Vijenac 477

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Fly me to the Moon


Kastav – Luminokitetička zvučna instalacija Fly me to the Moon Koraljke Kovač postavljena je u kastavskoj Galeriji Sv. Trojice. Instalacija se sastoji od četiri objekta-kubusa, u čije su unutrašnjosti smještene gibljive kružne forme, a sve oslikano fluorescentnim bojama i osvijetljeno UV-svjetlom u pratnji ambijentalne glazbe. Višnja Slavica Gabout naglašava kako su Koraljkina glavna izražajna sredstva boja, svjetlo, pokret i zvuk, ali i sam prostor galerije. Instalaciju u sklopu Dana grada Kastva možete pogledati do 17. lipnja.


slika



Bućan vs. Žuvela


Split – Splitska Galerija umjetnina, u sklopu ciklusa Jedan na jedan, na petoj izložbi spojila je dvojicu umjetnika – Borisa Bućana i Gorkija Žuvelu. Boris Bućan po mnogočemu je jedinstvena pojava na našoj likovnoj sceni, dok je Žuvela do danas zadržao društvenu osviještenost kao stav u umjetnosti. Žuvelu kurira zagrebačka kustosica Jadranka Vinterhalter, a Bućana splitski kustos Božo Majstorović, začetnik zapaženog ciklusa. Prepoznatljive i snažne opuse Bućana i Žuvele pogledajte do 19. lipnja.


Kaštelančić u Zadru


Zadar – U organizaciji Narodnoga muzeja, u Gradskoj loži otvoren je retrospektivni pregled Ante Kaštelančića. Nakon gotovo tri desetljeća Zadar ponovno udomljuje Kaštelančićeve radove, nastale u razdoblju 1932–1986. Ljubica Srhoj Čerina piše kako se Kaštelančić kretao između zavičajnog i univerzalnog jezika umjetnosti, solarnog i sutonskog, ekspresivnog i konstruktivnog, intuitivnog i promišljenog, dekorativnog i simboličkog. Prva je to izložba u ciklusu izložbi Iz dalmatinskih galerija. Izložba ostaje otvorena do 20. lipnja te na nmz.hr.


Deep Blue Ivone Verbanac


Rijeka – Izložba pulske slikarice Ivone Verbanac Deep Blue otvorena je u riječkoj Galeriji Palach. Eugen Borkovsky piše kako novu seriju radova predstavljaju oslikane površine, papiri srednjega formata, prekriveni ekspresivnim oblicima, linijama i teksturama. Na svim radovima očigledna je gestualnost poteza olovkom i kistom, a nizanje poteza čini nakupine, rastere različitih gustoća što kao niz vizualnih jedinica sačinjavaju zaokruženu likovnu cjelinu. Deep Blue možete pogledati do 21. lipnja.


Blijedi zapisi Ane Sladetić


Zagreb – U Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb otvorena je izložba crteža, grafika i videa Blijedi zapisi Ane Sladetić. Izložba donosi četiri nova rada –

crteže, grafike i frotaž na papiru u kombinaciji s videom. Složeni u velike kompozicije, uvode nas u svijet autoričine intime, protkan nizom simbola i znakova. Likovno istraživanje Ane Sladetić temelji se na intimizmu, ali je lišeno deskripcije i autobiografske faktografije. Izložba se može razgledati do 18. lipnja. Više na www.czk-novi-zagreb.hr.


Naši u Beču


Beč – Do 25. lipnja u sklopu izložbenog projekta Lighting out for the Territories, u bečkom Kunsthalleu na Karlsplatzu, predstavljeni su radovi desetero naših umjetnika.


slika


Izlažu Rene Bachrach Krištofić, Sandro Đukić, Igor Grubić, Igor Kuduz, Damir Očko, Jasenko Rasol, Renata Poljak, Viktor Popović i Vlasta Žanić i Slaven Tolj. Odabrani radovi, u kontekstu interpretativne logike, progovaraju o malim gestama u procesima sudjelovanja, na granicama fizičkog, odnosno psihičkog teritorija, s namjerom dokidanja i prekoračivanja granice. Kustosica je Leila Topić. www.kunsthallewien.at.

Vijenac 477

477 - 14. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak