Vijenac 479

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

59. pulski filmski festival


Od 14. do 28. srpnja održava se 59. festival igranog filma u Puli, najdugovječnija, a možda i najuglednija hrvatska filmska manifestacija, na kojoj bi u trenutku pisanja ovog teksta trebalo biti prikazano čak jedanaest domaćih dugometražnih igranih filmova. Premda su se naknadno pojavile informacije o mogućem odustajanju nekih producenata od pulskih premijera njihovih filmova, nakon što Nacionalni program projekcijom u Areni 21. srpnja otvori romantična komedija Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić, storija o odnosu aktivistice za prava životinja u interpretaciji Judite Franković i organizatora borbi bikova u Radošiću kojega tumači Goran Bogdan, slijedi deset većinom intrigantnih ostvarenja od koja su dva, vrlo solidni Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta i slabi Noćni brodovi Igora Mirkovića, već prikazivana u kinima.


slika


Posjetitelji festivala tako će imati priliku pogledati krimi-dramu Cvjetni trg Krste Papića, omnibus Zagrebačke priče 2, koji se ovaj put bavi temom ljubavi, dramu Djeca jeseni debitanta Gorana Rukavine s pričom o forenzičaru (Leon Lučev) koji uz suradnju odvjetnice (opet Judita Franković) traga za suprugom nestalom u planinarskoj ekspediciji u Boliviji, žanrovski srodan naslov Halimin put Arsena Antona Ostojića, također romantičnu komediju Zabranjeno smijanje Davora Žmegača, dugometražni prvijenac Pismo ćaći Damira Čučića realiziran kao križanac igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, prvi hrvatski 3D-film Slučajni prolaznik Joze Patljaka i naslov Košnice petorice redatelja nastao u produkciji ADU Zagreb i četiri filmske akademije. U sekciji manjinskih suprodukcija financiranih i hrvatskim novcem bit će prikazana u kinima iznimno gledana Parada Srđana Dragojevića te film Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i pucanjem Bojana Vuletića. U sklopu Pule i ove se godine održava niz popratnih programa, od završnice natječaja doFuraj svoj film!, preko radionice Pulska filmska tvornica i programa Solarnog kina s prikazivanjima filmova u manjim istarskim mjestima, do programa Cinemaniac i izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Istre i pulskoj galeriji Makina.


15. motovunski filmski festival


Na dan zaključenja Pule u Motovunu službeno počinje 15. motovunski filmski festival, koji će se neslužbeno otvoriti dan prije „nultim danom“. Nad festivalom ove godine lebdi zloslutna riječ kraj, jer su se organizatori odlučili poigrati ne samo najavama o smaku svijeta prema majanskom kalendaru predviđenu za prosinac ove godine, nego i zlosretnom sudbinom kulturnih manifestacija u vrijeme gospodarske depresije često osuđenih na gašenje. U glavnom programu Motovuna bit će prikazana 22 filma, među ostalim i drama Raj: Ljubav Austrijanca Ulricha Seidla, lanjskoga dobitnika festivalske nagrade Maverick, potom žanrovski srodni Tajni adut Todda Solondza (Sreća), u Cannesu nagrađena humorna drama Danak anđelima motovunskoga stalnog gosta Kena Loacha, pa Srebrnim medvjedom ovjenčana drama Sestra Ursule Meier, povijesna drama Mlin i križ Poljaka Lecha Majewskog, hvaljeno Duboko plavo more ovogodišnjega dobitnika nagrade Maverick Terencea Daviesa, komedija Kruha i igara Slovenca Klemena Dvornika te izvrsni dokumentarac Natrag na trg rodom Čeha Petra Loma. Kao dobitnik nagrade Maverick, priznanja za upornost i nepristajanje na kompromise, Terence Davies je i gost ovogodišnjeg festivala u čiju se čast priređuje autorska miniretrospektiva s nekim od najuspjelijih britanskih filmova svih vremena.


slika


U skladu s najavama smaka svijeta tu je program Apokalipsa danas s izborom filmova katastrofe snimljenih tijekom protekla četiri desetljeća, potom program Tko je ubio Barbie? s filmovima u kojima se radikalne feminističke redateljice bave tipičnim muškim temama te program Motovunski kratki s probranim naslovima u trajanju do 15 minuta. Festival zatvara projekcija u našim kinima nedistribuirana oskarovca, filma Hugo Martina Scorseseja.


Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak