženja Maroević je kazao kako je Mihanovićev tekst namijenjen manifestaciji Dobrojutro more i prati dodjelu istoimenog priznanja Igoru Zidiću, argumentirajući razloge te nagrade. Uz to, Maroević je istaknuo kako je Zidić od svoje prve zbirke o moru pa do današnjega dana jedan od najustrajnijih i najuspješnijih zagovornika takozvane narativne inspiracije. Zidićeva poezija afirmira vitalnost i prohodnost.

Zaslužno priznanje svečano mu je uručio Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana.

Nakon uručena priznanja, zahvalivši se na proglašenju ovogodišnjeg dobitnika Dobrojutro more i pozdravljajući sve nazočne, Zidić je rekao:

„Pozdrave upućujem u svjetlu dana našega hrvatskog postojanja, dana za koji smo se borili i koji simbolično u sebi krije ne dane nego stoljeća. Meni je ovo priznanje naravno drago jer obuhvaća prostor koji je dao izvanredan broj pjesnika. Imao sam zadovoljstvo i sreću da sam ih sve dobro poznavao, od Jure Kaštelana, Drage Ivaniševića, Bepa Pupačića do Anđelka Novakovića. Svi su bili moji dragi prijatelji. Često smo se sastajali, razgovarali. To je za mene poznati ambijent, poznato društvo, i ako vjerujemo da prostor ostavlja trag u ljudima, riječ je o jednom od posljednjih hrvatskih mjesta gdje se još rađaju pjesnici.“

Vijenac 482

482 - 6. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak