Vijenac 479

Matica hrvatska

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ: ANTONIO KOLOVRAT

Sjajan završetak ciklusa

Zlatko Stahuljak

Četvrtoga lipnja 2012. u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu nastupio je gitarist Antonio Kolovrat iz Slavonskog Broda, rođen 1998. Učenik je šestoga razreda Glazbene škole u Slavonskom Brodu u razredu Mirele Jagodić. Gitaru je počeo učiti sa šest godina kod Zdenke Seletković, a već 2006. polazio je Međunarodnu školu Xhevdeta Sahatxhije u Pučišćima na Braču. Na državnim natjecanjima osvojio je prve nagrade 2007. i 2009. te drugu nagradu 2011. Uvijek je najmlađi natjecatelj. Na Murskom festivalu kitare u Murskoj Soboti (Slovenija) osvojio je zlatna priznanja 2008. i 2010, a na natjecanju Citta di Gorizia (Italija) Zlatnu medalju 2009. Na natjecanju mladih gitarista Porečki tirando osvojio je prvu nagradu i srebrnu medalju 2011. te drugu nagradu 2012. Na državnim natjecanjima komornih sastava u kategoriji dua osvojio je treću nagradu 2007. i drugu nagradu 2009. Na koncertu u Matici hrvatskoj Antonio Kolovrat izveo je djela španjolskih i južnoameričkih skladatelja, uz obradbe skladbi J. S. Bacha za gitaru našega znamenitog violončelista Valtera Dešpalja i obradbu Paganinijeve skladbe F. Krafta.


slika Snimio Mirko Cvjetko


Koncert je Antonio Kolovrat započeo smirenom kantilenom skladbe Luysa Narvaeza na temu omiljene popijevke znamenitog vladara 16. stoljeća Karla V, napisane pod naslovom La cancion del Emperador, a nastavio je, bez naklona za pljesak, živahnijom Fantazijom br. 10 Alonza Mudare. Slijedili su Preludij, BWV 998 i Courante, BWV 1007 Johanna Sebastiana Bacha (obr. Dešpalj), a nakon toga Andante u D-duru, op. 48, br. 5, Etida u e-molu, op. 6, br. 11 i Varijacije na temu La Folia, op. 15a poznatoga gitarista i pedagoga Fernanda Sora. Galeriji velikih skladatelja u programu Antonija Kolovrata pridružila se zatim Romanza iz Velike sonate za violinu i gitaru Niccolóa Paganinija u obradbi za solo gitaru, a recital je, bez ikakve stanke u izvedbi, priveden kraju uz tri valcera i jedan choro južnoameričkih skladatelja: Antonija Laura, valcer s naslovom Maria Carolina te valcerima Dios Destinos, Se ela perguntar i chorom Conversa de baiana Brazilca Dilermanda Reisa. Burno odobravanje publike, pristigle u velikom broju iz Slavonskog Broda, izmamilo je dodatak.

Što reći o samu sviranju mladoga, jedva četrnaestogodišnjega gitarista Antonija Kolovrata? Bilo je to osjećajno sviranje profinjena zvuka iz dubine duše, na osnovi nedvojbenoga urođenog muzikaliteta, uz primjerenu izražajnost izvedbe. Prvorazredna dotjeranost svirke i vrlo primjereno odabrane skladbe obećavaju nam sjajan odgoj umjetnika na gitari, a već sada nude užitak slušanja njegove osjećajne izvedbe.

Na kraju treba zabilježiti kako se ovim koncertom završio deveti ciklus koncerata Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, i to u godini 170. obljetnice MH. Treba jednako istaknuti kako je voditelj ciklusa naš istaknuti glazbenik, violinist Goran Končar, profesor Muzičke akademije u Zagrebu, a organizacijski voditelj ciklusa sjajan fotograf, ovjekovječitelj priredaba Mirko Cvjetko, u ime Matice hrvatske.


Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak