Vijenac 476

Glazba

Filharmonija BBC-a iz Manchestera u Zagrebu

Dostojan završetak blistave sezone

Jana Haluza

Popularni koncertni ciklus Lisinski subotom sezonu je zaključio gostovanjem Filharmonije BBC-a iz Manchestera, jednog od najboljih svjetskih orkestara kakav se rijetko može čuti u idealnoj akustici naše središnje palače glazbe.

Odličan koncert za pamćenje zaokružio je kvalitativno uspio niz koji nam je donio mnoštvo svjetskih programa, a ujedno i dao naslutiti nove vrhunske užitke koje nudi popis gostovanja u novoj netom objavljenoj sezoni. Gostovanja uglednih simfonijskih orkestara u našoj sredini postala su prava rijetkost, stoga je osobito zadovoljstvo publika imala prateći u poznatom koncertnom prostoru sjajno muziciranje uigranih britanskih glazbenika na koje je svoju maštu i strast prenio španjolski maestro Juanjo Mena, koji je od ove sezone novi šef dirigent orkestra.


slika

Sol Gabetta i Juanjo Mena primaju oduševljeno odobravanje


Svježina u njihovu kontaktu odrazila se na poletnu izvedbu dvaju zahtjevnih simfonijskih djela 20. stoljeća. U Prvom koncertu za violončelo i orkestar u Es-duru, op. 107 Dmitrija Šostakoviča, u rasponu od britkih sola do koprenaste podloge, orkestar je pratio temperamentnu Argentinku Sol Gabettu na violončelu, koja je afinitet prema nestandardnom repertoaru iskazala stavkom Dolcissimo iz skladbe Knjiga suvremenoga baltičkog mistika, letonskoga skladatelja Peterisa Vasksa u dodatku, kada se uz melodiju na violončelu začuo i njezin zvonki sopran usporedno u seksti. U punom je sastavu orkestar zazvučao u opsežnoj Petoj simfoniji u cis-molu Gustava Mahlera, koja bi i sama bila dostatna za cjelovečernji koncertni program, s pet odvojenih stavaka koji svaki pojedinačno donosi drukčiji zvučni svijet za sebe. Od žalobne koračnice, preko zvučne oluje i valcera-rugalica, sve do iznimno smirene izvedbe popularnog Adagietta za gudače i harfu te u završnici do bombastičnoga ronda, orkestar je svirao precizno, zdušno i kompaktno, što je obilato nagrađeno ovacijama.

Nakon koncerta ravnatelj dvorane Lisinski, Dražen Siriščević, dogovorio je odmah i ponovno gostovanje istog orkestra u ciklusu Lisinski subotom godine 2014.

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak