Vijenac 479

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Fragmenti zaustavljenog vremena


Zagreb – Izložba splitske slikarice Ivane Puljić naslovljena Fragmenti zaustavljenog vremena otvorena je u izložbenom prostoru Porezne uprave Zagreb. Riječ je o slikama voskom na drvu kojih su osobine, kako u predgovoru piše Stanko Špoljarić, kreativna igra, maštovitost rješenja, intrigantnost kadriranja. Simpatične zgode koje zadivljuju jednostavnošću, a time i bogatstvom, izmjenjuju se s uzbudljivošću krajolika i spomeničkim ambijentima gradova, označenih blistavošću ljepote. Izložba je otvorena u Aveniji Dubrovnik sve do početka rujna.


Vaništa u Adrisu


Rovinj – Za ljetne mjesece rovinjska Galerija Adris priredila je izložbu Josipa Vanište. Iz kataloga izložbe ističe Igor Zidić kako se Vaništa u devetome desetljeću života, zahvaljujući slikarskom i književnom djelu, predstavlja kao jedan od posljednjih aktivnih velikih majstora moderne tradicije. Uz svojevrsnu retrospektivu, na izložbi će biti postavljena djela kao što su Ana, Rooseveltov trg zimi, Dvije hrvatske kuće i Autoportret-detalj. Vaniština izložba ostaje otvorena do 26. kolovoza. Više o izložbi pogledajte na www.adris.hr/galerija.


Stilinović u Poreču


Poreč – Porečka Galerija Zuccato ugošćuje izložbu Mladena Stilinovića. Branka Stipančić otvorila je izložbu, a poznato je kako u središte Stilinovićevih interesa dolazi odnos vizualnog simbola i riječi pa realizira niz kolaža, stotinjak knjiga umjetničkih djela, slike, instalacije, videoradove koje karakterizira uporaba svakodnevnih materijala, jednostavnost, društvena kritičnost i propitivanje uloge umjetnosti. Stilinovićeve radove možete pogledati do 22. srpnja. Više informacija potražite na www.poup.hr.


Dubrovačko

moderno slikarstvo


Dubrovnik – U Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku otvorena je izložba Od Bukovca do Dulčića: dubrovačko moderno slikarstvo, koja se sastoji od djela iz Fundusa umjetničke galerije Dubrovnik. Na njoj je prezentirana dvanaestorica dubrovačkih slikara od začetnika modernog slikarstva Vlaha Bukovca do velikog modernista Ive Dulčića. Uz njih predstavljeni su i Medović, Murat, Rašica, Miljan, Job, Ettore, Colonna, Kovačević, Rašica i Rajčević. Izložbu možete razgledati tijekom srpnja. Više na www.ugdubrovnik.hr/dmp/izlozbe.htm.


Čovjek – rijeka


Osijek – Izložba Čovjek – rijeka: slikarstvo podunavskih zemalja otvorena je u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku.


slika


Tim se međunarodnim projektom zajedno prezentiraju, jedna izložba, jedna rijeka i osamnaest umjetnika iz deset zemalja sa šezdesetak slika, akvarela, kolaža i digitalnih pretisaka. Izbornik je hrvatske selekcije Vladimir Frelih, koji je hrvatsku selekciju dopunio sa još dva umjetnika pa su uz Anu Petrović i Zorana Pavelića sudionici izložbe Domagoj Sušac i Dražen Budimir. Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza. Više na www.gluo.hr.


Richter u Šibeniku


Šibenik – U Muzeju grada Šibenika postavljena je izložba Eksperimenti: izbor radova iz Zbirke Richter. Njom je predstavljen mali dio iz bogatog umjetničkog stvaralaštva Vjenceslava Richtera. Imate priliku vidjeti neke od najvažnijih radova iz Richterovih ciklusa Sistemskih skulptura, Sistemskih grafika, Prostornih grafika, Spontanih crteža i Spontanih grafika nastalih u razdoblju od 1970. do 2000. Richterovu izložbu koja je otvorena do 26. kolovoza kurirala je Vesna Meštrić uz organizaciju Marine Lambaša. Ostalo na www.muzej-sibenik.hr.


Faktorov Prvi program


Karlsruhe – ZKM Museum für Neue Kunst u Karlsruheu predstavlja izložbu našeg multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora pod nazivom Erstes Programm. Postav je to koji smo ne tako davno imali prilike vidjeti u Klovićevim dvorima. Retrospektivni pregled počinje s eksperimentalnim filmovima s kraja sedamdesetih te uz složene instalacije 15 minuta za Nadu Lang i Kangaroo court, pokazuje veći broj starijih i novih Faktorovih filmova. Kustosica je izložbe, koja traje do 9. rujna, Marina Viculin, a više informacija potražite na www.zkm.de.


Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak