Vijenac 476

Matica hrvatska

Stručni skup i izložba Matičinih rariteta u Gradu pod Marjanom

Izniman interes za knjigu

Ivica Luetić

U povodu 170. obljetnice osnutka Matice hrvatske i prigodi Međužupanijskog stručnog skupa Knjižnica i informacijska pismenost – poveznica osobnog i nacionalnog identiteta u globalnom okruženju 15. je svibnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu otvorena izložba Književno blago Matice hrvatske. Organizator je splitski ogranak MH i Agencija za odgoj i obrazovanje, a pozdravne riječi domaćina uputila je Ana Kržljan. ˝


slika

Potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić i akademik Josip Bratulić


Uz glazbene izvedbe mješovitoga zbora Nadbiskupske klasične gimnazije i tamburaškog orkestra Sjemeništa pod ravnanjem Lidije Matijević nazočne je pozdravio ravnatelj Sjemeništa don Mladen Parlov predstavivši temu Jedinstvo Europe i Marko Marulić. Potpredsjednik MH Stjepan Sučić naglasio je da se izložbom htjelo posvetiti posebnu pozornost tradiciji MH, koja je na početku i osnovana radi knjige i objavljivanja djela iz književnosti, povijesti i kulture, posebno se u svojim počecima posvetivši prevođenju svjetske književnosti. „Danas MH objavi oko 200 knjiga godišnje u Središnjici i ograncima, kojih je oko stotinu u svim krajevima gdje Hrvati žive, a želja je da knjiga dođe do najmlađih, da se Matica još više poveže sa školama i sveučilištima jer je MH temelj svih hrvatskih sveučilišta“, zaključio je.


slika

Izložba je otvorena u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu


Potom je u Paštrićevoj knjižnici (prvoj javnoj knjižnici grada Splita – 1706) prikazana širina Matičine djelatnosti nekada i sada: oko 400 knjiga, časopisa, preslika i dokumenata prikazanih kronološki, od Osmana iz 1844. do primjeraka Hrvatskog tjednika iz 1971, izdanja Kola, Vijenca do recentnih znanstvenih ostvarenja. Dodijeljene su i nagrade učenicima koji su se prijavili na natječaj Tražimo stare i rijetke knjige u školskim i obiteljskim knjižnicama, a Matičinim je izdanjima nagrađeno i 26 škola.

Na stručnom je skupu Božo Skoko školske knjižničare upoznao s temom Kako učiniti atraktivnim nacionalni identitet u vrijeme globalizacije?, a profesor i diplomat Mate Maras na originalan je način i s iskustvom osobe koja je izdanju MH prevela sva Shakespeareova djela govorio o Shakespeareu u Dalmaciji. Kompetencije školskog knjižničara u globalnom informacijskom okruženju predstavila je Ivanka Stričević, a Uloga školskih knjižničara u odgoju učenika prikazana je putem iskustva školske knjižničarke Matije Grgat. Profesor filozofije Borna Lulić predstavio je teme Obrazovanje za obraz i Izgradnja samopouzdanja – temelj istinskog odgoja, kojima je izmamio veliki pljesak sudionika skupa.

Zbog iznimno velika zanimanja za izložbu Matičinih knjiga slična je izložba otvorena 21. svibnja u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu. Tu je izložbu otvorila Ingrid Poljanić, a o izabranim knjigama govorili su akademik Josip Bratulić i Stjepan Sučić.

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak