Vijenac 477

Druga stranica

LAUREATI NAGRADE VLADIMIR NAZOR ZA 2011.

Apostoli hrvatske umjetnosti

Goran Galić

Dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2011. na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma proglašeni su 30. svibnja. Odbor u sastavu: akademik Milivoj Solar (predsjednik), Krešimir Nemec, akademik Frano Parać, Miroslav Gašparović, Vera Robić-Škarica, Helena Buljan, akademik Boris Bućan, Milko Šparemblek i Zoran Zidarić dodijelio je i šest nagrada za životno djelo istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.


slika

Nikica Petrak, nagrada za životno djelo


Godišnju nagradu za književnost dobio je Zoran Ferić za svoj nagrađivani opsežni roman Kalendar Maja, objavljen na Badnjak prošle godine, a nagrada za životno djelo pripala je velikom hrvatskom pjesniku, prevoditelju, uredniku i esejistu, akademiku Nikici Petraku. Petrak je kao urednik na Radioteleviziji Zagreb, u Sveučilišnoj nakladi Liber i Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, savjetnik u Ministarstvu prosvjete i kulture, član i suradnik HAZU-a, ali napose kao prevoditelj i pjesnik razlogovske generacije, desetljećima oblikovao hrvatsku književnost i kulturu. Objavio je više od deset zbirki poezije, mahom u nakladi Matice hrvatske i Mladosti, koje imaju prepoznatljivo mjesto u povijesti hrvatskoga novijeg pjesništva.

Godišnju glazbenu nagradu dobio je skladatelj Davorin Kempf za praizvedbu opusa Peti zagrebački koncert. Hommage ŕ Bach, a nagrada za životno djelo u glazbenom stvaralaštvu dodijeljena je primadoni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Mirki Klarić. Redatelj Silvester Kolbas (za dokumentarni film Ratni reporter) i filmski teoretičar i kritičar Hrvoje Turković laureati su filmske umjetnosti, a multimedijski umjetnik Ivan Ladislav Galeta i Goran Petercol likovne. Veliki hrvatski glumac Špiro Guberina, koji je nizom kazališnih, televizijskih i filmskih uloga postao jednim od najprepoznatljivijih lica hrvatske drame u posljednjih pedesetak godina, ovjenčan je lovorom za kazalište, a Milan Pleština nagrađen je za ulogu Leonea u predstavi Gospoda Glembajevi. Laureati su na području arhitekture i urbanizma Radovan Miščević (nagrada za životno djelo) i Nenad Fabijanić za projekt zgrade Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se od 1959. kao nagrada za književnost, a s vremenom je obuhvatila i ostala umjetnička područja. Pjesnikinja Vesna Parun prva je dobitnica godišnje nagrade, a 1962. Nagrada Vladimir Nazor dodijeljena je Petru Šegedinu (godišnja) i Miroslavu Krleži (za životno djelo), potom Cesariću i Kaštelanu (1964), Ranku Marinkoviću (1965) i dr. Nagrade dobitnicima za 2011. bit će dodijeljene 19. lipnja 2012. u 17 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svečanost dodjele izravno će prenositi Hrvatska radiotelevizija na Drugom programu.

Vijenac 477

477 - 14. lipnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak