Vijenac 476

Glazba

Oda radosti za kraj sezone Majstorskog ciklusa HRT-a

Svečanost glazbe

Jana Haluza

Majstorski je ciklus HRT-a zatvorio koncertna vrata za ovu sezonu. U Lisinskom je prošlog četvrtka, 24. svibnja, na redu bio posljednji ovosezonski koncert, koji je zablistao krunom klasičnoga glazbenog stvaralaštva: Devetom simfonijom, Zborskom, Ludwiga van Beethovena. Na pitanje zašto baš to velebno popularno glazbeno ostvarenje, šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a maestro Pavle Dešpalj duhovito odgovara: „Kako bih ubrzao ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Ma, šalim se! Ne, nego zato što već dugo nisam bio šef dirigent, a kao gost nisam u mogućnosti odabrati upravo to djelo koje već godinama priželjkujem dirigirati.“


slika

Simfonijski orkestar HRT-a i dvostruki zbor


Prva simfonija u povijesti glazbe koja uz simfonijski instrumentarij uključuje i ljudski glas unatoč popularnosti rijetko se uvrštava na programe redovnih koncertnih sezona. Već je 1824. na praizvedbi u Beču doživjela planetarni uspjeh i otad ne izlazi iz ušiju ljubitelja glazbe diljem svijeta. Iako je tada već bio potpuno oglušio, i sam je Beethoven sudjelovao kao dirigent u izvedbi uz dirigenta Michaela Umlaufa. Glavna tema završnog stavka, uglazbljenje Ode radosti Friedricha Schillera, 1972. je u orkestriranom izdanju koje potpisuje slavni Herbert von Karajan proglašena europskom himnom. S mnoštvom pozitivnih silnica Zbor i simfonijski orkestar HRT-a, osnaženi mladim i jedrim glasovima Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te predvođeni maestrom Dešpaljem, ostvarili su pravu jednoipolsatnu svečanost glazbe uz četvero dojmljivih vokalnih solista. Osobito je bilo zanimljivo u prva tri opsežna čisto instrumentalna stavka čuti naše simfoničare u punom sastavu odlično pripremljenih dionica koje je maestro Dešpalj uskladio u kompaktno zvučno tijelo, s posebnim afinitetom prema zvuku mekih i podatnih gudača.

U završnoj vokalnoj odi ključan je bio prinos briljantnog, jedrog i snažnog dvostrukog zbora u združenim glasovima profesionalaca (Zbora HRT-a) i amatera-entuzijasta (goranovci), koje je sjajno uvježbao mladi maestro Luka Vukšić. Od solističkih dionica posebno se istaknula sopranistica Valentina Fijačko, uz pouzdanu intonaciju mezzosopranistice Martine Gojčeta Silić, pomalo neukroćena tenora Zrinka Soča i gromkog basa Giorgia Surjana. Bio je to sveukupno dobar zalog za buduću sezonu koja, kako je u uvodnoj riječi publici iznijela ravnateljica Glazbene proizvodnje HRT-a Sanda Vojković, vrvi novim umjetničkim izazovima za ansamble i za publiku.

U prodaji je pretplata za novu sezonu, koja od 17. listopada ove godine do 6. lipnja iduće donosi 11 koncerata te u Zagreb dovodi vrsne protagoniste svjetske glazbene scene, poput violinista Viktora Tretjakova, dirigenta Dmitrija Sitkoveckog ili pijanista Aleksandra Madžara, ali i obnavlja suradnju s našim vodećim solistima, poput čelistice Monike Leskovar, basa Gorana Jurića, mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović i sopranistice Vedrane Šimić. Šef dirigent simfoničara i dalje je maestro Pavle Dešpalj, koji je kreirao sezonu i ravna većinom koncerata. Koncerti već uhodana Majstorskog ciklusa HRT-a upotpunjeni su novim miniciklusom četiriju obljetničkih koncerata posvećenih Richardu Wagneru, Giuseppeu Verdiju, Bruni Bjelinskom i Dubravku Detoniju.

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak