Vijenac 476

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Crteži Eugena Kokota


Zagreb – U zagrebačkoj Galeriji Forum otvorena je izložba crteža Eugena Kokota. Prva je to Kokotova izložba crteža za koje Milan Bešlić kaže kako u njima autor na drukčiji i nov način problematizira svoju staru temu, istarski krajolik, uvijek iznova otkrivajući u njegovoj slikovitoj stvarnosti čudesne prizore i tajanstvenost prostora. Izborom crteža Kokot je naglasio tezu kontinuiteta kao i svoje iznimno crtačko majstorstvo, pokazujući svakim crtežom da ga određuje i produhovljeno umijeće. Otvoreno do 5. lipnja te na www.kic.hr.


Škofićevo Bijelo


Rijeka – Riječki Mali salon ugošćuje izložbu Bijelo Gorana Škofića. Ukupno četiri rada iz postavljenoga videociklusa zasnovano je na studijski snimljenu akteru, samu autoru. Škofićev rad tumači povezanost starih i novih, zastarjelih i suvremenih tehnika i postupaka pokretnih slika. Škogić se i dalje bavi problemima kao što su brzina, nepogrešivost i ponavljanje koje nam nalaže svakodnevica, rezultati kojih nerijetko bivaju zamor ili monotonija. Videociklus, nastao unatrag nekoliko godina, možete razgledati do sredine lipnja. Ostalo potražite na www.mmsu.hr.


Crteži Vanje Popek


Zagreb – Izložba Crteži u bijelom Vanje Popek otvorena je u Galeriji CEKAO. Iva Körbler ističe kako umjetnica već nekoliko godina neprekidno stvara cikluse slika koji se na nekoliko razina sustavno opiru standardnoj klasifikaciji štafelajne dvodimenzionalne slike na platnu. Iako predložak svake slike i dalje ostaje platno, površina podloge biva sve više tretirana poput crteža na papiru, sa sve većim bijelim dijelovima slike. Radove možete pogledati do 11. lipnja te na www.pou.hr/kultura/galerija-cekao, kao i na vanjapopek.com.


Detoni u Samoboru


Samobor – U Galeriji Prica u Samoboru otvorena je monografska izložba Marijana Detonija. Autor koncepcije je Guido Quien, koji kazuje kako je njegovo djelo mnogoliko, višestruko kvalitetno, uronjeno u svoju suvremenost, sa znatnom prepoznatljivošću individualne različitosti. Detoni se ostvario ne samo u različitim tehnikama nego i u različitim poetikama, najčešće na visokoj likovnoj razini, a u određenom trenutku odigrao je pionirsku ulogu u hrvatskom slikarstvu. Tu složenost i bogat izrazni raspon ocrtava ova izložba, otvorena do 1. srpnja.


Prije skoka Mitra Matića


Mali Lošinj – Malološinjska Galerija Fritzy postavila je izložbu Prije skoka Mitra Matića. U tom ciklusu Matić zadržava interes za rubne pojave s potencijalom transgresije. Iako potez postaje temeljni oblikovni element ciklusa, Matićev poentilizam ne pravi razliku u tretmanu motiva i pozadine. Poput zaštitnoga filma, jedinstvena struktura poteza prevučena je preko čitavog platna, što rezultira izjednačavanjem svega prikazanog i relativizacijom motiva. Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja. Više na www.muzej.losinj.hr.


Ana Schaub u Ajngelu


Varaždin – U Galeriji Zlati ajngel u Varaždinu postavljena je izložba Wonder…Wonder... Ane Schaub.


slika


Kako sama umjetnica naglašava, predstavljen rad, zapravo slojevita multimedijalna instalacija, gledatelja uvlači u svoju naraciju omogućavajući mu vlastite interpretacije sadržaja. On prati Wonderwoman, savršenu, moćnu, seksualiziranu ženu kako putuje scenama knjige Alisa u Zemlji čudesa Lewisa Carrola, zamjenjujući malu djevojčicu Alisu. Otvoreno do 3. lipnja te na www.ajngel.hr.


Martek u Berlinu


Berlin – Do 16. je lipnja u berlinskoj galeriji Aanant & Zoo u Bülowstrasse 90 otvorena izložba Die Kraft des Untergrunds Vlade Marteka. Prva je to samostalna Martekova izložba u Njemačkoj koja obuhvaća radove i tekstove pisane na različitim podlogama, pri čemu dekonstruira tradicionalne oblike govora i bavi se jezikom. U radovima mogu se prepoznati analitički, kritički, ironijski i duhoviti pristupi raznim društvenim, osobnim ili političkim konstruktima. Martekove radove u Berlinu pogledajte i na www.aanantzoo.de.

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak