Vijenac 476

Matica hrvatska

Središnjica

Salon MH: O glazbi,blagdanima i gastronomiji


U četvrtak 31. svibnja u 18:30 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske predavanje pod naslovom Očitovanja stvaralačkog duha u glazbenoj umjetnosti i gastronomiji Italije i Francuske održat će dirigent Tomislav Fačini.

Predavanje će nas povesti na šetnju kroz povijest kultiviranja svagdana i blagdana u glazbenoj i enogastronomskoj kulturi dviju velikih romanskih država, ne bi li se uočile razlike koje upućuju na očite diskrepancije njihovih estetika i svjetonazora, izbjegavajući pritom poopćenja i klišeizaciju te uvažavajući slojevitost i dimenzije tih zemalja. (Vladimir Šeput)


Matica za mlade


Društvo studenata kroatologije Cassius, Matica hrvatska i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu priredili su 9. svibnja znanstveni kolokvij Uloga Matice hrvatske u hrvatskoj kulturi nekad i danas na Znanstveno-sveučilišnom kampusu Borongaj. U godini kada Matica slavi 170, a Hrvatski studiji 20. obljetnicu osnutka, velik je broj studenata kroatologije, interdisciplinarnoga studija koji promatra kulturna i znanstvena postignuća kao razne oblike jednoga cjelovitog kulturnog izraza, imao čast i priliku slušati izlaganja o „košnici hrvatske kulture“, kako je akademik Josip Bratulić nazvao Maticu, od onih koji su u njezinoj izgradnji sudjelovali i danas sudjeluju.


slika


Bratulić je govorio o listu Vijenac od samih početaka 1869. do danas, istaknuvši njegovu važnost i ulogu u današnjem multikulturnom društvu kao najrelevantnije tiskovine s područja kulture i umjetnosti. Potpredsjednik MH Stjepan Sučić okupljenima je predstavio bogatstvo izdavaštva i rada Matičinih ogranaka pozvavši sve zajedno da potaknu veću produktivnost našega društva koje živi u „bogatoj domovini, ali siromašnoj državi“ i ima što ponuditi svijetu, dok se akademik Ante Stamać osvrnuo na suodnos Matice i Sveučilišta. O presudnoj ulozi Matice u razvoju hrvatskoga jezika kroz velike je obljetnice govorila Branka Tafra, a Matičinu suradnju sa studentima i mladima ocrtao je njezin glavni tajnik Zorislav Lukić. Predstavljajući riječju, filmom i fotografijom najvažnije Matičine projekte za mlade, Lukić je istaknuo Ciklus mladih glazbenika Matice hrvatske, Galeriju MH, Komunikološku i Filozofsku školu, koji su mnogim mladim umjetnicima, novinarima i znanstvenicima ponudili prostor za prve profesionalne korake.

U uvodnom su dijelu kolokvija pred dvije stotine studenata nastupili mladi glazbenici Marta Sesar na flauti i Natan Zlodre na gitari, koji će 21. svibnja u MH održati zajednički koncert. Ovom su prigodom proglašeni i najbolji prozaisti na Natječaju Društva Cassius, Martina Lončar i Vedran Volarić, dok je Sanda Kovačić osvojila prvo mjesto za najbolju lirsku pjesmu, a Bojan Koštić za najbolji esej. Svi su sudionici i pobjednici natječaja nagrađeni Matičinim izdanjima, a predstavljen je i četvrti broj časopisa Cassius. (Jelena Gazivoda)


Pjesme i priče Ivane Brlić-Mažuranić


Matica hrvatska i Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu pozivaju vas na promociju nove knjige projekta kritičkog izdanja Sabranih djela Ivane Brlić-Mažuranić Pjesme i priče u utorak, 12. lipnja 2012. u 12 sati u Dvorani Matice hrvatske. Vrijedno izdanje što će upotpuniti dosadašnje spoznaje o velikoj hrvatskoj književnici, koja je Priče iz davnine prvi put objavila upravo u nakladi MH, predstavit će priređivači izdanja Cvjetko Milanja i Kristina Grabar, recenzentica Dubravka Težak i urednik Vinko Brešić. Ulomke će čitati dramski umjetnik Joško Ševo. (G. G.)

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak