Vijenac 478

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada Impac Jonu McGregoru


IRSKA – Britanski pisac Jon McGregor dobitnik je književne nagrade Dublin Impac, vrijedne 100.000 eura.

McGregor je nagrađen za roman Even the Dogs o skupini duševno bolesnih beskućnika i narkomana i njihovoj svakodnevnoj borbi za preživljavanje. Nagrada Impac, koju sponzorira istoimena tvrtka, predaje se svake godine od 1996, a prema navodima sponzora riječ je o najviše dotiranoj pojedinačnoj književnoj nagradi za djelo na engleskom jeziku ili prevedeno na engleski. Nominacije za nagradu stižu iz knjižnica diljem svijeta, a ove godine u konkurenciji je bilo 147 naslova iz više od 40 zemalja. Među dosadašnjim su dobitnicima Michel Houellebecq i Orhan Pamuk, a lani je nagradu dobio Colum McCann.


Liao Yiwu dobitnik Nagrade njemačkih knjižara


NJEMAČKA – Kineski pisac Liao Yiwu dobitnik je ovogodišnje Mirovne nagrade njemačkoga knjižarstva.

Liao Yiwu (53), koji je nakon što je bio izložen političkom progonu u Kini prošle godine emigrirao u Njemačku, „nepokolebljivi je kroničar“, koji „snažno i hrabro govori protiv političkog progona, a obespravljenima u suvremenoj Kini daje glas“, javljeno je iz Saveza njemačkih knjižara u Frankfurtu. Ugledna nagrada, vrijedna 25.000 eura, predaje se od 1950, a dobitniku će biti uručena na kraju Frankfurtskoga sajma knjige 14. listopada. Među najpoznatijim laureatima ove nagrade bili su Albert Schweitzer, Hermann Hesse, Astrid Lindgren, Siegfried Lenz, Vaclav Havel i Mario Vargas Llosa.


Sebastian Barry nagrađen za povijesni roman


VELIKA BRITANIJA – Irski pisac Sebastian Barry (56) dobitnik je ovogodišnje Nagrade Waltera Scotta za povijesni roman.

Nagrada vrijedna 25.000 funti dodijeljena mu je za roman On Canaan’s Side, koji prati sjećanja 89-godišnje Irkinje koja napušta Dublin nakon Drugoga svjetskog rata i započinje novi život u Americi. Dramaturg, romanopisac i pjesnik u konkurenciji za nagradu pobijedio je Esi Edugyan, Alana Hollinghursta, Andrewa Millera i druge. Barry je već dva puta bio na popisu finalista za nagradu Booker, s romanima A Long Long Way i The Secret Scripture, za koji je 2008. dobio nagradu Costa za knjigu godine. Nagrada Waltera Scotta za povijesni roman peta je najunosnija britanska književna nagrada.


Umro Hector Bianciotti


FRANCUSKA – Francuski pisac argentinskoga podrijetla Hector Bianciotti umro je u 82. godini u Parizu.

Rođen 1930. u Calchín Oesteu kao sin talijansko-argentinskog para, 1961. došao je u Francusku, gdje je dvadeset godina poslije postao francuski državljanin. Pisao je o književnosti za list Nouvel Observateur i Le Monde, a njegov prvi roman na francuskom, Sans la misericorde du Christ, 1985. nagrađen je nagradom Femina. Posljednja Biancottijeva djela objavljena u Francuskoj bili su roman Nostalgie de la maison de Dieu (2003) i zbirka pisama La Lettres ŕ un ami prętre (2006). Bianciotti je 1996. primljen u Académie française.


Novi Zeland predstavio program za Frankfurt


NJEMAČKA – Iz zemlje gosta, Novog Zelanda, na ovogodišnji Frankfurtski sajam knjige stiže više od 60 pisaca i stotinjak umjetnika.

I prije početka najvećega svjetskog sajma knjige u listopadu, oni će na brojnim čitanjima i susretima „prenijeti osjećaj za našu zemlju i kulturu“, rekla je Tanea Heke, voditeljica kulturnoga programa zemlje gosta Frankfurta. Direktor Sajma Juergen Boos najavio je da će novozelandski program biti „susret s velikim svjetskim pripovjedačima“ i „transmedijalno sveobuhvatno umjetničko djelo“.


Anna Funder nagrađena u Australiji


AUSTRALIJA – Knjiga o otporu nacističkoj diktaturi dobila je najvažniju australsku književnu nagradu, Nagradu Milesa Franklina.

Autorica Anna Funder iz Sydneyja dobila je nagradu vrijednu 50.000 australskih dolara za All that I am, djelo koje se temelji na istinitim pričama o nacističkom progonu u Njemačkoj uoči Drugoga svjetskog rata. Anna Funder dobila je 2002. za Stasiland, knjigu o istočnonjemačkoj tajnoj službi, Nagradu Samuela Johnsona za publicistiku.

Vijenac 478

478 - 28. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak