Vijenac 477

Književnost

Arielirika Božice Jelušić

Posvećen čin riječi

Djelotvorna poetska sila pokreće ove nadahnute rime da ih osjećamo kao postojani poziv na čitanje. Trajan duhovni poziv koji izvire iz neutažive volje za lirskom komunikacijom. U ovoj imaginativnoj knjizi živimo riječi osebujnoga, mislećega poetskog jezika koji nas obvezuje, potičući naš čitalački senzibilitet u nova lirska nespokojstva. U deset ciklusa ovih odnjegovanih poetskih slika čitateljski pratilac pronaći će svoje lirske svjetove osluškujući život zvukova i boja. A upravo taj osjećaj boja, svjetla, glazba zvukova, stvara trajnu poetsku sinesteziju.


slika

Vlastita naklada i Baltazar d. o. o., Koprivnica, 2011.


Arielirika, kako sama poetesa napominje, „lirski je kod nadahnut zračnim, vodenim energijama, energijama prirode“. Lijepo ime Ariel (hebrejska riječ: lav božji, ognjište božje, u kabali vodeni duh) simbolizira „veliko i malo, vječnost i trenutak“ u čovjekovu životu.


Velike te stvari čude i zaplaše:

Čovječanstvo, svemir, patnja, problemi zla.

Zbog toga tih kutak ljudskom biću paše:

Adresa za koju malo drugih zna.

(Veliko i malo, vječnost i trenutak)


Arielirika Božice Jelušić gotovo je alkemijski poetski čin kojim se ostvaruje osobita lirska komunikacija. To poetesino traženje „kamena mudraca“ otkriva iznimnu raskoš emocija, opisa, slika i sintagmi u kojima riječ poprima boju i sjaj zlata. Riječ tako oduhovljena ispunjava prostore duše. Dobre, stare riječi u dinamici i skladu rima postaju novima, obogaćene vlastitošću:


Mistični krajolik, kao sangvinom crtan:

Prahast, laporast, rukom lomljen po rubovima.

Od propuha propuhan, od vihora provrtan,

I koncem mjesečine šivan po šavovima.

(Mistični krajolik)


Arielska lirika živi u bezbroj nijansi spojenih u poetski sklad iz kojeg zrači energija stabla, krajolika, godišnjih doba; energija duša. Cijela je zbirka melodiozna kantilena u kojoj svaka pojedina pjesma živi zasebnim, punim životom:


„Kraljevstvo za konja“, a možda i više!

Osvojit će zemlju, tko strastima vlada.

Povijest svoje crte po krivulji piše:

Od snova se živi, od stvarnosti strada.

(Kraljevstvo za konja)


Živjeti život pjesme poseban je estetski užitak koji dopušta da se u nekom drugom biću ili stvarima, pronađe sebe. Božica Jelušić pronašla je sebe u živodajnoj energiji i podarila nam knjigu pjesama Arielirika, koja je i izgledom svijetla i glatka, a papir na kojem su tiskane pjesme mek je i svilenkast, baršunast kao cvijet maćuhice… Pa što nama koji smo zaljubljenici u riječ više treba?!Ljerka Car Matutinović

Vijenac 477

477 - 14. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak