Vijenac 476

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Dubrovnik


Dubrovački ogranak MH predstavio je u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad knjigu Ane Dalmatin Egzistencijalistički roman u hrvatskoj književnosti. Maja Žitinski prikazala je filozofski aspekt djela istaknuvši kako je autorica provela ozbiljnu semantičku, semiotičku i hermeneutičku analizu jednoga korpusa hrvatskog romana 20. stoljeća i sagledala je u svjetlu egzistencijalizma. Antun Česko pohvalio je autoričino sjajno tematiziranje hrvatskih književnika koji su bili pod utjecajem Sartrea i Camusa, uočivši sličnosti u formiranju likova i propitivanju problema egzistencije i otuđenja čovjeka 20. stoljeća.


slika


Autorica je na predstavljanju istaknula kako je um mišljenje kojim čovjek prevladava svakodnevnu praktičnu stranu postojanja izgrađujući uvjerenja i stavove u traganju za istinom koja “u ljudskim razmjerima nikada nije ni konačna ni apsolutna, nego uvijek relativna i rašomonska”. Promociju knjige glazbeno je uveličala klaviristica Marija Grazio, odsviravši prigodna glazbena djela bliska egzistencijalizmu, Karola Szymanowskog, Blagoja Berse i Erika Satieja. (G. G.)


Čabar


Sto i sedamdeset godina Matice hrvatske, 135 godina njezina djelovanja u Čabru te dvadeset godina obnovljenoga rada Ogranka obilježeno je svečanom skupštinom u Područnoj školi u Tršću 26. svibnja. Uz predsjednika Ogranka Ivana Janeša i članove, Skupštini su prisustvovali i gradonačelnik Čabra Željko Erent sa suradnikom Zvonimirom Lipovcem te delegacija iz Viškova. Tim je događajem kulminirao program brojnih zbivanja tijekom protekloga mjeseca, poput predstavljanja knjiga, izložbi raritetnih izdanja i drugih manifestacija. Tajnik čabarskog ogranka Ivan Kvesić istaknuo je značenje navedenih obljetnica, ali i ulogu pojedinaca iz čabarskoga kraja koji su ostavili neizbrisiv trag u Matičinu radu. Predsjednik Janeš predstavio je rad Ogranka proteklih dvadeset godina, osvrnuvši se pojedinačno na važne događaje vezane uz razvijanje i djelovanje MH. „Matičina su bogatstva mnogobrojni ogranci koji skrbe o mjesnim kulturnim i povijesnim osobitostima, o vrijednostima mjesnih govora, o svemu što neku sredinu čini posebnom“, rekao je Janeš, ilustriravši rečeno dokumentarnim filmom o početku djelovanja Matice u Hrvatskoj i u čabarskom kraju. Govorio je potom o zbivanjima koje je inicirao, vodio ili proveo čabarski ogranak vezanih uz zaštitu spomeničke baštine, običaja, domaćega govora do izdavaštva, pri čemu je istaknuo brojku od 52 izdanja domaćih autora što su u proteklom razdoblju objavljena u nakladi Matice. Prigodne su riječi uz darove uputili i predstavnici Ogranka MH iz Viškova, a potom je uslijedilo uručenje zahvalnica zaslužnim tvrtkama koje su pomogle dosadašnjem radu Matice i bogat kulturno-umjetnički program što su predvodili učenici osnovne i srednje škole u Čabru. (Željko Malnar)


Kutina – Lipovljani


U sklopu trodnevnoga programa 19. kutinske izložbe vina kontinentalne Hrvatske i hrvatskih izvornih sorti (25–27. svibnja) u organizaciji Ogranka MH u Kutini održana je pjesnička priredba Grozdovi i stihovi, a u suorganizaciji ogranaka MH u Lipovljanima i Matice slovačke iz Lipovljana, kao i sadržajni stručno-izletnički program. U kutinskom Pučkom otvorenom učilištu predstavljen i ovogodišnji dvobroj časopisa Moslavačko zrcalo (nakladnici ogranci MH u Kutini, Popovači, Kloštar-Ivaniću), koji sadrži 9 izvornih i preglednih znanstvenih priloga. Predstavio ga je glavni urednik Dražen Kovačević, a njime je obilježena i 80. obljetnica života povjesničara Franka Miroševića (nekada profesor i ravnatelj kutinske gimnazije) dvama znanstvenim radovima i objavljenom njegovom bogatom bibliografijom. Posebno je predstavljeno i 65 godina života i 45 pjesnikovanja Zadranina Tomislava Marijana Bilosnića. Vinorodnu Moslavinu i trud njezinih vinogradara pozdravili su i domaći pjesnici Ante Juretić, predsjednik, i Katarina Brkić, potpredsjednca OMH. Posebno nadahnuto stihove o vinu interpretirao je nadaleko poznat vinogradar iz Pleternice Marinko Markota, pa će i sljedeće pjesničko okupljanje Grozodovi i stihovi biti na obroncima pleterničkoga vinogorja. U Galeriji Muzeja Moslavine za posjeta izložbi akademskog slikara Davorina Radića govorio je pjesnik Milan Ilić, nekada direktor kutinske muzejske ustanove i član UO MH iz 1971. Sudionici su u Kutini bili gosti i Srednje škole Tina Ujevića, poznate po uspjesima na državnoj razini, gdje ih je ravnatelj Jakov Novokmet podsjetio i na iznimno korisnu vezu s Ogrankom MH u oblikovanju skupa Kutinski dani znanosti i umjetnosti.


slika


Poslijepodnevni program iz Moslavine preselio se u susjednu slavonsku općinu Lipovljani. Goste je pozdravila predsjednica Ogranka Melita Lenička, a uz stručno vodstvo Ede Bogovića (Park prirode Lonjsko polje) prošetali su Teninom stazom, osmišljenom u spomen književniku i šumaru Josipu Kozarcu. Lijep susret bio je u slovačkoj etnokući u Lipovljanima, koji je još jednom potvrdio višegodišnju suradnju obiju Matica – slovačke i hrvatske. (Dragutin Pasarić)


Orahovica


Otvaranje izložbe akademskog slikara Franje Molnara Portreti u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Orahovici bit će održano u četvrtak, 31. svibnja 2012, u Hotelu Ružica u Orahovici u 19.15 sati. Izložbu će otvoriti Zorislav Milković. (G. G.)


Rijeka


U povodu 20. obljetnice obrane od agresije na RH i stradanja hrvatskih prognanika tijekom Domovinskog rata OMH u Rijeci i Družba Braća hrvatskoga zmaja, Stol riječko-bakarski 24. svibnja u Filodrammatici predstavili su znanstveno-povijesnu i dokumentarnu monografiju Pravo na dom. Monografija koju su priredili Branko Pek i Slobodan Lang sabrala je radove 44 autora, a uz urednike predstavili su je predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Frane Vrkljan, predsjednica Udruge boričevljana iz Bjelovara Jadranka Matašin i predsjednik riječkog Ogranka MH Goran Crnković. Program je privukao velik broj Riječana, koji su se prisjetili nemilih događaja iz naše novije povijesti i njihovih posljedica što i danas određuju život mnogih hrvatskih obitelji koje se još nisu vratile na svoja ognjišta. (G. G.)


Sisak


U prigodi proslave Dana grada Siska već šesnaestu godinu Matica hrvatska Sisak organizira Kvirinove poetske susrete, gdje sudjeluju ugledni hrvatski pjesnici i pisci. Susreti su dobili ime po Svetom Kvirinu, sedmom sisačkom biskupu u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. Zahvaljujući Kvirinovim poetskim susretima Sisak je postao grad pjesnika i poezije. Na Susretima se dodjeljuje Plaketa Sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, i nagrada za najbolju knjigu poezije autorima mlađim od 35 godina. Ovogodišnju Plaketu žiri u sastavu: Darija Žilić, Milorad Stojević, Borben Vladović i Đurđica Vuković, dodijelio je Borisu Domagoju Biletiću, u čijem su opusu „zamjetne značajke sasvim specifična funebralizma, mediteranizma i amorozno-erotske svijesti izrazite poetske individualnosti što ostavlja itekako vidljiv trag u suvremenom hrvatskom pjesništvu“. Dobitnica je nagrade za najbolju pjesničku zbirku objavljenu u 2011. (izbornica Darija Žilić) Vanja Jambrović za knjigu Pjesme za vunene noći (Hrvatsko književno društvo, Rijeka, 2011). Nagrade će biti uručene dobitnicima na 16. Kvirinovim poetskim susretima 1. lipnja 2012. u Sisku u prostorijama Matice hrvatske, s početkom u 20 sati.

Nakon dodjele nagrada Susreti se nastavljaju u Kovačićevoj kući (Kranjčevićeva 10), gdje će biti izvedena plesna predstava Jasminke Petek-Krapljan Republika mašte u izvedbi Plesnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak (u režiji Jasmina Novljakovića), a uslijedit će pjesničko-glazbena večer. Ove godine sudjelovat će renomirani, ali i mladi pjesnici i književnici: Boris Domagoj Biletić, Vanja Jambrović, Darija Žilić, Ana Brnardić, Andrija Tunjić, Petra Brnardić, Krešimir Bagić, Fikret Cacan, Borben Vladović, Kemal Mujičić Artnam, Nataša Nježić, Siniša Matasović, Jasmina Bosančić... Drugoga dana Susreta u prostorijama Ogranka bit će promoviran novi broj Riječi.


Split


Kulturni život Splita u posljednje je vrijeme obogaćen nizom manifestacija. Tako je nedavno predstavljanje knjige Vlatka Perkovića U procjepu ideologije i estetike: hrvatska dramatika 1945–1960. (izd. OMH Dubrovnik, 2011) izazvalo nesvakidašnji interes splitske kulturne javnosti. Riječ je svojevrsnoj čitanki jednoga ugušenog doba u kojem su komunističke vlasti htjele gledati sebe u kazališnom odrazu svojega junaštva, a osjetili su krizu, pa se otvorio mali prostor onima koji su se odvažili citirati slobodu i disidentstvo. Korpus drama koje su nastajale u vremenu socrealizma na našem hrvatskom prostoru dosad gotovo nitko nije uzeo u ozbiljno razmatranje, a na ovom je mjestu to prvi put učinjeno. Ivana Burđelez i Luko Paljetak iznijeli su niz primjera i citata iz državnih naputaka piscima dočaravši sliku socrealističke poetike neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. Tako su slušateljstvo uveli u dogmu uvezene teorije odraza i u zadaću umjetnosti postavljenu pred pisce i umjetnike s pravilima dramske tvorbe.


slika


Viktoria Franić Tomić nizom primjera oslikala je današnje devastiranje našega kulturnog prostora, čemu ova knjiga, kao ozbiljno i razložno štivo, stoji nasuprot. Autor knjige Vlatko Perković iznio je razloge koji su ga potaknuli na pisanje ove knjige, a osobitu pozornost privukao je njegov zahtjev da se preispita kanonski status Marinkovićeve Glorije u našoj dramskoj književnosti.

U povodu dvadesete obljetnice obnavljanja procesije Sv. Dujma, u splitskoj katedrali 3. svibnja u organizaciji Ogranka MH u Splitu predstavljena je monografija, poetsko-likovne zbirke: Korake nam upravi Sveti Duje. Monografija je objavljena u nakladi Crkve u svijetu, Matice hrvatske i Katedralnog župnog ureda Sv. Dujma, a o njoj su govorili autori: teolog Ante Mateljan i akademski slikar Josip Botteri Dini. I netom predstavljena nova knjiga Misli u izdanju splitskog ogranka pjesnikinje i slikarice Gordane Besek Jerkić (28. svibnja u knjižnici Marko Marulić) privukla je mnoge Splićane. (Ivica Luetić)


Velika Gorica


Na skupštini Ogranka MH 28. svibnja predstavljeno je izvješće o radu u protekle dvije godine. Ogranak je nastavio održavanjem projekata Matičin četvrtak u Muzeju Turopolja i Matičin književni natječaj te novim projektom Matičin kulturni centar u Velikoj Mlaki i pripremama za izdavanje časopisa Luč. Od svibnja 2010. održane su tri potpune sezone Matičina četvrtka, a u tom je razdoblju održano 46 nastupa, na kojima je bilo 1196 posjetitelja. Uspješno se ostvaruje suradnja s više instituta kojih predavači drže predavanja o kojima izvješćuju lokalni mediji i list Vijenac. Matičin književni natječaj raspisuje se jednom godišnje, a dosad je raspisan tri puta. Najbolji radovi iz svih triju natječaja bit će objavljeni u časopisu Luč. Novi projekt Matičin kulturni centar u Velikoj Mlaki započeo je organiziranjem i radnim otvaranjem Matičine čitaonice 10. listopada 2011. U Kulturnom centru odvijale su se čitaonice, izložbe, susreti s kulturnim djelatnicima i umjetnicima i predavanja o raznim temama. Susretljivošću Poljoprivredne zadruge Napredak i odricanjem od najamnine Ogranak je dobio prostor na uporabu u Zadružnom domu u Velikoj Mlaki.

Najnoviji je projekt Ogranka početak izdavanja časopisa Luč, koji će postati mjesto okupljanja velikogoričkoga kulturnoga kruga, koji toliko nedostaje u gradu. Časopis je okupio kvalitetno uredništvo (Ivo Pranjković – glavni urednik, Branko Dubravica, Bernardina Petrović, Ivan Rožić, Željko Stepanić) i širi krug suradnika koji će nastojati pokriti različita područja velikogoričke stvarnosti. Luč izlazi ponajviše zaslugom Željka Stepanića. Prvi je broj časopisa u tisku i izaći će početkom lipnja u nakladi od 700 primjeraka. (Stjepan Rendulić)


Vinkovci


U sklopu 1. sajma knjiga u Vinkovcima Slavonijaliber 18. je svibnja 2012. OMH u Vinkovcima priredio radionicu za mlade Mladi i mediji i predstavljanje najnovijega romana Julienne Eden Bušić. Tom je prigodom predavanje Djeca medija: od marginalizacije do senzacije održao i komunikolog s Hrvatskih studija u Zagrebu Danijel Labaš. (G. G.)

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak