Vijenac 476

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Novi kratkometražni Animafest


Do 3. lipnja u zagrebačkom Cineplexxu Centar Kaptol traje još jedno kratkometražno izdanje Animafesta, manifestacije koja ove godine obilježava 40. rođendan. Tijekom festivala prikazat će se čak 171 crtić, među ostalim i Velika vožnja autorice Anite Lebeau, Grubzonovo dijete (The Gruffalo´s Child) redatelja Johannesa Weilanda te hvaljeno Čudovište iz Nixa Nizozemca Rosta, potpisnika nagrađivane trilogije Mind My Gap. Pored same obljetnice u tematskom fokusu ovogodišnjega festivala su i djeca, pa se svakodnevno od 10 do 18 sati prikazuju filmovi namijenjeni najmlađim i najodanijim gledateljima. U Animafestovu centru Pčelica organiziraju se djeci namijenjene radionice i izložbe, a na izložbi Nevjerojatni Koyaa slovenskog multimedijskog umjetnika Kolje Sakside klinci se mogu upoznati i s lutka-filmom. U sklopu festivala prikazuje se i 17 hrvatskih filmova, među kojima su i sjajni Cvijet bitke Simona Bogojevića Naratha, nagrađivani Zašto slonovi? Marka Meštrovića i klasično animirana Lisica Petre Zlonoge. A u sklopu programa Europski TV serijali u Cineplexxu i kinu Tuškanac gledatelji će se moći prisjetiti glasovitih animiranih serijala poput Profesora Baltazara, La Linee, Gustava, Krteka nedavno preminula Zdeneka Milera i drugih.


Festival mediteranskog filma u Splitu


Od 2. do 9. lipnja u Splitu održava se peti Festival mediteranskog filma, koji u dosad možda najambicioznijem izdanju nudi prilično reprezentativan pogled na aktualno stanje u sedmoj umjetnosti Mediterana.


slika


Publika na Bačvicama tako će imati priliku pogledati sjajnoga berlinskog pobjednika Cezar mora umrijeti braće Taviani, hvaljenu dramu Alpe Giorgosa Lanthimosa (Kynodontas), za Oscar nominiranu dramu Fusnota Izraelca Josepha Cedara, izvrsnu humornu dramu A gdje sad? Libanonke Nadine Labaki, ali i niz odličnih i nagrađivanih domaćih dokumentaraca kakvi su Blokada Igora Bezinovića, Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević, Marijine Željke Sukové i Brda 21000 Split Silvija Mirošničenka. Ljubitelji angažiranih i intrigantnih filmova i ove će godine u Splitu doći na svoje.


Inspektor Martin u kinima


Od 31. svibnja u redovitoj kinodistribuciji možete pogledati prvi domaći nezavisni dugometražni animirani film Inspektor Martin i banda puževa, koji prema priči Tomislava Zagode te scenariju Igora i Saše Lepčina potpisuje dizajner, pisac, animator i autor stripova Igor Lepčin. Projekt realiziran u produkciji Alter Studija i radionice za animaciju Dva lijena psa temeljen je na istoimenom autorovom strip-serijalu i koncipiran kao prvi dio buduće trilogije, a donosi klasično dvodimenzionalno animiranu priču o kukcu Smrdljivom Martinu, inspektoru koji će se, tragajući za paketom izgubljenim u zrakoplovnoj nesreći iznad jedne livade, sukobiti s opasnim kriminalcem Stankom koji se također želi domoći Martinova paketa. Likovima su glasove Božidar Alić, Ljubomir Kerekeš, Hrvoje Kečkeš, Robert Ugrina i drugi, a dobra je zabava zajamčena.


Prometej u multipleksima


Sedmog lipnja domaćom će kinomrežom zaploviti Prometej, fantastični akcijski horor Ridleyja Scotta i zacijelo najiščekivaniji film godine. Već i vrapci pod strehama znaju da je riječ o svojevrsnu prednastavku antologijskoga redateljeva Aliena, zasigurno najvažnijega SF-horora svih vremena i jednog od najutjecajnijih filmova uopće.


slika


Realiziran 3D-tehnologijom i vremenom radnje smješten na kraj 21. stoljeća, Prometej gledatelje i posadu istoimenoga svemirskog broda vodi na planet LV-426, u mračni kutak svemira iz kojeg čovječanstvo možda potječe. No odande su možda i jeziva bića s kojima se umjesto poručnice Ellen Ripley ovoga puta susreću arheologinja Elizabeth Shaw, android David, multimilijarder Peter Weyland, njemu podčinjena Meredith Wickers i ostali. U svemiru nitko ne može čuti vaš vrisak!

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak