Vijenac 476

Popularna kultura

Novi broj 15 dana

Još uvijek zanimljiv časopis

Bojan Kupirović

Posljednji prošlogodišnji broj kultnog časopisa za umjetnost i kulturu 15 dana, kojeg izdaje Pučko otvoreno učilište, donosi devet bogato ilustriranih tema u kojima su obrađena područja kojima časopis prepoznatljiva vizualna identiteta desetljećima sustavno pridaje pozornost: književnost, glazba, film i likovna umjetnost.


slika

Izd. Pučko otvoreno učilište, Zagreb, 2011.


Broj otvara intervju sa Hrvojem Šercarom, u kojemu slikar govori o svom životu umjetnika od samih početaka pa sve do danas, opisujući svoja djela i odnose s drugim umjetnicima. U članku Jazz osobno autor Nikica Gilić osvrće se na Boška Petrovića, velikoga svirača i skladatelja jazz-glazbe i njegove uspjehe, govoreći o Petrovićevu glazbenom izričaju, životu i karijeri. U prilično osobnom, ispovjednom tekstu pronalazimo mnoga imena slavnih jazz-svirača s kojima je Petrović svirao, a tekst završava Gilićevim anegdotama vezanim uz Petrovića i njegove glazbene doživljaje. U tekstu B strane spomen-ploča Igor Rajki donosi ulomak svoje nove, zahtjevne proze, natopljene jezičnim vratolomijama i prožete dovitljivim humorom. Damir Radić u Podrivanju fantazme daje detaljan osvrt na roman Muzej nevinosti turskoga nobelovca Orhana Pamuka, uspoređujući ga s filmom Ljubavnici Jamesa Graya, ali i s Goetheovim Wertherom. Nakon analize romana s naglaskom na psihoanalitičke momente autor zaključuje kako će roman Pamuku, zbog svojega patološko-ljubavnog karaktera, zasigurno osigurati mjesto u književnim analima.

Dora Kinert Bućan u članku Dobra večer prizemnim stvarima piše o knjizi Pivo u biljarskom klubu egipatskog autora Waguiha Ghalija. O piscu Ghaliju malo se zna, a Kinert Bućan opisuje situaciju koja je dovela do neobičnog naslovljavanja romana, analizirajući knjigu kao jezgrovitu prozu, jednostavna stila i kratkih i ubojitih dijaloga. Dean Kotiga osvrće se na film Društvena mreža Davida Finchera, a Darko Suvin, inspiriran Raymondom Williamsom, u članku Komparativna književnost i moć/nasilje pojmova objašnjava diferencijaciju pojmova sukob i nasilje, stavljajući ih u kontekst politike i kazališta.

List s polustoljetnom tradicijom, čija ritam izlaženja nažalost više ne odgovara njegovu naslovu, donosi i devetnaest proznih tekstova Henrija Michauxa pod naslovom Kako me volja, koju je prevela Asja Bakić.

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak