Vijenac 479

Matica hrvatska

Predstavljen zbornik Osam stoljeća Čuntića

Nepoznata Banovina

Vladimir Krpan

U organizaciji Matice hrvatske u Petrinji, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda i Grada Petrinje održano je u Franjevačkom samostanu Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću kraj Petrinje 9. lipnja predstavljanje zbornika Osam stoljeća Čuntića (1211–2011). Da podsjetimo, istoimeni znanstveni skup održan je 19. studenoga 2011. u Čuntiću. U prvom dijelu predstavljanja prigodom objavljivanja vrijedne knjige brojnim gostima i uzvanicima, koji su ispunili obnovljenu crkvu Sv. Antuna Padovanskog, govorili su domaćin fra Petar Žagar, župnik i upravitelj samostana, zatim u ime domaćina pročelnica za društvene djelatnosti Grada Petrinje Izabela Žilić. U ime sisačkog biskupa Vlade Košića sve je pozdravio i pohvalio zbornik kancelar biskupije Marko Cvitkušić, zatim je nekoliko riječi uputio autor predgovora zbornika provincijalni ministar fra Željko Železnjak i na kraju svoje zadovoljstvo tako brzim izlaskom zbornika i uspješnom suradnjom svih sudionika izrazila je Jasna Turkalj, ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest. Nakon svečanoga dijela promocije o samu zborniku govorili su njegovi urednici. Tako je najprije autor ovoga članka upoznao slušateljstvo s tehničkim i karakteristikama zbornika, zatim je Hrvoje Kekez sažeto i precizno iznio sadržaj radova koji obuhvaćaju najstariju povijest Čuntića, a potom je Jakša Raguž govorio o radovima u kojima se obrađuje povijest Čuntića u 20. stoljeću. Na kraju je član uredništva Ivica Golec upoznao nazočne s dosadašnjom suradnjom između Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, Matice hrvatske te gradova Petrinje, Siska i Kostajnice na raznim projektima u proteklih dvadesetak godina. U glazbenom dijelu na početku i kraju predstavljanja nastupilo je Kulturno-umjetničko društvo Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića.


slika Izd. Hrvatski institut za povijest–OMH u Petrinji


Zbornik je zajedničko izdanje Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Matice hrvatske u Petrinji. Uredili su ga Jakša Raguž, Hrvoje Kekez i tajnik OMH u Petrinji, a prevoditelji su sažetaka na engleski jezik Nikica Barić, Hrvoje Juginović i Dražen Klinčić. Prigodnu sliku za naslovnicu zbornika izradio je akademski slikar Davor Žilić pod naslovom Vjetar nad samostanom. Knjiga je podijeljena u dva dijela, o povijesti Čuntića do 20. stoljeća i u 20. stoljeću. Započinje Kekezovim radom Cisterciti i Čuntić 1211. godine, koji se bavi najstarijim pisanim tragom Čuntića i njegovim prvim spomenom 1211. Upravo je tih 800 godina izravan povod organizaciji skupa.

Na 590 stranica zbornika nalazi se proslov urednika, predgovor provincijalnog ministra, zatim transkripti pozdrava uglednika izrečenih na početku znanstvenog skupa 19. studenog 2011. te ukupno 13 priloga, od kojih je 9 recenzirano kao znanstveni radovi, potom jedan stručni rad, jedno priopćenje sa skupa i jedan memoarski zapis, kao i Stanje duša čuntićke župe. Svaki pojedini znanstveni rad zasebno su recenzirala dva povjesničara sa svrhom što objektivnijeg i znanstveno prihvatljiva prezentiranja prošlosti Čuntića. Na kraju zbornika kao prilog objavljene su fotografije sa skupa te kazalo osobnih imena i mjesta (toponima).


Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak