Vijenac 478

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Riječke ljetne noći

slika


Riječke ljetne noći, koje su započele 19. lipnja na Gatu Karoline Riječke spektakularnom baletnom predstavom u zraku Do Do Land španjolsko-argentinske skupine Puja!, nastavljene su 20. lipnja premijerom mjuzikla Guslač na krovu Josepha Steina i Sheldona Harnicka u režiji Ozrena Prohića na opatijskoj ljetnoj pozornici. Riječke ljetne noći traju do 24. srpnja, a osim premijere nekadašnjega Komedijina velikog hita, premijerno će 27. lipnja biti izvedena i Goldonijeva komedija Gostioničarka Mirandolina u režiji Juga Radivojevića. Uz programe klasične glazbe, baleta i jazz-koncerte i recitale, najavljene su, među ostalim, Ionescova Ćelava pjevačica u režiji Laryja Zappije (HKD Teatar), Brešanova režija Mirisa, zlata i tamjana, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Baba Jaga je snijela jaje u režiji Ivice Buljana i Antigona Talijanske drame. Svečano zatvaranje festivala 24. srpnja uveličat će plesna predstava Edwarda Cluga Božanstvena komedija nastala u suradnji Bitef teatra i festivala Grad teatar Budva.


Osječko ljeto kulture


Premijernom izvedbom kantate Jerihon skladatelja Davora Botića u dvorištu Vege, nastalom u suradnji Puhačkog orkestra HV-a i Umjetničke akademije u Osijeku, svečano je 29. lipnja otvoreno ovogodišnje Osječko ljeto kulture. Premijera dramatizacije nagrađivanoga romana Ivane Šojat Kuči Unterstadt u nastavku programa iste večeri, druga je od četiri najavljena premijerna naslova Osječkog ljeta kulture, koje traje do 13. srpnja. Roman je dramatizirala Nives Madunić Barišić, a na pozornicu postavio redatelj Zlatko Sviben. U nastavku programa najavljena je praizvedba predstave Žar ptica (7. 7) prema tekstu riječke dramaturginje Magdalene Lupi Alvir, a u režiji Lawrencea Kiirua i u produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Praizvedba predstave Kisik Ivana Viripajeva u režiji Aide Bukvić zbit će se 10. srpnja. Među gostovanjima organizatori posebno izdvajaju ono Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora. Riječ je o plesnoj predstavi Edwarda Cluga Radio & Juliet (30.6), a važno je napomenuti da će tijekom Osječkog ljeta kulture biti i godišnja skupština Matice hrvatske (30.6).


Zadarsko kazališno ljeto


Premijerom 29. lipnja započinje i program 18. Zadarskoga kazališnog ljeta. Ono traje do 2. kolovoza, a organizatori su se odlučili na korištenje vlastitim umjetničkim snagama i pokojim, vrlo komercijalnim gostovanjem. Premijeru predstave Govori mi o Augusti prema tekstu Luka Paljetka režirala je Jasna Ančić, a nakon nje slijede predstave Drago Č. i tvornica čokolade redatelja Zlatka Svibena u produkciji Kazališta lutaka Zadar, zatim Williamsova drama Iznenada prošlog ljeta (6.7.) u režiji Vinka Radovčića i produkciji Glumačke radionice Zadar, monodrama Valerije Moretti Clara Schumann (13.7) u izvedbi Ksenije Prohaska te gostovanja Teatra Gavran (Pacijent doktora Freuda), Teatra Exit (Kontrabas) i kazališta planet Art (Tko je ovdje lud). Program u Zadru završava izvedbama prošlogodišnje premijere Stoše od Foše nastale prema komediji Vlaha Stullija.


Ljetne noći Teatra Exit u MUO-u


Ljetna pozornica Muzeja za umjetnost i obrt ljubiteljima Teatra Exit omogućit će da pogledaju ono što tijekom sezone nisu stigli vidjeti. Iako egzitovci gostuju širom Hrvatske, na ljetnoj pozornici igrat će predstave Münchhausen, Ja, tata!, Pas, žena, muškarac, Cabares cabarei, Glumac… je glumac…, Shakespeare na Exit, Kontrabas, Balon.


slika


Ipak, posebno treba izdvojiti pretpremijerne izvedbe novog i dugo očekivanog naslova redatelja Saše Anočića koji se zasad zove Band, a bit će izveden na Exitovoj ljetnoj pozornici 12. i 13. srpnja. Mišljen kao svojevrstan nastavak Kauboja, projekt će zacijelo zanimati sve koji ostaju u Zagrebu. Inače, treba napomenuti da ove godine Ljetne noći Teatra Exit traju od 28. lipnja do 31. srpnja te, u drugom svom dijelu, od 30. kolovoza do 8. rujna.

Vijenac 478

478 - 28. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak