Vijenac 478

Matica hrvatska

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ: Donata Vukadinović i Mateo Bernobić

Zavidna kvaliteta izvedbe

Mirko Cvjetko

Na pretposljednjem ovosezonskom koncertu 28. svibnja 2012. u ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj predstavili su se Donata Vukadinović i Mateo Bernobić, učenici 6. razreda Osnovne glazbene škole Slavka Zlatića pri Pučkom otvorenom učilištu u Poreču.

Flautistica Donata Vukadinović, učenica profesorice Samante Stell, dosad je osvojila brojne nagrade, od kojih spominjemo samo najvažnije: na Međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Makarskoj 2009. prvu nagradu te 2011. prvu nagradu kao apsolutna pobjednica među drvenim puhačima. I u komornim sastavima zabilježila je zapažene rezultate: izdvajamo prvu nagradu i prvo mjesto u I. kategoriji u triju flauta 2011, a iste godine u kvintetu flauta osvojila je prvu nagradu i prvo. mjesto na natjecanju Davorin Jenko u Beogradu.


slika

Donata Vukadinović / Snimio Mirko Cvjetko


Donata je uz glasovirsku pratnju Andreje Brajković odsvirala Cantabile i Allegro iz Sonate u G-duru Georga Philippa Telemanna, Chopinove Varijacije na Rossinijevu temu, Polku de Bravoure Wilhelma Poppa te Ohridske bisere Nella Milottija.


slika

Mateo Bernobić / Snimio Mirko Cvjetko


Harmonikaš Mateo Bernobić, učenik profesorice Ane Šterpin Zagoranski, također je nanizao dojmljiv broj nagrada, od kojih spominjemo ove: na Međunarodnom natjecanju harmonikaša u Erbezzu (Italija) prve nagrade 2008–2010, na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli prve nagrade 2008–2012, a na Hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru prvu nagradu 2011. Na Međunarodnom muzičkom festivalu u Aranđelovcu (Srbija) osvojio je prve nagrade 2010. i 2011. Ove godine osvojio je i prvu nagradu na Međunarodnom festivalu harmonike u Sarajevu, a na državnom natjecanju 2010. i 2012. prve nagrade. Osam je puta bio apsolutni pobjednik u svojoj kategoriji. Kao krunu osnovnoškolskog obrazovanja očekuje nastup na Međunarodnom natjecanju u Kligenthalu (Njemačka), kao prvi hrvatski predstavnik u povijesti toga uglednog natjecanja.

Mateo je u Matici odsvirao skladbu Torbjörna Lundquista Sonatina piccola, Adagio Franza Liszta, Sonatu u A-duru Domenica Cimarose, Oluju iz Suite mjeseca veljače Đeni Dekleva Radaković te Varijacije na Paganinijevu temu iz Capriccia Billa Palmera i Billa Hughesa.

Donata Vukadinović i Mateo Bernobić u zanimljivom programu pružili su zavidnu kvalitetu svirke i ispunili očekivanja publike. Uz pohvalu samim glazbenicima čestitamo i Osnovnoj glazbenoj školi Slavka Zlatića te ih bodrimo u daljem usavršavanju i natjecanjima.

Vijenac 478

478 - 28. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak