Vijenac 479

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Čitluk

slika


Nova zbirka dječjih priča Proljeće opet dolijeće Sanje Jurić plod je uspjele nakladničke suradnje ogranaka MH u Čitluku i Dubrovniku. Riječ je o pričama za djecu objavljivanima u listu Cvitak i dvjema koje su izišle kao zasebne slikovnice Usamljeni lav i Suncokret pognute glave. Prije svega, u pitanju je pitko štivo koje će privući mlade čitatelje, kako zbog autoričina živopisna stila, tako i zbog ilustracija akademske slikarice Anje Bartulović. Knjigu je uredio Miro Petrović, a recenzirala ju je Iva Beljan. „Kad promotrimo razinu izraza, u obradi priče pronalazimo, posve očekivano, jednostavne pripovjedne tehnike namijenjen dječjoj publici. Pripovjedač je izvan svijeta kojem pripada, ne komentira na eksplicitnoj razini teksta postupke likova ni tijek priče, što stvara dojam prirodnog protjecanja događaja, primjeren djeci“, istaknula je Beljanova. Prihod od prodaje knjige, koja je 12. srpnja predstavljena u Majčinu selu Međugorju, namijenjen je štićenicima toga doma. Autorica je, govoreći o svome ostvarenju, rekla da proljeća nisu samo godišnja doba, već buđenja naših osjećaja, misli i uspomena. „Proljeća su i naši novi pogledi na svijet. Zato ovu knjigu s radošću posvećujem štićenicima Majčina sela u Međugorju.“ Istom prigodom predstavljena je i nova poštanska marka Međugorje 2012. Hrvatske pošte Mostar. (G. G.)


Lanišće


U organizaciji ogranka MH u Lanišću 7. i 8. srpnja, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Skupštine Istarske županije svečano je obilježena 160. obljetnica osnivanja Hrvatske pučke škole u Lanišću i 200. obljetnica rođenja narodnog preporoditelja, organizatora i osnivača škole, župnika Jakova Marčelje. Školska zgrada sagrađena je 1850, a već sljedeće godine upisala je prve učenike. Hrvatska pučka škola u Lanišću jedna je od prvih u Istri i u njoj su generacije učenika stjecale vještine pismenosti, znanja o kulturi i domoljublju što biva ugrađeno u temelje Hrvatskoga narodnog preporoda u Istri. U sklopu svečanosti predavanja su održali povjesničar umjetnosti Josip Šiklić (Pregled osnovnog školstva u Istri do 1918. godine) i predsjednik OMH u Lanišću i liječnik Vladimir Žmak (Hrvatska pučka škola u Lanišću 1851. u temeljima Hrvatskog narodnog preporoda u Istri), dugogodišnji prosvjetni i pedagoški djelatnik Mate Krizman (Istarsko školstvo između dva svjetska rata), književnik Boris Domagoj Biletić (Književna riječ kao znak hrvatskoga identiteta Istre pod fašizmom) i ravnateljica OŠ Vazmoslava Gržaje u Buzetu Mirjana Blažević (Osnovna škola u Lanišću danas). Svečanost su nastupom oplemenili učenici Osnovne škole Lanišće, Ženska vokalna skupina Lanišće te crkveni zbor i kantautor Antonio Krištofić. Na zgradi nekadašnje škole otkrivena je spomen-ploča župniku Marčelji, koji je potaknuo gradnju škole, a potom je otvorena izložba Hrvatska pučka škola u Lanišću 1851. u temeljima Hrvatskog narodnog preporoda u Istri – fragmenti iz 160 godina osnovnog školstva u Lanišću. Sljedećeg je dana, 8. srpnja, na dan 200. obljetnice rođenja župnika Marčelje, održana staroslavenska misa uz laniško pučko pjevanje. Zatim je Vladimir Žmak-Štutinov u kratkom izlaganju predstavio Jakova Marčelju kao narodnog preporoditelja i preteču Hrvatskoga narodnog preporoda u Istri. (Livija Savin)


Kutina


OMH Kutina i 56. samostalna bojna HV Kutina 27. lipnja zajednički su pod naslovom Domovini iz središta Kutine obilježili svoje dane. OMH Kutina utemeljen je 26. lipnja 1971. i bio tada jedini u Moslavini. Dvadeset godina poslije, 28. lipnja 1991, u Kutini je za tadašnje općine Kutina, Ivanić-Grad, Novska i Garešnica formirana je 56. kutinska samostalna bojna.


