Vijenac 477

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Umro Ray Bradbury

SAD – Američki SF-pisac i scenarist Ray Bradbury, autor više od 50 romana, umro je u 91. godini u Kaliforniji.

Bradbury je u karijeri dugoj više od sedamdeset godina u romanima i oko 600 kratkih priča te brojnim pjesmama, esejima, dramama i scenarijima pokrio žanrove od horora, preko znanstvene fantastike, kriminalističkih romana, misterija do priča socijalne tematike. Prvi je uspjeh postigao romanom The Martian Chronicles 1950. o fiktivnoj kolonizaciji Marsa, koji je preveden na više od trideset jezika. Fahrenheit 451 iz 1953, po kojemu je François Truffaut snimio film, nadahnut hladnim ratom i razvojem televizije, nudi apokaliptičnu sliku represivnoga društva u kojemu vatrogasci imaju zadaću spaljivati knjige. Iako nikada nije dobio Pulitzerovu nagradu, autor koji je pisao do smrti 2007. dobio je posebnu pohvalu žirija za „značajnu, produktivnu i vrlo utjecajnu karijeru“. Godine 2000. dobio je počasnu nagradu za životno djelo američkih National Book Awards.


Nagrada Princa od Asturije Philipu Rothu

ŠPANJOLSKA / SAD – Američki pisac Philip Roth dobitnik je ovogodišnje ugledne španjolske nagrade Princa od Asturije za književnost.

Kako je javio žiri u Oviedu, 79-godišnji Roth jedan je od najvažnijih američkih autora „u stanju kompleksnu stvarnost predočiti na diferenciran način“. S romanima Portnoyeva boljka, Oslobođeni Zuckerman, Američka pastorala, Zavjera protiv Amerike i brojnim drugima, Roth je uz Johna Updikea, Normana Mailera i Saula Bellowa jedan od najutjecajnijih i najuspješnijih suvremenih američkih pisaca, a već se godinama o njemu govori i kao o kandidatu za Nobelovu nagradu. Nagrada Princa od Asturije svake se godine predaje u osam kategorija, od kojih je svaka dotirana s 50.000 eura. Ove je godine u kategoriji književnosti bilo kandidirano 24 autora iz 11 zemalja, a nagrade će u Oviedu najesen predati princ Felipe. Među dosadašnjim su dobitnicima za književnost bili Leonard Cohen, Amin Maalouf, Ismail Kadare, Amos Oz i Paul Auster.


Debitantica Madeline Miller dobitnica Orangea

VELIKA BRITANIJA – Debitantski roman o Ahileju i borbi za Troju neočekivani je dobitnik ovogodišnje nagrade Orange za beletristiku.

The Song of Achilles autorice Madeline Miller priča iz perspektive Ahilejeva prijatelja Patrokla, a kako je rekla Joanna Trollope, voditeljica žirija nagrade dotirane s 30.000 funti, „Homer bi bio ponosan na nju“. Autorica je pobijedila u vrlo jakoj konkurenciji u kojoj su bile dobitnica Bookera Anne Enright, te Cynthia Ozick, Ann Patchett, Esi Edugyan i Georgina Harding. Madeline Miller živi u Novoj Engleskoj, radi kao nastavnica grčkog i latinskog, a na prvom romanu radila je deset godina. Budućnost ugledne nagrade Orange, koja se već sedamnaest godina predaje autoricama na engleskom jeziku, nesigurna je nakon što je telekomunikacijski koncern Orange najavio da neće produljiti sponzorski ugovor.


Adornova nagrada Judith Butler

SAD / NJEMAČKA – Američka filozofkinja Judith Butler dobitnica je ovogodišnje nagrade Theodora W. Adorna.


slika


Kako je javio kuratorij nagrade u Frankfurtu, 56-godišnja profesorica na Sveučilištu Berkeley, kao „jedna od najvažnijih mislilaca svoga vremena“, dobiva nagradu vrijednu 50.000 eura za rad na identitetu i tijelu, kategorijama roda i subjekta, čiji se elementi mogu se naći i u djelima suvremene književnosti, filma i kazališta. Nagrada će biti predana 11. rujna, na rođendan Theodora W. Adorna (1903–1969). Adornova nagrada predaje se svake tri godine, a cilj joj je promovirati djela filozofije, glazbe, kazališta, filma i književnosti. Dobitnik 2009. bio je publicist Alexander Kluge.


Završena svađa zbog Celina nasljedstva

ŠPANJOLSKA – Deset godina nakon smrti španjolskog nobelovca Camila Joséa Cele (1916–2002) autorov sin dobio je proces oko njegova nasljedstva.

Madridski je sud dosudio Camilu Joséu Celi Condeu pet milijuna eura iz ostavštine autora romana Košnica (1951), Pascal Duarte i njegovi zločini (1942) i drugih. Nobelovac Cela potkraj osamdesetih godina rastao se nakon 43 godine braka od Rosario Conde, majke svog jedinog sina, da bi oženio novinarku Marinu Castańo. Nju je imenovao jedinom nasljednicom, dok je sinu namijenio jednu sliku Joana Mirňa, čiju vrijednost stručnjaci procjenjuju na 100.000 eura. Danas 66-godišnji Cela Conde također je pisac i profesor filozofije.

Vijenac 477

477 - 14. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak