Vijenac 476

Glazba

Glazbena događanja

Festival Kvarner


OPATIJA – Ove godine Opatija će treći put ugostiti Festival Kvarner, koji će biti podijeljen u dva razdoblja, od 1. do 10. lipnja te od 1. do 7. rujna. Prvi dio festivala posvećen je koncertnim događanjima, među kojima treba istaknuti nastavak ciklusa posvećena Ludwigu van Beethovenu (u okviru kojega će do 2014. u Opatiji biti izvedeno svih devet skladateljevih simfonija). Tijekom lipnja u Opatiji će gostovati istaknuti umjetnici Jordi Savall i Nigel Kennedy, ansambli rane glazbe Accordone i L’Arpeggiata te solisti poput Albene Danailove, Martine Filjak i Monike Leskovar. Središnje mjesto rujanskog festivalskog dijela zauzet će operni projekt, realiziran na temelju međunarodne suradnje u programu Kultura 2007–2013. Europski orkestar Purpur izvest će operu Armida Josepha Haydna. Orkestar Purpur priredit će i koncertni program, također će gostovati Ansambl Berlin, koji okuplja članove Berlinske filharmonije, a kao malu senzaciju organizatori najavljuju nastup Ernsta Ottensamera (solo-klarinetista Bečkih filharmoničara) sa sinovima Danielom i Andreasom, koji su članovi Bečkih i Berlinskih filharmoničara na mjestima solo-klarinetista.


Mjuzikl Aida na otvaranju


SLAVONSKI BROD – Izvedbom mjuzikla Aida autorskog dvojca Eltona Johna i Tima Ricea, a u produkciji Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, 5. lipnja svečano će biti otvoreno

Brodsko glazbeno ljeto, manifestacija koja će dvadeset treći put obogatiti glazbeno-kulturnu ponudu tijekom lipnja i srpnja u Slavonskome Brodu. Niz koncerata klasične, jazz- i etnoglazbe, a i nekih plesnih projekata, otpočet će Komedijina uspješnica o jednoj od najpoznatijih svjetskih ljubavnih priča. Mjuzikl je režirala Dora Ruždjak Podolski, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec i koreografiju Igor Barberić, a glazbenim ansamblom Kazališta Komedija na brodskom će gostovanju ravnati Dinko Appelt. Predstava će biti održana u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić s početkom u 19.30 sati.


Koncert Barbare Frittoli


ZAGREB – Barbara Frittoli jedna je od najslavnijih pjevačkih zvijezda današnjice. U dosadašnjoj je karijeri otpjevala gotovo sve najveće sopranske uloge u najprestižnijim opernim kućama poput milanske Scale, njujorške Opere Metropolitan, londonskog Covent Gardena, Bečke državne opere i drugih.


slika


Talijanska pjevačka diva prvi put dolazi u Hrvatsku, a nastupit će 9. lipnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Uz ansambl I solisti del teatro Regio di Parma pod ravnanjem Sergia Pellegrinija interpretirat će arije iz opera Georgesa Bizeta, Giuseppea Verdija, Vincenza Bellinija, Julesa Masseneta, Charlesa Gounoda i Giacoma Puccinija. Sve ulaznice kupljene za koncert koji je trebao biti održan 17. ožujka, a odgođen je zbog bolesti umjetnice, vrijede za novi koncertni termin.


Mladi za mlade


RIJEKA – Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i studenti Muzičke akademije Zagreb, Područnog odsjeka u Rijeci, priredit će zajednički koncert u okviru prigodnog ciklusa Mladi za mlade. Te večeri, 1. lipnja s početkom u 19.30 sati, u HNK Ivana pl. Zajca pijanistica Sara Rapotec izvest će Lisztov Prvi klavirski koncert, gitarist Domagoj Pauković izvest će Rodrigov Aranjueški koncert, a pijanist Andrej Seper svirat će Ravelov Koncert u G-duru. U svim ovim izvedbama pratit će ih Orkestar Riječke opere pod ravnanjem Igora Vlajnića.


Novi CD Acoustic Projecta


Jedanaest vrsnih glazbenika, većinom članova Zagrebačke filharmonije, okupljenih u ansamblu Acoustic project, predvođeni skladateljem i kontrabasistom Dubravkom Palanovićem jedinstvena su pojava na glazbenoj sceni. Ansambl je svojom programskom koncepcijom usmjeren na širok spektar stilova glazbe 20. i 21. stoljeća, od klasike do jazza, od tanga do rocka, od avangarde do etna, sa željom stvaranja nesvakidašnjih zvukovnih kombinacija. Tu su želju pretočili i u novo diskografsko izdanje, objavljeno u nakladi Aquarius Recordsa, a naslovljeno jednostavno njihovim imenom. I ovoga puta Dubravko Palanović, umjetnički voditelj ansambla, potpisuje iznimno kvalitetne aranžmane za ovakav tip ansambla. A među jedanaest snimljenih skladbi nalaze se Bachova Fuga u a-molu, Waltz for Debby Billa Evansa, Adiós Nonino Astora Piazzolle, My Funny Valentine Richarda Rogersa, obrada grčkog tradicionalnog napjeva Misirlou i jedan Palanovićev autorski Preludij. Zanimljiva kombinacija za različite tipove slušatelja. Mirta Špoljarić

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak