Vijenac 477

Druga stranica

11. jadranski književni susreti u Crikvenici, 8–10. lipnja

Kristali sreće i gorčine

Franjo Deranja

U Crikvenici su od 8. do 10. lipnja održani 11. jadranski književni susreti, koji su i ovaj put okupili lijep broj hrvatskih književnika, pjesnika i prozaika. Respektabilna umjetnička prigoda, vrijedna pozornosti i publike i književne kritike, svoje početke može zahvaliti Ljerki Car Matutinović, utemeljiteljici Susreta, a danas je taj događaj dobio svoje mjesto i stekao status što ga također dijeli s pjesnikinjom i njezinim prijateljima.


slika

Sudionici ovogodišnjih Jadranskih susreta


Deset je godina ta manifestacija stiha i pjesme u prozi, izrazom književnika – pjesnika i prozaista – oblikovala svoje postojanje i stjecala ugled i poštovanje ljubitelja književne riječi. Ovaj put na jednom su se mjestu, u crikveničkoj Gradskoj vijećnici, našli prijatelji i tvorci stiha i dobre poruke – bez obzira kakvo ih raspoloženje i ugođaj u njihovu stvaralaštvu ponekad, ili počesto, navodilo na pjesmu: Ljerka Car Matutinović, Lidija Bajuk, Boris Domagoj Biletić, Šimo Ešić, Dubravko Jelačić Bužimski, Daniel Načinović i Božidar Petrač. Jer stih je bijeg od stvarnosti u istu tu stvarnost na drukčiji način iskazanu, prema onoj: kada je čovjek sretan, pjesma se sama ispjeva u njemu, a kada je tužan, pjesmom pobjegne u stih, da mu bude lakše…Stih je kristalizirani izraz sreće, ali i gorčine.

Crikveničani su prihvatili i prigrlili Jadranske književne susrete. Žele vidjeti i pozdraviti pjesnike, čuti njihovu riječ, stih, pjesmu u prozi – uživo! Nakon punih deset godina postojanja nastala je i Antologija Jadranskih književnih susreta. Antologija je priređena i u znaku ovogodišnje velike crikveničke obljetnice – 600 godina od prvoga spominjanja imena Crikvenice. Jadranskim književnim susretima vodila je Marija Gračaković, isticanjem važnih pojedinosti o svakom sudioniku, a potom se svaki od njih, pjesnika, predstavio i stihom, pjesmom. Susrete je otvorila Ksenija Car Ilić, u ime pokrovitelja i domaćina, Gradske knjižnice, koja ih prati i priprema svih deset proteklih godina, koordinirajući taj posao sa suradnicima i protagonistima. Prvi put ove godine dodijeljeno je i priznanje Jadranskih književnih susreta, Crikveničko sunce, a uručeno je Šimi Ešiću.

Vijenac 477

477 - 14. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak