Vijenac 475

Matica hrvatska

IZLOŽBA ODABRANIH IZDANJA MH U GRADU HEROJU

U slavu jezika i znanja

Redakcija

U povodu 170. godišnjice utemeljenja najstarije hrvatske kulturne institucije – Matice hrvatske, a u prigodi obilježavanja 3. svibnja – Dana grada Vukovara i njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova apostola, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Gradska knjižnica Vukovar priredili su i 27. travnja svečano otvorili Izložbu odabranih izdanja Matice hrvatske, s kojom je počela višednevna svečanost obilježavanja Dana Grada Vukovara.


slika


Od 1844. i objavljivanja prvoga Matičina izdanja, Gundulićeva Osmana, do danas Matica hrvatska ispisala je tisuće stranica ukoričenih u stotine knjiga koje su tijekom proteklih desetljeća ispunile i prožele sav hrvatski kulturni prostor, a na mnoge su načine postale prepoznatljive diljem europskoga kulturnog kruga. O navedenom svjedoče i birani primjerci, pomno uređeni i uzorno grafički opremljeni, koji su dio postava vukovarske izložbe.

Pozdravljajući nazočne na svečanom otvaranju, predsjednik Ogranka MH u Vukovaru Dražen Živić naglasio je da se izložbom željelo podsjetiti i na taj način sačuvati barem dio prebogata izdavačkog blaga Matice hrvatske. Jer knjige koje svjedoče o kulturnom stvaralaštvu hrvatskoga čovjeka, ali i drugih kojima je domovina Hrvatska pri srcu, zaslužuju da se prema njima odnosimo s dužnom pažnjom, kao i sviješću da čuvajući i čitajući knjige Matice hrvatske mi, zapravo, čuvamo i gradimo naš kulturni i nacionalni identitet. Ne živimo u lakim vremenima. I suvremenost je, kao uostalom i prošlost, bremenita izazovima i poteškoćama. Ali vitalnost hrvatskoga čovjeka očituje se upravo u neodustajanju od kulture kao važna čimbenika nacionalnog identiteta. Zato se i dalje trudimo, zato i dalje pokušavamo i srećom uspijevamo pisati i objavljivati. Ponosni smo na rezultate u koje su mnogi utkali svoje znanje i vještine, a napose spremnost da i drugima posreduju svoja iskustva, sjećanja, promišljanja, ideje i, nadasve, nadu da će budućnost donijeti bolje i vedrije životne trenutke, zaključio je Živić.

Posebno mjesto u ovom izložbenom postavu imaju izdanja Ogranka MH u Vukovaru. Ona su ogledalo rada Ogranka i nastojanja da se čuva i promiče hrvatska jezična, kulturna i povijesna baština Vukovara i vukovarskog kraja, da se istražuje i prenosi na naraštaje koji dolaze. Autori su koncepcije i postava Štefica Šarčević, Ivan Hubalek i Borivoje Čalić. Uz fond Gradske knjižnice i Ogranka MH u Vukovaru, dio izloženih Matičinih izdanja posuđen je iz Gradskoga muzeja Vukovar i knjižnice Franjevačkoga samostana u Vukovaru. Središnjica Matice hrvatske u prigodi otvaranja izložbe darovala je Gradskoj knjižnici neka od svojih starih i rijetkih izdanja.

Nazočnima su se na otvaranju prigodnim riječima obratili i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo te potpredsjednik MH Stjepan Sučić, dok je izložbu otvorila zamjenica gradonačelnika Vukovara Danijela Stanković.

Vijenac 475

475 - 17. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak