Vijenac 475

Druga stranica

NOVI ČLANOVI HAZU-a

Žmegač izabran, Goldstein ne

Poznati germanist Viktor Žmegač nakon duga čekanja u statusu dopisnoga člana 10. je svibnja uz još sedamnaest znanstvenika postao redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čime je prema mnogim akademicima konačno ispravljena velika nepravda. Na Izbornoj skupštini HAZU-a izabrano je ukupno 36 novih članova, koji su morali skupiti 62 glasa, tako da je broj hrvatskih akademika porastao na 147.

Razred za književnost ima trojicu novih akademika, a uz Žmegača, koji je dobio 90 glasova, to su Boris Senker s 93 glasa i Zoran Kravar sa 77 glasova. U Razredu za filološke znanosti izabrani su Goran Filipi (95) i Ranko Matasović (93), a jednoga novog akademika ima i Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju – Stanislava Tuksara, koji je dobio 94 glasa.

Najmanje glasova, njih 34, dobio je povjesničar Ivo Goldstein, oko čije se kandidature povela žustra rasprava. Naime, nakon što su na izbornoj skupštini pročitani izvještaji o kandidatima za nove članove, akademik Pečarić istaknuo je da se u izvještajima ne smije koristiti poluistinama, napomenuvši da je više istaknutih povjesničara izrazilo ozbiljne prigovore na Goldsteinov rad. Kazavši kako u znanstvenom pristupu treba prikazati obje strane medalje, dodao je da su mnogi ukazali na izmišljanje izvora i faktografske te metodičke greške u Goldsteinovim radovima. Uslijedilo je izlaganje tajnika Razreda za društvene znanosti akademika Tomislava Raukara, koji je pročitao pisma što su ih Razredu uputili akademik Josip Pečarić 24. travnja i kandidat Ivo Goldstein dan poslije. Akademik Pečarić „pohvaljuje HAZU što u svoje redove prima najboljega hrvatskog povjesničara koji je dokazao genocidnost hrvatskoga naroda“, dok u svojem „odgovoru“ Goldstein upozorava da je „Pečarić izokrenuo činjenice“.

Zauzimajući se za načelo pravednosti akademik Petar Strčić ustvrdio je da Ivo Goldstein ima sva zakonska prava da bude predložen za redovitoga člana HAZU. Goran Galić

Vijenac 475

475 - 17. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak