Vijenac 477

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Zoran Juranić novi

predsjednik HDS-a


ZAGREB – Na sjednici predsjedništva Hrvatskoga društva skladatelja, održanoj 5. lipnja, skladatelj i dirigent Zoran Juranić izabran je za predsjednika HDS-a. Juranić je bio član predsjedništva HDS-a od 2000, a od 2008. do 2012. obnašao je dužnost dopredsjednika. Na sjednici je za dopredsjednika izabran skladatelj i glazbeni producent Ante Pecotić. Izboru novoga predsjednika prethodila je redovna godišnja skupština Društva, na kojoj su izabrani članovi predsjedništva i nadzornog odbora. Skladatelje ozbiljne glazbe u predsjedništvu će zastupati Mladen Tarbuk, Zlatko Tanodi, Zoran Juranić i Frano Đurović, skladatelje popularne glazbe Miro Buljan, Alfi Kabiljo, Ante Pecotić i Darko Bakić, muzikologe i glazbene pisce Jelena Vuković i Jana Haluza, a pridružene članove Aquarius Music Publishing d. o. o. i Jakša Fiamengo. U nadzorni odbor izabrani su Boris Đurđević, Davor Bobić i Ivan Živanović. Skupština je bivše predsjednike Društva Peru Gotovca i Hrvoja Hegedušića proglasila počasnim članovima.


Gospićko glazbeno ljeto


GOSPIĆ – Koncertom Varaždinskoga komornog orkestra i solistice Dunje Bontek 6. lipnja otvoreno je 13. gospićko glazbeno ljeto. Festival će trajati do 11. srpnja, a svi će koncerti biti održani u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ante Starčević u Gospiću s početkom u 20.30 sati. Ulaz na sve koncerte je besplatan, a nastupit će gitarist Zoran Dukić (13. lipnja), klarinetist Davorin Brozić i pijanist Srđan Čaldarović (20. lipnja), mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić i pijanistica Lana Bradić (27. lipnja), harfistica Diana Grubišić Ćiković (4. srpnja) te klavirski duo Katarina i Vladimir Krpan za završetak festivala 11. srpnja.


Koncert Septeta Ad libitum


ZAPREŠIĆ – Septet Ad libitum priredit će koncert 16. lipnja u Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić. Koncert će započeti u 19.30 sati, a ansambl, koji čine stalni članovi Zagrebačke filharmonije te čiji je umjetnički voditelj Davor Reba, izvest će Debussyjevu Malu suitu i Čajkovskijevu orkestralnu suitu Orašar u obradi Vanje Lisjaka te još jednu Debussyjevu skladbu, Prvu rapsodiju.


Koreja i Hrvatska


ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a priredit će zanimljivu glazbenu večer 15. lipnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Bit će to glazbeno-prijateljski susret dviju inače udaljenih tradicija, hrvatske i korejske. Naime, naš će orkestar ugostiti korejskoga dirigenta Sungjin Kima i nekoliko solista na korejskim tradicijskim instrumentima te će zajedno prirediti program korejske tradicijske glazbe. No na programu će se naći i poznato Simfonijski kolo Jakova Gotovca.


Djela Palanovića

i Marohnića


ZAGREB – Zagrebački orkestar mladih zaključit će 20. lipnja koncertnu sezonu u Hrvatskom glazbenom zavodu, počevši od 20 sati. Pod ravnanjem Igora Tatarevića te uz soliste Enu Ovčina, klavir, i Filipa Merčepa, marimba, svirat će nova djela dvaju mladih hrvatskih skladatelja, Dubravka Palanovića i Luke Marohnića. Glazbena večer nosi zanimljiv naslov – Zauvijek ostati mlad.


Festival barokne glazbe


ROVINJ – BaRoMus je festival barokne glazbe, koji će se i ovoga ljeta od 21. lipnja do 11. srpnja održati u rovinjskoj crkvi Sv. Franje. Festival istražuje mrežu podudarnosti između pojedinih stilova suvremene glazbene kulture i stilova koji su obilježili razdoblje baroka u glazbi. Glazbu skladatelja iz razdoblja baroka izvode renomirani umjetnici na originalnim instrumentima ili kopijama glazbala iz vremena baroka. Festival je prvi put održan 2005. godine, u organizaciji Europskog centra za kulturu u Rovinju, a umjetnički ravnatelj i utemeljitelj festivala je Domagoj Terzić. Ovogodišnji festival otvorit će ansambl Responsorium koncertom naslovljenim Monteverdi i umjetnost emocija.


Nova putovanja hrvatskih glazbenika


PEKING – Zagrebački gitaristički kvartet, koji čine Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac, nastupili su 7. lipnja u pekinškom Nacionalnom centru za izvedbenu umjetnost. Tom su prigodom svirali djela Johanna Sebastiana Bacha, Oscara Petersona i Alberta Ginastere, ali i dvojice istaknutih hrvatskih autora, Adalberta Markovića i Ive Josipovića. To je još jedno u podužem nizu inozemnih gostovanja istaknutog hrvatskog ansambla, a održano je u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstva RH u Pekingu.

Vijenac 477

477 - 14. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak