Vijenac 479

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Olga Martynova

pobjednica Klagenfurta


– Olga Martynova dobitnica je ovogodišnje renomirane Nagrade Ingeborg Bachmann, koja se predaje na klagenfurtskim danima književnosti njemačkoga govornog područja.

Pedesetogodišnja autorica, rođena u Rusiji, od 1991. živi u Njemačkoj i piše na njemačkom i ruskom. Martynova je nagrađena za tekst pod naslovom Ich werde sagen Hi, kojim je pobijedila u konkurenciji još trinaestero autora koji su se natjecali na 36. po redu natjecanju. Autori su tijekom četiri dana čitali pred žirijem i publikom iz svojih još neobjavljenih rukopisa i nakon toga raspravljali o tekstu. Osim Martynove, još je osmero autora bilo iz Njemačke – Sabine Hassinger i Inger-Maria Mahlke, Matthias Nawrat podrijetlom iz Poljske, Stefan Moster, Matthias Senkel i Andreas Stichmann – te četvero Austrijanaca i dvoje Švicaraca. Nagrada nosi ime austrijske pjesnikinje Ingeborg Bachmann (1926–1973), rođene u Klagenfurtu, i vrijedna je 25.000 eura. Smatra se jednim od najvažnijih književnih priznanja njemačkoga govornog područja, a i oblik prezentacije na javnim čitanjima, televizijski prijenos i često kontroverzne rasprave oko tekstova daju književnom natjecanju dodatnu pozornost.


Umro francuski autor

Robert Sabatier


– Francuski pisac Robert Sabatier preminuo je u 88. godini.

Sabatierova karijera dulja od četiri desetljeća obuhvaćala je priče, romane, pjesničke zbirke, kao i jednu povijest francuske poezije. Rođen 1923. u Parizu, Sabatier je prvi roman, Alain et le nègre, objavio 1953. Godine 1969. roman Les Allumettes Suédoises, početak autobiografske serije o odrastanju mladog Oliviera u siromašnom dijelu Pariza tridesetih godina, našao se na popisu kandidata za čuvenu nagradu Goncourt. Iako nagradu nije dobio, dvije godine poslije postao je članom njezina žirija. Tijekom trideset godina Sabatier je napisao još sedam epizoda o Olivieru, među njima Olivier 1940 i Les Trompettes Guerrièrres.


Nigerijski autor dobitnik Nagrade Caine


– Kratka priča o nigerijskom vojniku koji se bori u Burmi za vrijeme Drugoga svjetskog rata autora Rotimija Babatundea dobila je ovogodiÜnju Nagradu Caine za afričku knji×evnost.


slika


Babatunde, koji je pobijedio autore iz Kenije, Malavija, Zimbabvea i Južnoafričke Republike u borbi za najpoznatiju nagradu za afričku književnost na engleskom jeziku, rekao je kako se odlučio za tu temu jer „kontekst Drugoga svjetskog rata u afričkoj povijesti, kao i povijest vojnika iz Nigerije koji su bili na burmanskom ratištu, nije dovoljno istražena.“ Autor, koji živi u nigerijskom Ibadanu, objavljivao je priče i pjesme u više međunarodnih časopisa i antologija, a njegovi su komadi igrani na pozornicama u SAD-u i Londonu. Među dosadašnjim su dobitnicima nagrade vrijedne 10.000 funti Caine NoViolet Bulawayo i Olufemi Terry, a među pokroviteljima su afrički nobelovci Wole Soyinka, Nadine Gordimer i JM Coetzee.


Kina kritizira njemačku nagradu disidentu


– Kina je oštro kritizirala dodjelu Mirovne nagrade njemačkih knji×ara kineskom piscu i disidentu Liau Yiwuu.


slika


Liao je osuđen zbog „ilegalnih aktivnosti“ i „fabricira priče kako bi dobio simpatije i potporu,“ izjavio je Hong Lei, glasnogovornik kineskoga Ministarstva vanjskih poslova u Pekingu, dodajući da se nada da će relevantne institucije u Njemačkoj „razvoj u Kini promatrati objektivno i pošteno“. 53-godišnji Liao, koji od 2011. živi u Njemačkoj, u domovini je više puta zatvaran zbog kritika kineske vlade. Njegove se knjige bave situacijom nižih slojeva kineskoga društva i prevedene su na više jezika, ali su u Kini zabranjene. Vrijedna nagrada i 25.000 eura bit će mu predano 14. listopada na Frankfurtskom sajmu knjige.


Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak