Vijenac 477

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Čabar

U povodu 170. obljetnice Matice hrvatske i 135 godina djelovanja MH u Delnicama i Čabru te 20. obljetnice obnovljenoga rada dvaju ogranaka u utorak, 19. lipnja, u Hrvatskoj knjižnici Trsta bit će predstavljen rad ogranaka MH u Čabru i Delnicama. Ogranke će predstaviti Nives Marjanović (Delnice) i Ivan Janeš (Čabar), a nastupit će i autori knjiga u izdanju ogranaka. Nakon predstavljanja uslijedit će igrokaz Pepeljuga od zapećka i otvaranje izložbe slika goranskih autora.

Predstavljanje knjige pjesama Marije Starčević Iman te nekaj re¸č bit će održano u Osnovnoj školi Tršće 15. lipnja u 19 sati. (G.G.)


Čakovec


U Čakovcu je od 27. travnja do 27. svibnja održan niz programa u sklopu Mjeseca Matice hrvatske u Čakovcu. Tridesetog travnja Ogranak je raspisao natječaj Navik on živi ki zgine pošteno za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, a pobjednici su po proglašenju priredili nastup u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić. Izložba Lacković u knjigama, gdje su se predstavili izbori iz naslova u kojima je Ivan Lacković Croata bio ilustrator, otvorena je 11. svibnja, a u toj je prigodi organizirana i tribina kojoj su prisustvovali mnogi čakovečki uglednici. Knjiga portreta kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Lepšega ne kak je Međimorje predstavljena je 16. svibnja u Centru za kulturu s popratnim kulturno-umjetničkim programom, a dva dana poslije u dvorani MH udruga Matapur predstavila je audioizdanje popjevaka koje izvodi Marija Tuksar. Kazališna predstava prema tekstu nagrađene radiodrame Vere Zemunić Tri leptira odigrana je 26. svibnja, a završnica programa bio je koncert marijanskih pjesama Marijo, svibnja Kraljice koji se održao u sklopu slavlja svibanjskih pobožnosti u čast Blažene Djevice Marije. (Ana Marciuš)


Čitluk


U sklopu obilježavanja Dana općine Čitluk vrijedni i neumorni matičari iz Čitluka 24. su svibnja priredili bogat cjelovečernji program. Roman Drage Šaravanje Novo odijelo predstavljen je u Velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra, a o satiri koja „ne zaglupljuje, nego otvara oči“ govorili su uz autora i književnik Krešimir Šego, Miljenko Mića Stojić te Andrija Stojić uime nakladnika. U Galeriji Klub MH otvorena je izložba akademskog slikara iz Koprivnice Željka Mucka koji iza sebe ima pedesetak samostalnih i više kolektivnih izložbi. U suvremenoj hrvatskoj umjetnosti Željko Mucko pojavljuje se kao pripadnik nove figuracije sklone tradiciji intimizma, a njegov je pogled na suvremeni svijet rafiniran i obojen finoćom prošlih vremena koju uspješno spaja s morfologijom i poetikom suvremenoga likovnog izraza. Mucko je u Čitluku izložio dvadeset pet radova različite tematike, a broćanskoj i hercegovačkoj publici predstavio se recentnim uljima na platnu, kombiniranom tehnikom na natronu i kombiniranom tehnikom na papiru. (G. G.)


Kloštar Ivanić


Ovogodišnji dvobroj Moslavačkoga zrcala predstavljen je 31. svibnja u Kloštar Ivaniću u lijepo popunjenu Pučkome domu. OMH Kloštar Ivanić – uz OMH Kutina, Podružnica Popovača, nakladnik Zrcala – ugostio je i matičare iz Kutine, Popovače, Lipovljana i Novske. Večer je pjesmom ozvučio Muški pjevački komorni zbor Posavca iz Ivanić Grada. Na novo izdanje podsjetili su fra Tomislav Božiček, predsjednik OMH Kloštar Ivanić i urednik Dražen Kovačević. Moslavačko zrcalo, god. 2, br. 1–2, 2012, ima 336 stranica: od jezikoslovnih, prirodoslovnih i povijesnih tema do književnih i prijevoda uz uskomoslavačke i iznimno vrijednih globalnih sadržaja. Uživo se predstavio povjesničar Dragutin Pavličević, o kojem je govorio Dragutin Pasarić. Zrcalo donosi Pavličevićev tekst Uloga dr. Franje Tuđmana u pohrvaćivanju školskih programa i udžbenika. Pavličevićevu knjigu pjesama Jablani kraj Orljave predstavila je Katarina Alardović Slovaček, autorica prikaza zbirke u časopisu. U pjesničkom dijelu spomenute su i stranice haiku-pjesništva Jasne Popović Poje (OMH Novska). Vrhunac večeri bila je moslavačka kajkaviana, čitanje pjesama na kajkavskom. Časopis u jezikoslovnim temama obrađuje sjevernomoslavački dijalekt i siščanski govor u njemu (Ivana Kurtović Budja) i jezično raščlanjuju zbirku Kajkavska lirika Moslavine (Martina Kuzmić). Uz to, u ovaj put iznimno bogatoj cjelini književnosti, objavljuje i tekstove Božice Brkan na jokešinskom kekavskom. Jedna od književnih tema je i Poetica kajkaviana de pagus Ilova A. D. 1976. Đure Vidmarovića, vjerojatno jedini tekst ikad napisan na ilovskome kejkavskome. Dvoje se književnika predstavilo međusobno, a Božica Brkan, posebice uz nastavak Vidmarovićeva putopisa Put u Svetu zemlju u Moslavačkome zrcalu, govorila je o osebujnom stilu oslonjenu na njegov sjajan oratorski pristup. Na predstavljanju je do povijesne uloge naglašeno značenje toga časopisa u stvaranju i snaženju regionalnoga, posebice kulturnoga identiteta. Novo predstavljanje najavljeno je za 14. lipnja u mjestu objavljivanja Popovači. (Tomislav Božiček)


Split


Ogranak Matice hrvatske u Splitu priredio je 5. lipnja u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa predstavljanje nove knjige Josipa Jurčevića Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina. O knjizi su uz autora govorili predsjednik splitskog ogranka MH Mario Mimica, Goran Dodig, Tomislav Džonlić i Marko Duvnjak. Knjiga na 290 stranica ilustriranim fotografijama u četiri poglavlja i 32 priloga na osnovi prikupljene građe do 2009. donosi iscrpne podatke o stratištima i grobištima te izvorima i literaturi o ratnim i poratnim zločinima jugoslovenskoga komunističkog režima. Utvrđeno je 1517 masovnih prikrivenih stratišta i grobišta, koja se nalaze u Hrvatskoj (834), Sloveniji (591), BiH (91) i Italiji (1). Prvi put objavljeni su i podaci o 183 tajne grobnice u Srbiji. Podaci su iznijeti po općinama, vremenu stanovanja te vojnoj, civilnoj i nacionalnoj pripadnosti žrtava. Pridodani su i podaci o 196 obilježenih mjesta stradanja. U opisanim prikrivenim stratištima i grobištima uglavnom se nalaze žrtve koje je potkraj ili neposredno nakon Drugoga svjetskog rata bez ikakvih suđenja i najčešće bez evidencije pogubio jugoslovenski komunistički režim. U popis 1517 stratišta i grobišta uključena su i 122 grobišta koja su nastala u razdoblju između 1941. i 1943. (Ivica Luetić)


Velika Gorica


Završila je još jedna sezona glazbenih, poučnih i zanimljivih druženja u sklopu Matičina četvrtka. Na posljednjem druženju ove sezone predočeni su rezultati protekle sezone i predsjednik Ogranka Stjepan Rendulić rekao je nekoliko riječi o gostima koji su upotpunili sadržaj protekle sezone. Predstavljene su dvije hrvatske i dvije velikogoričke institucije, predane su nagrade prema rezultatima 3. Matičina književnog natječaja 2011. i pročitani su radovi nagrađenih autora.

Teme su bile o hrvatskoj povijesti, hrvatskom jeziku, hrvatskoj jezičnoj baštini, ekologiji i obnovi kulturne baštine. Govorilo se o Domovinskom ratu, Nijemcima u Hrvatskoj, sigurnosti građana, jezičnom savjetništvu, zaštiti okoliša, kajkavskom pjesništvu, turopoljskom plemstvu te arhitektonskim zahvatima na zgradi spomeničke baštine. Nakon ocjene rezultata sezone prijatelji Ogranka, članovi Ansambla Zlatne godine, u nekoliko riječi i zanimljivom prezentacijom približili su publici svoje nedavne nastupe i rezultate. Nije nedostajalo ni pjesme pa su prisutne počastili prekrasnim izvedbama. U novoj, 7. sezoni Četvrtka, Jesen 2012., Ogranak u Velikoj Gorici nastavlja sa zanimljivim predavanjima i druženjima. Sezona počinje 1. listopada i traje do 30. studenoga 2012. (Ana Peternac)


Vukovar


U Pastoralnom centru Sv. Bone župne crkve Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru dvogodišnju izvještajnu skupštinu održao je Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru. Predsjednik Ogranka Dražen Živić rekao je kako je ogranak organizirao 32 događanja, gotovo dva mjesečno; uglavnom predstavljanja knjiga, koncerte i izložbe. Izdao je i dva zbornika te zbirku dječjih literarnih i likovnih radova, a proveo je i dva književna natječaja. Obraćajući se nazočnima zadovoljstvo radom izrazio je i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. Proračun ogranka je 104.713 kuna. Vukovarski ogranak nema vlastite prostore za djelovanje, a broji 115 članova. (Milan Paun)


Zenica


Nedavno je Matica hrvatska izgubila velikoga člana, veleposlanika knjige i kulture koji je čitav život posvetio službi drugima. Ferdo Bošnjak, donedavna predsjednik Ogranka MH u Zenici, rođen je 1943. u Grudama. Nakon završenoga školovanja došao je u Zenicu, gdje je proveo i cijeli svoj radni vijek. U Zenici je zasnovao divnu kršćansku obitelj, pa je pored svoje dvije kćeri, supruge i divnih unučica stekao brojne prijatelje i živio životom kao da je rođeni Zeničanin. Bio je jedan od prvih članova novoformiranoga HDZ-a, no politika nije bila područje koje ga je posebno zaokupljalo. Od 1994. preuzeo je funkciju predsjednika ogranka Matice hrvatske u Zenici, na kojoj je ostao do smrti. Entuzijazmom i izvrsnim organizacijskim sposobnostima aktivnosti Matice podigao je na vrlo visoku razinu učinivši je prepoznatljivim dijelom ovdašnje kulturne scene. Jedan je od pokretača glasila Matice hrvatske Krijesnica, u kojem su tekstove iz područja kulture, umjetnosti, društvenih znanosti i povijesti objavljivali istaknuti autori iz cijele Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja. Njegovim je odlaskom zenička zajednica, ali i čitava Matica hrvatska, izgubila velikana koji je uvijek radio tiho i nenametljivo, ali ustrajno i sa srcem. Stoga ime Ferde Bošnjaka treba biti primjer svim budućim naraštajima matičara kojim putem ići. (Josip Pojavnik)

Vijenac 477

477 - 14. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak