Vijenac 479

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Scena Amadeo


Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo s programskim sadržajima započela je početkom srpnja, a završava 5. rujna, koncertom Edina Karamazova i Krakovskoga gudaćeg kvarteta. Iako uglavnom glazbeni, program Zagrepčanima nudi i kazališne sadržaje i to u okviru programa Amadeo off od 10. do 13. srpnja te izvedbe predstave Bobočkina priča ili drugih 100 stranica romana Filip Latinovicz u režiji Ivana Lea Lema i izvedbi Ecije Ojdanić 23. i 24. srpnja.


27. histrionsko ljeto

Svečanom premijerom komedije Gospodsko dijete Kalmana Mesarića u režiji Dražena Ferenčine 14. srpnja započinje 27. histrionsko ljeto na Opatovini.


slika


U predstavi glume Zvonimir Zoričić, Biserka Ipša, Tara Rosandić, Kristijan Jaić, Ronald Žlabur / Hrvoje Klobučar, Adam Končić, Nela Kocsis i Aleksandar Bogdanović. Uz premijerni naslov koji je na repertoaru sve do početka rujna, Histrioni će izvesti glazbeno-scenske programe Moj Zagreb kak imam te rad (19–21. 7), predstave Pozdrav iz Remetinca (26–28. 7), Dimnjačar (2–4. 8), Noćas ću (9–11. 8), Glavom kroz zid (17. 8), Singerica (25. i 25. 8) i Posijelo za Vikija (30–31. 8. i 1. 9). Predstave na noćnoj kabaret sceni laureati su Gumbekovih dana proteklih godina.


63. dubrovačke ljetne igre

Tradicionalnim ulaskom glumaca u Grad 10. srpnja započele su Dubrovačke ljetne igre. Bogat umjetnički program, koji traje sve do 25. kolovoza, donosi dramske premijere od kojih će dvije biti izvedene u Lazaretima, jedna na Lovrjencu, a posljednja na Tvrđavi Sv. Ivana. Nakon niza repriza prošlogodišnje produkcije Sofoklova Kralja Edipa u režiji Eduarda Milera, prva premijera – projekt Skup: igre Saše Božića bit će 21. 7. (21–24. 7). Nakon toga Studentski teatar Lero izvest će u Lazaretima tekst Milana Milišića Mjesečina za Lady Macbeth u režiji Davora Mojaša. Premijera Euripidove Medeje 3. kolovoza u režiji Tomaža Pandura na Lovrjencu na repertoaru je do 7.8, a Büchnerova Dantonova smrt u režiji Olivera Frljića najavljena je za 20. kolovoza. Oba su naslova, a i redatelja, jednako intrigantna pa gledatelje očekuje zanimljivo festivalsko ljeto.


13. festival plesa

i neverbalnog kazališta

u Svetvinćentu

Ove godine u nešto skraćenu opsegu u Svetvinćentu od 20. do 23. srpnja odvija se Festival plesa i neverbalnog kazališta na kojem će 20. 7. nastupiti Wazovol iz Belgije (De pied ferme), Cie Daniel Abreu (Animal) i Agrupación Señor Serrano (Katastrophe) iz Španjolske, 21. 7. na programu su kompanije TOK ART iz Portugala i hrvatski Puls (Ustav republike), 22. 7. nastupit će Matija Ferlin (Sad sam Lucky) i Milan Tomašik iz Slovačke, a publika će moći pogledati i predstavu Ispod sklopljenih očiju (ZPA). Posljednjega dana festivala na programu je Blanche neige Angelina Preljocaja (Francuska), a nastupaju Cie Laroqe iz Austrije i zagrebački Studio za suvremeni ples (Large).


Teatar Ulysses

na Brijunima


Program kazališta Ulysses na Brijunima ove sezone donosi dva premijerna naslova pod tematskom oznakom Povratak kući. Prva premijera, Odisej Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog, bit će 20. srpnja (reprize 21–29. 7), a druga, Nušićev Pokojnik u režiji Lenke Udovički najavljena je za 2. kolovoza (3–9. 8). U Odiseju glavnu ulogu tumači Nikola Ristanovski, a članovi međunarodnog ansambla dolaze iz kazališta s kojima je ova koprodukcija realizirana (Gavella, Atelje 212, SNP iz Novog Sada, festival Sterijino pozorje, Drama SNG iz Maribora i Teatra navigatorot iz Skopja. Uz reprizne naslove – Kralj Lear i Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija najavljeno je i nekoliko gostovanja (S. Finci s Gogoljevim Dnevnikom jednog luđaka), koncerata i izložbi. Program završava koncertom Urbana & 4 24. kolovoza.


Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak