Vijenac 476

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Zagrebačko kazalište mladih u Braunschweigu


Zagrebačko kazalište mladih nastavlja suradnju s Državnim kazalištem iz Braunschweiga u Donjoj Saskoj, u kojem će od 31. svibnja do 10. lipnja biti i festival Theaterformen 2012. Suradnja dvaju kazališta započela je razmjenom repertoarnih predstava prije dvije godine, a dvije predstave nastale u koprodukciji (Žuta crta Julie Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivica Buljana i Krajolik s padom Ivane Sajko u režiji Daniele Löffner) vidjet će i hrvatska i njemačka publika. Predstava Krajolik s padom bit će praizvedena 1. lipnja u okviru festivala Theaterformen 2012, dok će izvedbom predstave Žuta crta festival biti zatvoren 10. lipnja. Krajolik s padom igrat će se kao dio repertoara Državnoga kazališta iz Braunschweiga, a Žutu crtu hrvatska će publika premijerno vidjeti tek u listopadu u ZKM-u. Projekt suradnje pod naslovom Pozor: Pioniri sastoji se i od kreativnih kazališnih radionica u kojima sudjeluju članovi Dramskog studija Učilišta ZKM-a i djeca iz Kluba pionira Državnog kazališta, a radionice se bave temom otkrivenih veza između Zagreba, izumitelja zračnog broda Davida Schwarza, grofa Von Zeppelina i grada Braunschweiga. Prema dramaturškom predlošku Leti, leti Ivora Martinića, a pod vodstvom Grozdane Lajić i Marine Pejnović, svoju će radionicu 24. lipnja pokazati u Njemačkoj, dok će Pioniri u Zagrebu pokazati predstavu San o letenju 30. lipnja.


Igra parova u Karlovcu i Varaždinu


slika


U Zorinu domu u Karlovcu 29. svibnja održana je premijera predstave Igra parova (2005), koju je, prema drami nagrađivanoga slovenskog pisca Matjaža Župančića, na scenu postavio Zvonimir Ilijić, inače poznatiji kao televizijski i filmski redatelj. U predstavi koja se bavi intimnim odnosima u kojima tek mala promjena uzrokuje neravnotežu i odstupanje od rutine glume Barbara Rocco i Robert Plemić te Anita Schmidt i Peđa Gvozdić. Premijera predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu najavljena je za 31. svibnja.


Međunarodna koprodukcija u Virovitici


Kao posljednja predstava na programu ove sezone, u Kazalištu Virovitica će se 31. svibnja premijerno odigrati Dvanaest gnjevnih muškaraca Reginalda Rosea u režiji Niela S. Fleckmana. Predstava je realizirana kao regionalna koprodukcija između Bosanskoga narodnog pozorišta Zenica i Knjaževskog srpskog teatra iz Kragujevca te će u skladu s time i ansambl biti sastavljen od glumaca iz Virovitice, Kragujevca i Zenice. Premijera predstave je u Kragujevcu 25. svibnja, zatim sljedi gostovanje predstave u Beogradskom dramskom pozorištu 26. svibnja, 28. svibnja premijerno se izvodi u Zenici eda bi je naposljetku u Virovitici mogla pogledati i hrvatska publika.


36. dani satire


Izbornik Dana satire i ove je godine Hrvoje Ivanković, koji je za 36. festival izabrao deset predstava. Dvije dolaze iz inozemstva, četiri su nastale izvan Zagreba, a četiri su predstave zagrebačkih kazališta. Dani satire od 1983. posvećuju se nekoj od važnih kazališnih osoba, a prošle godine bili su posvećeni Fadilu Hadžiću (1922–2011). Od ove godine Dani satire nose njegovo ime te će time ostati „trajno posvećeni osnivaču i utemeljitelju Satiričkoga kazališta Kerempuh“. O nagradama Zlatni smijeh, kao i svake godine, odlučivat će tročlani žiri, a na programu se nalaze predstave HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatra iz Rijeke (Dabogda te majka rodila Vedrane Rudan, 1. 6), Gradskoga kazališta Gavella (Prolazi sve Dubravka Mihanovića, 2. 6), beogradskog Teatra Zvezdara (D. Kovačević, Kumovi, 3. 6), Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika (O. Lozica, Prasac koji gleda u sunce, 4. 6), koprodukcija Teatromana i Teatra Exit (B. H. Thorsson, Ja, tata!, 5. 6), HNK-a u Šibeniku (B. Brecht, Pir malograđana, 6. 6), HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci (Baba Jaga je snijela jaje Dubravke Ugrešić, 8. 6), Satiričkoga kazališta Kerempuh (J. Poiret, Krletka, 9. 6), Bosanskoga narodnog pozorišta Zenica u suradnji sa sarajevskom MESS-om (O. Frljić, Pismo iz 1920, 13. 6) i Zagrebačkoga kazališta mladih (I. Martinić, Moj sin samo malo sporije hoda, 14. 6). Nakon dodjele nagrada 16. lipnja bit će, izvan konkurencije, izvedena predstava U isto vrijeme na starom mjestu u produkciji Pučkog učilišta Velika Gorica.

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak