Vijenac 479

Glazba

Praizvedba Jerihona u Osijeku

Bliskost biblijske priče

Marina Ban

U Osijeku je praizvedena kantata varaždinskoga skladatelja Davora Bobića Jerihon. Prve večeri Osječkoga ljeta kulture, točno u ponoć, ta je praizvedba i otvorila ovogodišnje Ljeto. Priča o Jošuinu osvajanju Jerihona jedna je od najpoticajnijih priča Staroga zavjeta. Jerihon na hebrejskom znači Grad Mjeseca, Mjesec-Grad. Jerihon je zaključni dio Bobićeve biblijske šofarske trilogije. Djelu kao i cijeloj trilogiji poseban prizvuk i karakter daju šofari – drvena levitska glazbala. Bobićev Jerihon ciljano pokuša približiti biblijsku priču i glazbu 21. stoljeća pa je i to jedna od bitnih crta tog djela, kao i cijele trilogije.


slika U izvedbi Jerihona sudjelovalo je stotinjak pjevača i pedeset i pet članova orkestra


Praizvedbu Jerihona ostvarilo je stotinjak pjevača i pedeset i pet članova Simfonijskoga puhačkog orkestra RH, koji su ispunili pozornicu. Uz Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Osijeku, djevojački zbor Brevis te soliste Umjetničke akademije Danijelu Božičević (sopran) Tea Nikolca (tenor) i Borisa Šilija (bariton) bitnu ulogu u izvedbi ima i narator, u osobi vrlo scenična Ivana Čačića.

U izvedbi su sudjelovali i studenti prve godine studija Glume i lutkarstva Umjetničke akademije. Njihov odlično uigran performans ostvaren je pod vodstvom Maje Đurinović, mentorice koreografije i scenskoga pokreta. Impresivne kostime ostvarila je Jasmina Pacek. Jerihon Davora Bobića izveden je pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, koji se s velikom odlučnošću i hrabrošću uhvatio ukoštac sa svim zahtjevnostima toga glazbenoscenskog djela. Zborove je uvježbala i pripremila Antoaneta Radočaj Jerković, dok je cjelokupnu glazbeni izvedbu odlično ostvario Simfonijski puhački orkestar RH zahvaljujući brižnom i kreativnom dirigentskom vodstvu Tomislava Fačinija. Uspješni je redatelj cijeloga tog složenoga glazbenoscenskog projekta Robert Raponja.

Svi su izvođači uspjeli ostvariti zamisao i san Davora Bobića – prenijeti danas biblijsku poruku pričom i glazbom.


Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak