Vijenac 482

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

17. filmska revija mladeži

i 5. Four River Film Festival u Karlovcu


I ove godine od 12. do 15. rujna Karlovac postaje središtem domaćeg i međunarodnoga srednjoškolskog filma. U organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i Kinokluba Karlovac u gradu na četiri rijeke tada se održavaju još jedna Filmska revija mladeži i 5. Four River Film Festival, manifestacije na kojima će se na četiri lokacije prikazati 67 filmova iz 14 zemalja. Od čak 289 prijavljenih ostvarenja u festivalskoj i revijalnoj kategoriji selekciju su obavili filmski kritičari Diana Nenadić i Boško Picula te voditelj nastave medijske kulture Jura Troje, a odabrani će filmovi biti prikazani u Gradskom kazalištu Zorin dom, u Starom gradu Dubovcu, u Knjižnici za mlade i u obnovljenom kinu Edison.


slika


O najboljim djelima ove će godine odlučivati žiri u kojem su nagrađivana redateljica, montažerka i producentica Dana Budisavljević, autorica odličnog autobiografskog doksa Nije ti život pjesma Havaja, profesor David Whitt s Odsjeka za komunikologiju na Sveučilištu u Lincolnu, pedagog koji se intenzivno bavi filmom i novim medijima te poljska televizijska producentica Aleksandra Szymanska. Od ukupno jedanaest nagrada oni će dodijeliti čak devet, uključujući i Grand Prix za najbolji film Revije i Festivala, dok će o osvajačima preostalih dviju nagrada odlučivati mlada članica skupine Kazalište sjena Katarina Jelinčić, danska filmašica Sara Victoria Bjerre Pedersen i zagrebački glumac Filip Mayer afirmiran u recentnom hitu Koko i duhovi.


Filmovi s Vukovarskog

festivala u CineStaru


Netom nakon završetka 6. VFF-a na repertoare CineStara u Zagrebu, Rijeci i Osijeku stigli su pobjednički dugometražni film Iza brda Rumunja Cristiana Mungiua i neki od najzapaženijih festivalskih naslova prethodno nagrađenih u Cannesu i Berlinu, uključujući i Srebrnim medvjedom za režiju ovjenčan njemački film Barbara redatelja Christiana Petzolda, Grand Prixom žirija također na Berlinaleu nagrađenu rasno angažiranu socijalnu dramu Samo vjetar Mađara Benedeka Filegaufa te najnoviji film Woodyja Allena Rimu, s ljubavlju.


slika

Snažna socijalna drama Iza brda treći je film dugog metra darovitog Cristiana Mungiua, koji se afirmirao sjajnim prvijencem 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana, a koji nam u novom ostvarenju donosi opet feministički intoniranu izuzetno sugestivnu priču o ponovnom susretu nekad najboljih prijateljica i ljubavnih partnerica Aline i Voichite. Nakon povratka iz Njemačke, gdje se osjećala iznimno osamljenom i depresivnom, Alina odluči posjetiti senzibilnu Voichitu, koja se u međuvremenu posve predala vjeri. Predočavajući njezin život u samostanu Mungiu kreira iznimno tjeskobnu i naglašeno pesimističnu sliku suvremenoga rumunjskog društva prožeta opresijom i netolerancijom. S druge strane, u ležernoj i nepretencioznoj humornoj drami Rimu, s ljubavlju Woody Allen kreira kvadriptih o emotivnim ljudima koje zatječemo u neobičnim i dijelom fantastičnim situacijama, a koji je u znak posvete Boccacciovu Decameronu isprva trebao biti naslovljen Bop Decameron.


Hrvatska manjinska

suprodukcija Kad svane dan srpski kandidat za Oscara


Ovogodišnji srpski kandidat za Oscara, egzistencijalna postratna drama Kad svane dan veterana Gorana Paskaljevića za koju scenarij uz redatelja supotpisuje ugledni književnik Filip David, hrvatska je manjinska suprodukcija koju je dijelom producirala tvrtka Maxima film, a podržao ju je i HAVC.


slika


U središtu zbivanja je umirovljeni sedamdesetogodišnji profesor glazbenog odgoja Miša Brankov u interpretaciji Mustafe Nadarevića, emotivan čovjek koji će nakon pronalaska limene kutije s dokumentima koju je 1941. na beogradskom Starom sajmištu zakopao Isak Weiss otkriti da mu biološki roditelji nisu bili skromni ljudi koji su ga odgojili, već Židovi koji su tijekom Drugog svjetskog rata stradali u ondje smještenu nacističkom logoru.

Vijenac 482

482 - 6. rujna 2012. | Arhiva

Klikni za povratak