slika


Spomenuta večer protekla je susretom uz stihove i stare fotografije Kutine. Vlastite stihove o Kutini, Moslavini i domovini Hrvatskoj kazivali su članovi MH Katarina Brkić, Ante Juretić i autor ovih redaka. Bilo je govora i o ulozi kutinske MH početkom Domovinskog rata na oblikovanju časopisa Hrvatski branitelj Operativne grupe Posavina, a čije je sačuvane brojeve pretiskom kutinski OMH i objavio 1998. Na neodvojivo i jednako važno suglasje obrane i kulture u Domovinskom ratu podsjetio je ratni zapovjednik 56. bojne HV Zvonimir Gregurić. Na toj, kao i ranijim oblicima suradnje, OMH u ime Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kutine zahvalio je njegov predsjednik Stjepan Hrastnik. Osobit vizualni doživljaj bila je izložba starih fotografija Kutine, mahom razglednica koje svjedoče o razvoju Kutine od konca 19. stoljeća do 70-ih godina dvadesetoga. Dio njih, spomenuo je kolekcionar i predsjednik podružnice OMH Popovače Dražen Kovačević, vratio se u Kutinu i iz dalekih stranih zemalja. Na ulogu fotografija u praćenju razvoja Kutine podsjetila je i Ana Benčik, mlada povjesničarka umjetnosti, koja je nedavno s tom temom diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Čestitajući obljetnice, o korisnosti okupljanja pohvalno se izrazio i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač. On je susret zaključio govoreći o budućnosti, opisom projekta izgradnje novoga središnjeg kutinskog trga. (Dragutin Pasarić)


Nova Gradiška


Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški 28. lipnja organizirao je tradicionalnu svečanu dodjelu knjiga u izdanju MH najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola Nove Gradiške i okolice. Osim nagrađenih učenika u prostorijama Ogranka na Trgu kralja Tomislava bili su roditelji i prijatelji učenika te članovi uprave Ogranka. Knjige su, uz prigodne riječi, učenicima uručili dogradonačelnica Ljepša Rakas Vujčić i predsjednik Ogranka Josip Ostić.

Svečanost je uljepšala učenica Laura Bušić minikoncertom na gitari, a uz domjenak gosti Ogranka razgledali su izložbu knjiga u izdanju Matice hrvatske, postavljenu u povodu 170. obljetnice Matice hrvatske. Nagrađeni su učenici: Slavica Serenčeš i Matko Kušenić – Gimnazija Nova Gradiška, Bernard Olić – Industrijsko-obrtnička škola N. Gradiška, Maja Wiena Benić i Laura Bušić – OŠ Ljudevita Gaja N. Gradiška, Anamarija Pavlina i Zrinka Duvnjak – OŠ Mate Lovraka N. Gradiška, Ana Dautović i Mihaela Juraković – OŠ Vladimira Nazora Adžamovci, Martina Dautović – OŠ Ante Starčevića Rešetari, Katarina Curić – OŠ Matije Gupca Cernik, Emanuel Brađašević – OŠ Antuna Mihanovića Nova Kapela, Batrina, Vedrana Jurić – OŠ Ivana Gorana Kovačića St. Petrovo Selo, Martina Špehar – OŠ Markovac Vrbova, Helena Filipović – OŠ Dragalić i Veronika Jelinić – OŠ Okučani. (G. G.)


Slavonski Brod


Devetnaesta svečana dodjela nagrada Ogranka MH u Slavonskom Brodu za najbolje maturalne radove brodskih srednjih škola u školskoj godini 2011/12. bit će održana u ponedjeljak 16. srpnja u dvorani Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Slavonski Brod. Maturantima će nagrade uručiti predstavnici Matice, Grada i Komore, a prigodna priznanja i zahvalnice dobit će mentori, škole i recenzenti.


slika


U natječaju su sudjelovala 33 učenika iz četiri srednje škole s područja Slavonskog Broda s ukupno 29 maturalnih i završnih radova, a nagrađeno je njih dvadeset. Projekt je samo jedan u nizu aktivnosti brodskog ogranaka MH usmjerenih mladima sa svrhom uključivanja u društveni i matičarski život onih koji su budućnost Hrvatske i Matice. (Ivan Medved)


Vukovar


U potpuno ispunjenoj velikoj dvorani Pastoralnog centra Sv. Bone Franjevačkog samostana u Vukovaru, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vukovar i Družbe Braća hrvatskoga zmaja – Zmajskog stola u Vukovaru, predstavljena je 3. srpnja knjiga fra Zlatka Špehara –Tajna staroga mosta – dnevnik koji to nije. Knjigu su, uz autora, biranim riječima predstavili: urednik knjige, ujedno i predsjednik OMH Vukovar, Dražen Živić, profesorica Vesna Karaula i upravitelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Vukovaru Henrik Ivan Damjanović.


slika


Na predstavljanju je istaknuto kako je riječ o četvrtoj knjizi koju fra Zlatko Špehar objavljuje u nakladi vukovarskog ogranka. Nakon tri knjige pretežno putopisnog izričaja, autor se u svojoj četvrtoj knjizi predstavlja autobiografskim crticama koje se mogu definirati i kao zbirka pripovijedaka, jer svaka je od 26 priča zaokružena cjelina, ali i kao roman, jer središnji lik knjige objedinjuje sve priče. Riječ je o vrlo zanimljivim, duhovitim i nadahnutim pričama kroz koje se provlači autorov odnos prema Bogu i duhovnom pozivu – Dođi i slijedi me! Odabrane ulomke čitala je Lidija Miletić, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Župski mješoviti zbor Sv. Cecilija pod ravnanjem s. Mirjane Kesić i prvak Bečke narodne opere Mladen Jakišić. U ime Franjevačkog samostana nazočne je pozdravio samostanski vikar pater Benko Horvat, a u ime Družbe Braća hrvatskoga zmaja – Zmajskog stola u Vukovaru profesorica u miru Štefica Šarčević. (G. G.)

Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak